Στην σκιά των μεγάλων καταστροφών και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και από τα εξελισσόμενα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της κακοκαιρίας Daniel επηρεάζουν και την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ η οποία είναι σαφές ότι θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο και ενός πολύ δύσκολου διμήνου διαχείρισης αλλεπάλληλων κρίσεων.

Οι καρατομήσεις στην ΕΛ.ΑΣ λόγω κενών που αναδείχθηκαν στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας από την υπόθεση της ανενόχλητης διέλευσης των Κροατών χούλιγκανς και

της δολοφονίας του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι εκρήξεις πυρομαχικών και οι ελλείψεις πυρασφάλειας σε έναν χώρο που κατεξοχήν δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, η αποπομπή του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λόγω της επιλογής να πάει διακοπές σε ώρα κρίσης, η αλλαγή υποψηφιότητας της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής μετά το εν μέσω πυρκαγιών, ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη που έχουν προηγηθεί, προστίθενται το σκηνικό αυτής της πολύ δύσκολης πρώτης περιόδου για τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Και όλα μαζί δημιουργούν την αίσθηση ενός πολιτικού momentum που είναι σήμερα αισθητά διαφορετικό για το κυβερνών κόμμα από εκείνο που προμήνυε το μεγάλο εύρος της εκλογικής νίκης του Ιουλίου, σε συνδυασμό με την διαδικασία εσωστρέφειας στην οποία έχει βρεθεί η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς αναζητά την νέα ηγεσία.

Το momentum αυτό επιβαρύνεται και από την πολιτικά δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση λόγω της χθεσινής, άστοχης δήλωσης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σχετικά με την σοκαριστική συμπεριφορά μελών του πληρώματος Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά .

Ο ίδιος ο κ. Βαρβιτσιώτης υποχρεώθηκε- μετά την έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις και αφού υπήρξε δημόσια έκφραση αποτροπιασμού και φρίκης από τον πρωθυπουργό- να ζητήσει συγγνώμη «αν άθελά του, με λανθασμένη διατύπωση, ενδεχομένως κάποιοι εξέλαβαν την καταδίκη του προς το περιστατικό και την ανάγκη διαλεύκανσής του, ως εξίσωση του θύματος με τον θύτη". Κατόπιν τούτου το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να μην δίνει συνέχεια, οι αρνητικές εντυπώσεις ωστόσο παραμένουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονου προβληματισμού για μια σειρά από γεγονότα της επικαιρότητας που συγκλόνισαν την κοινωνία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί αύριο τον Έβρο και ενδεχομένως να μεταβεί, όποτε κριθεί εφικτό και στον Βόλο ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Το απόγευμα της Παρασκευής είναι προγραμματισμένο να βρεθεί στην Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ που είναι βέβαιο ότι θα διεξαχθούν σε βαρύ κλίμα λόγω των καταστροφών που προκαλεί η συνεχιζόμενη και σήμερα ακραία κακοκαιρία.

Κατά την ομιλία του το Σάββατο, αλλά και στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή, εκτός από την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους που θα εξαγγείλει, θα δώσει έμφαση στην συνολική μεταρρυθμιστική ατζέντα της νέας τετραετίας αναδεικνύοντας πλέον τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, το κράτος και την πολιτική προστασία. Εκ των πραγμάτων όμως θα δώσει και απαντήσεις σε ερωτήματα της ελληνικής κοινωνίας και θα επιχειρήσει να διαλύσει τις σκιές που δημιουργούνται όσον αφορά την συνολική αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής και να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης όσον αφορά την διαχείριση κρίσεων που υπήρξε την πρώτη τετραετία και επιβραβεύθηκε από τους πολίτες στις διπλές κάλπες

Το κεκτημένο της αποτελεσματικότητας που είναι απόρροια της επιτυχούς διαχείρισης μεγάλων κρίσεων όπως η μεταναστευτική στον Έβρο, η υγειονομική κρίση, αλλά και η στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας κατά την περίοδο της πανδημίας, είναι σαφές ότι έχει υποστεί ρωγμές σε αυτό το πρώτο τρίμηνο της νέας θητείας της ΝΔ. Και οι ρωγμές αυτές έχουν αντανάκλαση στην καθημερινότητα του πολίτη αφού αγγίζουν βασικές δομές και τομείς του κρατικού μηχανισμού όπως η πολιτική προστασία όσον αφορά την πρόληψη, οι δυσλειτουργίες στην Αστυνομία , τα ερωτήματα σχετικά με το εποπτικό ρόλο του Λιμενικού στη διάρκεια του προχθεσινού τραγικού συμβάντος στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη σε κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία καθώς τα νεώτερα στοιχεία φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης στην Ευρώπη με 2,7% αύξηση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του έτους έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 0,5%.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι προτού καν μετρηθεί η θετική επίδραση των τουριστικών εσόδων του τρίτου τριμήνου, η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να πετύχει ή να υπερβεί τον στόχο για ετήσια ανάπτυξη 2,3% και αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που θα εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ δεσμευόμενος για οφέλη σε όλους και διαρκή μέριμνα για τους πιο ευάλωτους.

Η αναμφίβολα θετική πορεία της οικονομίας- που ενδεχομένως να επισφραγιστεί και από μία θετική αξιολόγηση την Παρασκευή από τον διεθνή οίκο DBRS η οποία θα αποτελεί βήμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας- καθώς και η πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα που προαναγγέλλεται από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι βέβαιο πάντως ότι αρκούν, υπό αυτές τις συνθήκες, για να αποκατασταθεί το συνολικό θετικό κυβερνητικό αφήγημα.

Απροσδιόριστο είναι άλλωστε για την ώρα και το συνολικό οικονομικό κόστος για την επόμενη ημέρα από τις τεράστιες καταστροφές που σημειώνονται τόσο στις περιουσίες και στις επιχειρήσεις, όσο και στις υποδομές σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το ύψος του θα είναι σίγουρα σημαντικό και θα αποτελέσει παράγοντα που εκ των πραγμάτων θα ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής σε μία συγκυρία μάλιστα όπου τα μηνύματα σε σχέση με το καλάθι νέων παροχών είναι ούτως ή άλλως συγκρατημένα και οι διαβεβαιώσεις περί απαρέγκλιτης τήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας είναι συνεχείς.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΔΕΘ #ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη, ΔΕΘ,mitsotaki, deth