Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία μετατόπισε την πλάκα της Ανατολίας έως και 10 μέτρα: «Τα 7,5 Ρίχτερ ήταν από άλλο ρήγμα» λέει το EMSC

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός σεισμολόγος, Αλεσάντρο Αμάτο.

Τα διαφορετικά ρήγματα που ενεργοποιούνται στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη Βόρεια Συρία δημοσίευσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, αναφέροντας ότι ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ δεν ήταν

μετασεισμός της πρώτης φονικής δόνησης των 7,8 Ρίχτερ.

Οι θέσεις των σεισμών των 7,8 Ρίχτερ και των 7,5 Ρίχτερ παρουσιάζονται σε κόκκινους κύκλους.

To better illustrate the different faults being activated in SE #Turkey and N #Syria #deprem #earthquake
Here are the locations of earthquakes from the M7.8 up to the M7.5 (red circles). As you see aftershocks nicely delineate the SE #Anatolian fault along more than 200 km pic.twitter.com/VhHCs7XIBn

EMSC (@LastQuake) February 7, 2023

Όπως φαίνεται στην ανάρτηση, η μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ ουσιαστικά «σχηματίζει» το ρήγμα της Ανατολίας Ανατολίας σε έκταση που υπερβαίνει τα 200 χιλιόμετρα - με τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ να εντοπίζεται «εκτός διαδρομής».

Στον δεύτερο - και μεταγενέστερο - χάρτη, με τους μετασεισμούς που ξεκινούν από σεισμό των 7,5 Ρίχτερ, μπορεί κανείς να δει τόσο το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, όσο και τη διαφορετική μετασεισμική δραστηριότητα και το διαφορετικό σύστημα ρηγμάτων.

«Αυτός είναι ο λόγος που ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ ήταν μετασεισμός, αλλά σεισμός που ενεργοποιήθηκε» αναφέρει το EMSC.

«Οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα»

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), ανέφερε - από την πλευρά του - ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι και 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.

Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΣΕΙΣΜΟΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΡΙΧΤΕΡ #ΡΗΓΜΑΤΑ #ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα