Ο ελέφαντας στο δωμάτιο του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κίνδυνος διάσπασης

Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ένταση να κλιμακώνεται στον δρόμο για τις εσωκομματικές κάλπες και τον κίνδυνο διάσπασης να έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα του κόμματος.

Η απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον του Παύλου Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ (το «καλό σενάριο» είναι ότι εκλογή μου θα σημαίνει σεβασμό

όλων στις αποφάσεις), οι απαξιωτικές δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τους υπόλοιπους υποψηφίους (πήγα τουαλέτα όταν μιλούσε ο Τζουμάκας, δεν προέρχομαι από τα όργανα, αλλά από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ) και το διαρκώς τοξικό κλίμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των φίλων του κόμματος, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Δεν βλέπουν τον εαυτό τους, αν χάσουν

Ο πραγματικός ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ότι στην πραγματικότητα πάρα πολύς κόσμος, αλλά και κορυφαία στελέχη και από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να έχουν τη διάθεση να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει η άλλη. Συγκεκριμένα, αυτό αφορά στελέχη που στηρίζουν τις υποψηφιότητες Αχτσιόγλου ή Τσακαλώτου για το ενδεχόμενο εκλογής Κασσελάκη, αλλά και πρόσωπα που στηρίζουν Κασσελάκη για την πιθανότητα εκλογής της κυρίας Αχτσιόγλου.

Εξάλλου, σε προσωπικά τετ α τετ είναι αρκετοί αυτοί που δεν το κρύβουν ότι δεν θέλουν να κάτσουν στο κόμμα αν κερδίσει η άλλη μεριά. Με αυτό το υπόβαθρο, ο Νίκος Παππάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες το πρωί, έκανε λόγο για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι, ενδεχομένως επιδιώκοντας να προσελκύσει μέλη του κόμματος που βλέπουν με συμπάθεια τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά ανησυχούν για την ένταση που δημιουργείται.

Η σταδιακή επιδείνωση του κλίματος

Άλλωστε, όταν είχε τεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα το ζήτημα της απόσυρσης του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί λογαριασμοί που τον στηρίζουν στο twitter είτε είχαν εκφράσει με έντονο τρόπο τη διαφωνία τους είτε είχαν απειλήσει δημόσια ή σε κατ’ ιδίαν συζητήσει ότι θα αποχωρήσουν από την εκλογική μάχη ή και από το κόμμα.

Οι ίδιοι λογαριασμοί, λοιπόν, είναι που τώρα στηρίζουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη, αλλά και έχουν τις προηγούμενες βδομάδες διακινήσει το αφήγημα ότι η Έφη Αχτσιόγλου είναι η εκλεκτή του εγχώριου συστήματος διαπλοκής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα, ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις εναντίον του κυρίου Κασσελάκη έχουν γίνει από άλλες πλευρές (περιλαμβανομένων χαρακτηρισμών), όπως από τον Στέφανο Τζουμάκα και τον Νίκο Φίλη. Με αυτά τα δεδομένα, δηλαδή όσα έχουν προηγηθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού και τις χαώδεις πολιτισμικές διαφορές (οι πραγματικές πολιτικές διαφορές είναι μικρότερες τις περισσότερες φορές), η εξίσωση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολη για λύση.

Οι κρίσιμοι σταθμοί της ενότητας

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, το κομβικό σημείο για την ενότητα του κόμματος θα είναι το Έκτακτο Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη καθώς σε αυτό θα παρθούν οι αποφάσεις για τον χαρακτήρα, την κατεύθυνση και τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια και θα είναι η τελευταία ευκαιρία «αντίστασης» για την πλευρά των χαμένων.

Κρίσιμη θα είναι και η περίοδος πριν τις ευρωεκλογές, καθώς τότε θα αποφασιστεί η σύνθεση των ψηφοδελτίων, άρα η διάθεση της νέας ηγεσίας να «ακούσει» τη νέα μειοψηφία που θα έχει διαμορφωθεί. Επιπλέον, τότε αναμένεται να τεσταριστεί η ανοχή της νέας ηγεσίας στα πολύ πιθανά φάλτσα της άλλης πλευράς. Και το δίλλημα θα είναι μεγάλο: ανοχή και διαρκής φθορά ή κόψιμο του γόρδιου δεσμού με διαγραφές. Ωστόσο, προς το παρόν, αυτό που μένει να δούμε είναι ποιοι θα είναι οι δύο πρώτοι της Κυριακής 10/9 και στη συνέχεια πόσο σκληρή θα είναι η μάχη των έξι ημερών έως το Σάββατο 16/9 που θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΠΡΟΕΔΡΟΣ #ΔΙΑΣΠΑΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ,syriza