Νέα ρύθμιση για 230.000 εργαζόμενους συνταξιούχους - «Παγώνει» η Εισφορά Αλληλεγγύης
Το εργασιακό νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους θα προωθηθεί άμεσα.
Νέα ρύθμιση που αφορά 230.000 συνταξιούχους περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας το επόμενο διάστημα.
Πρόκειται για ρύθμιση που παγώνει την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για όσους συνεχίζουν να εργάζονται και λαμβάνουν προσαύξηση σύνταξης λόγω επιπλέον ενσήμων.
Στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί
Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά δυνητικά περισσότερους από 230.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα που έχει διαμορφωθεί ότι συνεχίζουν να εργάζονται. Στην πράξη αφορά λιγότερους, καθώς περίπου 100.000 συνταξιούχοι είναι αγρότες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι εξαιρούνται από την επιβολή εισφορών και κατά συνέπεια δεν δικαιούνται και προσαύξηση. Επιπλέον, ακόμη λιγότεροι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ και υπόκεινται στην παρακράτηση της ΕΑΣ.
Έτσι, για παράδειγμα, αν το εισόδημα του συνταξιούχου μετά την προσαύξηση υπερβαίνει τα 1.434 ευρώ (με βάση την κλίμακα του 2025), η κλίμακα θα παραμένει η ίδια. Σημειώνεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης επιβάλλεται κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%, ανάλογα με το μηνιαίο εισόδημα από κύριες συντάξεις.
Η προσμέτρηση των επιπλέον ενσήμων με στόχο την προσαύξηση της σύνταξης συνεχίζεται και για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους, είτε είναι νεότεροι μετά το 2026 (αφετηρία 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης του τότε Ασφαλιστικού Νόμου, γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου») είτε είναι παλαιότεροι.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν οριστικά αποχωρήσει από την εργασία τους και θέλουν να προσμετρηθούν τα ένσημά τους, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που ανήκουν.
Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους και καταβάλλουν – κανονικά – τις εισφορές τους θα λάβουν προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης καθώς και της επικουρικής σύνταξής τους έως και 120 ευρω μεσοσταθμικά.
Αυτή υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στον χρόνο της – επιπλέον – απασχόλησης των συνταξιούχων ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος και είναι 0,77% των αποδοχών που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησής τους.
Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι πρέπει:
Να δηλώσουν την οριστική διακοπή της εργασίας τους στην πλατφόρμα (ηλεκτρονική υπηρεσία) όπου δήλωσαν ότι εργάζονται. Να υποβάλουν αίτηση για προσμέτρηση ενσήμων στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ όπου ανήκουν. Το ποσό της προσαύξησης που δικαιούνται υπολογίζεται από την ημερομηνία της αίτησης.Επισημαινεται ότι με το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων από 1/1/2024 δεν κόβεται καμία σύνταξη (πλην της απασχόλησης συνταξιούχων κάτω των 62 ετών στο Δημόσιο) και όσοι αναλαμβάνουν εργασία καταβάλλουν ειδικό πόρο στον ΕΦΚΑ 10% επί του μισθού ή προσαύξηση της εισφοράς του κλάδου κύριας σύνταξης κατά 50% αν είναι συνταξιούχοι με ελεύθερο επάγγελμα.
Διευκρινίζεται ότι δικαίωμα σε προσαύξηση της σύνταξής τους θεμελιώνουν πάνω από 110.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι από τους 220.000 συνολικά που έχουν κάνει δήλωση απασχόλησης στον ΕΦΚΑ. Ο λόγος που θα λάβουν προσαύξηση λιγότεροι από όσους δήλωσαν ότι εργάζονται οφείλεται στις εξαιρέσεις του νόμου καθώς; πολλοί συνταξιούχοι όπως οι αγρότες, αλλά και όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα ως 10.000 ευρώ ετησίως έχουν πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές και ειδικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ για την απασχόλησή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας στις εξαιρέσεις ανήκουν περίπου οι 90.000 από τους 200.000 εργαζόμενους συνταξιούχους με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης από τη στιγμή που δεν καταβάλουν εισφορές για την απασχόλησή τους. Αντίθετα οι 110.000 συνταξιούχοι που δήλωσαν απασχόληση και καταβάλουν εισφορές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσαύξηση της κύριας αλλά και της επικουρικής τους σύνταξης, καθώς και συμπλήρωμα στο εφάπαξ εφόσον καταβάλουν τις ανάλογες εισφορές.
Επισημαινεται ότι η προσαύξηση ισχύει μόνο για την ανταποδοτική σύνταξη. Ο νέος ειδικός πόρος λόγω απασχόλησης συνταξιούχων που ισχύει από 1/1/2024 υπέρ ΕΦΚΑ δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για προσαύξηση σύνταξης.
#ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ_ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ #ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ #ΕΙΣΦΟΡΑ_ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λάρισα: Νέο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό – Είναι γιατρός που ήρθε σε επαφή με τον άτυχο κτηνοτρόφο
- Ένας Μπέζος που δεν είναι Γιάννης, αλλά εκρίθη απαράδεκτος
- Ο καρπός της αιώνιας αγάπης που είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, ρίχνει τη χοληστερίνη και βοηθά με την απώλεια βάρους
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ήταν μόνο η αρχή, έπονται κι άλλα και μάλιστα σύντομα
- Νέοι διάλογοι «φωτιά» για ΟΠΕΚΕΠΕ
- Τη γλίτωσαν τρεις, θα "τσεκουρώσουν" τον Βορίδη;
- ΠΩΣ ΘΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΤΕ ΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΝ ΕΜΦΑΝΙΤΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ
- Καύσωνας και υγεία: Νέα ελληνο‑καναδική μελέτη δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από βλάβες στα νεφρά και φλεγμονή
- Βάσεις 2025: Πώς θα κινηθούν, πού αναμένεται θεαματική άνοδος
- Viral 22χρονος ταξιδιώτης στον Πειραιά - «Θα δεδιπλωθούμε αναλόγως και τοιουτοτρόπως»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- «Kitchen Lab»: Ο Άκης Πετρετζίκης μας σερβίρει συνταγές με ανατολίτικες και μεσογειακές επιρροές
- Βάσεις 2025: H άνοδος των νέων Πολυτεχνικών Σχολών και τα «αθόρυβα» τμήματα που κάνουν τη διαφορά
- Πιο κοντά στη ΝΔ ο Α. Λοβέρδος
- «Σαφάρι» ελέγχων της ΑΑΔΕ για την διασύνδεση ταμειακών με POS
- Τι γυρεύει ο Γλαβίνας στο Βερολίνο
- Ξεκινά νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το Υπερταμείο
- Νέα ρύθμιση για 230.000 εργαζόμενους συνταξιούχους - «Παγώνει» η Εισφορά Αλληλεγγύης

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Νέα ρύθμιση για 230.000 εργαζόμενους συνταξιούχους - «Παγώνει» η Εισφορά Αλληλεγγύης
- Βάσεις 2025: H άνοδος των νέων Πολυτεχνικών Σχολών και τα «αθόρυβα» τμήματα που κάνουν τη διαφορά
- Ξεκινά νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το Υπερταμείο
- «Σαφάρι» ελέγχων της ΑΑΔΕ για την διασύνδεση ταμειακών με POS
- Πιο κοντά στη ΝΔ ο Α. Λοβέρδος
- Τι γυρεύει ο Γλαβίνας στο Βερολίνο
- «Kitchen Lab»: Ο Άκης Πετρετζίκης μας σερβίρει συνταγές με ανατολίτικες και μεσογειακές επιρροές
- Θεσσαλονίκη: Ανοίγει τμήμα που οδηγεί στον σταθμό του μετρό «Νέα Ελβετία»
- Η μαγιά μπύρας θεραπεύει - Τι ανακάλυψε ερευνητική ομάδα
- Μηχανική βλάβη στο πλοίο «Νήσος Ρόδος» με 560 επιβάτες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΟΠΕΚΑ: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού
- Στο Άγιο Όρος ο Μελ Γκίμπσον - Σε ποια Μονή (ΦΩΤΟ)
- Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τους αγώνες για τους 16 του Μουντιάλ Συλλόγων
- Latest Survey Has Athens Surging in Terms of Property Demand
- Τελικά ο καφές αφυδατώνει ή μήπως ενυδατώνει;
- Συνολικά 2.716 μεταμοσχεύσεις σε 45 χρόνια στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
- ΗΠΑ: Η Γερουσία απορρίπτει πρόταση για να ελεγχθεί η εξουσία του Τραμπ να διατάξει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν
- Οι "Κυκλαδίτισσες" στο πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας
- O νέος pop-up χώρος της Πορφυρίας και της Μαριλένας στην οδό Σποράδων
- Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου