Ο ατελείωτος εφιάλτης της Ελλάδας - Οι φωτιές δεν άφησαν τίποτε όρθιο στο διάβα τους - Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτιος ήταν ο εφιάλτης των χιλιάδων πολιτών στα μέτωπα της φωτιάς που κατακαίνε την Αττική, τη βόρεια Εύβοια, την Ηλεία και τη Μάνη. Ταυτόχρονα τιτάνια ήταν και η μάχη των ηρώων πυροσβεστών με τις φλόγες να σώσουν ό,τι μπορούν από τα δάση, τα σπίτια και τις περιουσίες που έχουν παραδοθεί στη μανία της φωτιάς.

Στην Αττική, το κολοσσιαίο μέτωπο φωτιάς της Μαλακάσας πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική οδό, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής. Ακόμα χειρότερα έγιναν τα πράγματα όταν μετά τις 01:45 τα ξημερώματα μεγάλη αναζωπύρωση

είχαμε στο μέτωπο της Πάρνηθας, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, που κινείται και προς τους Θρακομακεδόνες οι οποίοι έχουν εκκενωθεί, με τα περιπολικά να καλούν ξανά τον κόσμο να απομακρυνθεί.

Αργά τα ξημερώματα του Σαββ΄άτου η πυρκαγιά άρχισε να καίει σπίτια στη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες.

Οι φλόγες μπήκαν στους δρόμους που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού, στην άκρη του οικισμού, στις οδούς Φλωρίνης, Καστοριάς, Εδέσσης, Στρωμνίτσης, Δημ. Πολιορκητού, Κοζάνης, Ημαθίας, Ναούσης κλπ, λίγο μετά τις τρεις και μισή.

Ο δήμαρχος της περιοχής κ. Βρεττός μιλώντας στο Mega επιβεβαίωσε ότι κινδυνεύουν σπίτια.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται διαρκώς ενώ πυροσβέστες και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ επιχειρούν να εκκενώσουν την περιοχή από όσους κατοίκους έχουν μείνει στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι φλόγες κινούνται απειλητικά και πιο νότια, προς το Ολυμπιακό Χωριό.

Την ίδια ώρα, με εισήγηση της Πυροσβεστικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θαν. Αυγερινός εξέδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι. «Πρόκειται για πολύ δύσκολη νύχτα. Επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και προσπαθούμε το καλύτερο. Στο μέτρο του δυνατού συνδράμοντας την Πυροσβεστική όπου κι όταν μας ζητηθεί» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ίδιος.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν όλη τη νύχτα καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, χωρίς ιδιαίτερη ευκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η φωτιά καίει σε χαράδρα κοντά στην εθνικό οδό με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της πριν ξεφύγει προς τον Ωρωπό.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη τονίζοντας: «Πρέπει να έρθουν εδώ το πρωί, άμεσα τα εναέρια μέσα». Ο αντιπεριφερειάρχης λίγο νωρίτερα, κατά την αποχώρηση των εναέριων μέσων με την έλευση της νύχτας, συντόνισε τη διανομή των οχημάτων της Περιφέρειας ανάλογα με τα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα μηχανήματα, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα έργου (ερπυστριοφόρα, φορτωτήρες, μπουλντόζες), καθώς και τα μικρά πυροσβεστικά, διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες, είτε για να εφοδιάσουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα είτε για να διανοίξουν δρόμους ως αντιπυρικές ζώνες.

Παραθέτοντας τη συνολική εικόνα των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ειδικότερα αρχικά σ' αυτή που εκδηλώθηκε το απόγευμα στα Άνω Λιόσια, στην παλιά χωματερή, σε δασική περιοχή της Πετρούπολης, αλλά και σ' αυτή που εκδηλώθηκε στο Πεδίον του Άρεως και σβήστηκε άμεσα με την επέμβαση «υδροφόρας της Περιφέρειας η οποία παραμένει στο κέντρο της Αθήνας». Επίσης, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά με κατεύθυνση τη λίμνη του Μαραθώνα, η οποία απλώνεται σε δύο μέτωπα: Στο Πευκόφυτο και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, δίπλα στις Αφίδνες.

Στον Άγιο Στέφανο οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις προσπαθούν ώστε η πυρκαγιά να μην περάσει συγκεκριμένο δρόμο και έτσι να κατευθυνθεί προς τη Σταμάτα.

Το μέτωπο στην Πάρνηθα

Επίσης, έκανε λόγο για αναζωπυρωμένο μέτωπο, όπως αναφέρθηκε παραοάνω, στη Βαρυμπόμπη, όπου από νωρίς οι κάτοικοι της, όπως και των Θρακομακεδόνων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εκ νέου τις εστίες τους. Οι φλόγες είχαν φτάσει στις αυλές του ΒΑ οικισμού της Βαρυμπόμπης και στα βορεινά σπίτια των Θρακομακεδόνων, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε μια ύστατη προσπάθεια επιχειρούσαν να την ελέγξουν με τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά των οικισμών, για να ανακόψουν την πορεία του μετώπου που κατεβαίνει από την Πάρνηθα. Η άπνοια και το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς οδηγεί, ωστόσο, το μέτωπο ανοδικά στις παρυφές του βουνού, με την ελπίδα όλων να μην κατευθυνθεί προς Χασιά ή άλλες κατοικημένες περιοχές.

Μιλάμε για το κομμάτι της Πάρνηθας που δεν είχε καεί στις μεγάλες φωτιές του 2007 και είχε παρθένο δάσος.

Εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην προληπτική εκκένωση του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, μοιράζοντάς τους κρατούμενους μετανάστες -σε συνεννόηση και με το υπουργείο Μετανάστευσης- σε άλλες δομές της Αττικής.

Μεταφέρθηκαν 570 άτομα. Οι μετανάστες θα παραμείνουν στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, στον Ασπρόπυργο και στο ΚΥΤ Σκαραμαγκά.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Open, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης και των καταφυγίων στην Πάρνηθα, της οποίας η κορυφή φλέγεται.

Εύβοια: Οι φωτιές έκαιγαν Λίμνη, Ροβιές, Μουρτιά και Κεχριές

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Εύβοια με τις φωτιές να μαίνονται στις Ροβιές, στη Μουρτιά, στις Κεχριές και φυσικά Λίμνη, απ' όπου απμακρύνθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, κάτοικοι και τουρίστες, με πλωτά μέσα.

Αργά τη νύχτα είχαν παραδοθεί στις φλόγες τα πρώτα σπίτια της κοινότητας. Στις Κεχριές και την Μουρτιά έχει κλείσει κάθε διέξοδος και οι κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί.

Στη Βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη με δυναμική πορεία προς νότο λόγω των βορειοδυτικών ανέμων που εμφάνισαν, κατά τη διάρκεια της ημέρας ριπές έως και 5 μποφόρ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι προσπαθούν να ανακοπεί το μέτωπο στο ύψος του οικισμού Λίμνη, ενώ επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα.

Ροβιές, Μουρτιά και Κεχριές μαζί με τη Λίμνη και τη Βατερή, μία τουριστική περιοχή με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κοντά στην Λίμνη, βλέπουν πλέον τις φλόγες στις πόρτες τους καθώς έχουν κυκλωθεί, με τους πυροσβέστες να μην προλαβαίνουν τις κλήσεις.

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων μιλούν για πολύ δύσκολη κατάσταση, την ώρα που κάτοικοι και τουρίστες πολίτες εγκατέλειψαν τη Λίμνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αιδηψό βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 2.000 άνθρωποι από τη Λίμνη Ευβοίας και τα γύρω χωριά που έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Πάνω από 1.000 ΄΄άνθρωποι άφησαν πίσω τους τη Λίμνη

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων ατόμων από τη Λίμνη Ευβοίας σε ασφαλή προορισμό. Σύμφωνα με το Λιμενικό, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, επιβιβάστηκαν τόσο από το λιμάνι της Λίμνης όσο και από την παραλία Κοχύλι στο φέρι μποτ «Αλκυών». Όλοι τους μεταφέρθηκαν ασφαλείς στο λιμάνι της Αιδηψού, όπως αναφέρει το Λιμενικό. Προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την Αγία Άννα από το βράδυ της Τετάρτης (05/08).

Μάχη και στην Ηλεία - Η φωτιά πέρασε προς την Αρκαδία

Μεγάλη ήταν η επιχείρηση της Πυροσβεστικής και για την κατάσβεση της φωτιάς που έκαιγε στην περιοχή Νεμούτα στην Ηλεία, ενώ ένα από τα μέτωπα πέρασε προς στην Αρκαδία, όπως είχε συμβεί και το μεσημέρι της Παρασκευής (06/08) με την πυρκαγιά στη Μεσσηνία.

Η κατάσταση στην Ηλεία είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς η φωτιά που συνεχίζει να καίει απειλεί την περιοχή Νεμούτα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου καταστρέφεται πυκνό δάσος.

Βλέπετε, «ένα από τα πύρινα μέτωπα από τη φωτιά που έκαιγε στην Ηλεία πέρασε στην Αρκαδία», σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε συμβεί και με τη φωτιά στη Μεσσηνία, καθώς υπήρξε μέτωπο που πέρασε, επίσης, στην Αρκαδία.

Όπως εξήγησε, Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεφερειάρχης, «πρόκειται για το πύρινο μέτωπο που έκαιγε πυκνό δάσος στην περιοχή Νεμούτα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο προχώρησε νότια και πέρασε στην περιοχή Λιβαδάκι, της γειτονικής Αρκαδίας».

{https://youtu.be/qYeQ_O41FXI}

«Ένα άλλο μέτωπο», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρόκαμπου, αφού πρώτα έγινε "διακλάδωση" της φωτιάς της Νεμούτας, με μία άλλη φωτιά, από την περιοχή της Μιράκας».

«Ως εκ τούτου», προσέθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν γύρω από τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Λούβρο και Άσπρα Σπίτια».

Επίσης, είπε ότι «σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη φωτιά στις περιοχές, Χελιδόνι, Κρυονέρι και Λάσδικας, όπου και εκεί επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

{https://youtu.be/fBWWfz4vNBM}

Σχετικά με τη φωτιά στην περιοχή Βαρβάσαινα, του δήμου Πύργου, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, αλλά θα δώσουν μάχη με τις φλόγες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Εκκενώσεις χωριών και οικισμών και στη Φωκίδα

Η φωτιά στη Φωκίδα συνεχίζει να καίει και κατευθύνεται μέσα στη νύχτα προς τα ορεινά χωριά στην κορυφογραμμή πάνω από την Ερατεινή. Οι κάτοικοι τριών οικισμών έλαβαν εντολή εκκένωσης προς Ιτέα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μεγάλη φωτιά στη Φωκίδα, καίγοντας για τρίτη ημέρα. Οι φλόγες κατευθύνονται μέσα στη νύχτα πάνω από την Ερατεινή και κατευθύνεται προς τα ορεινά, ενώ φλόγες υπάρχουν και στα παράλια του νομού. Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί. Συγκεκριμένα, οι Αρχές ζήτησαν την εκκένωση των περιοχών Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και Άγιοι Πάντες, με κατεύθυνση προς την Ιτέα.

Το μέτωπο είναι τεράστιο, ενώ όλο και περισσότερες περιοχές τυλίγονται στις φλόγες.

Στην περιοχή επιχειρούν 51 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Εν τω μεταξύ ένας 55χρονος ομολόγησε ότι σπινθήρας από εργασίες με τροχό που έκανε σε υπαίθριο χώρο στην Ελαία, προκαλώντας την πυρκαγιά το απόγευμα της Πέμπτης (05/08) και απειλώντας κατοικημένες περιοχές. Όπως είπε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

{https://www.youtube.com/watch?v=2tbwvpbPMuI}

{https://twitter.com/112Greece/status/1423683517565874186?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα