Νέο μήνυμα Μπάιντεν σε Πούτιν: Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν - Τι είναι η «Tiger Team»

Αν η Ρωσία προχωρήσει σε χρήση χημικών όπλων στη Ρωσία, τότε οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες

πως αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα απαντήσουν».

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ», επισήμανε ο Μπάιντεν.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν -όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- είπε επίσης ότι εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.

Εξέφρασε την «ελπίδα» ότι η Κίνα δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, λέγοντας ότι το οικονομικό μέλλον του ασιατικού γίγαντα «είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση» παρά με την Ρωσία.

«Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη σχέση της με τη Δύση παρά με τη Ρωσία. Και ελπίζω ότι δεν θα δεσμευτεί» για να βοηθήσει τη Μόσχα να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες.

«Δεν απείλησα, αλλά του το έκανα σαφές - φρόντισα να καταλάβει τις συνέπειες της βοήθειας της Ρωσίας», είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος σε μια πρόσφατη συνομιλία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κάνει γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος προχωρά σε νέες κυρώσεις κατά της ρωσικής ελίτ.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, οι κυρώσεις θα αφορούν πάνω από 400 Ρώσους ολιγάρχες, πολιτικούς (βουλευτές της Δούμας) και εταιρείες στρατιωτικών εξοπλισμών «ως απάντηση στον πόλεμο επιλογής του Πούτιν στην Ουκρανία».

Όπως σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, «προσωπικά κερδίζουν από τις πολιτικές του Κρεμλίνου και θα πρέπει να μοιραστούν τον "πόνο"».

Η «Tiger Team»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν έστειλε ένα υπόμνημα που περιέγραφε λεπτομερώς πώς η λεγόμενη «Tiger Team» θα μελετούσε τι θα μπορούσε να συμβεί κατά τους επόμενους τρεις μήνες της σύγκρουσης, σύμφωνα με δήλωση ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ στο NBC News.

Τα υπό συζήτηση σενάρια περιελάμβαναν: η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, η Ρωσία να στοχεύσει αμερικανικές νηοπομπές που μετέφεραν όπλα στην Ουκρανία, διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων και την προσφυγική κρίση καθώς εκατομμύρια Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα, είπε ο αξιωματούχος.

Η δημιουργία της ομάδας «Tiger Team» αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times. Πρόκειται για μια ειδική ομάδα ενώ μια αντίστοιχη λειτουργούσε επί μήνες παρασκηνιακά για να προετοιμάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Σάλιβαν δημιούργησε και δεύτερη «στρατηγική ομάδα» υπεύθυνη για «μακροπρόθεσμη εξέταση μεγάλων γεωπολιτικών μεταβολών», που θα πυροδοτούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

I’m announcing additional sanctions on over 400 Russian elites, lawmakers, and defense companies in response to Putin’s war of choice in Ukraine.

They personally gain from the Kremlin’s policies, and they should share in the pain.

President Biden (@POTUS) March 24, 2022

NATO Secretary General Jens Stoltenberg has done a remarkable job leading and strengthening our Alliance — particularly during this critical moment for international security. I welcome the extension of his tenure and look forward to working closely together in the year ahead.

President Biden (@POTUS) March 24, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Μπάιντεν, Πούτιν, Ρωσία, ΗΠΑ, Tiger Team,neo, bainten, poutin, rosia, ipa, Tiger Team