Νέα μέτρα για ταξίδια «ζορίζουν» την ήδη δύσκολη ζωή των ανεμβολίαστων

Και νέα μέτρα φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού για τους ανεμβολιάστους ταξιδιώτης, μετά και τις χτεσινές ανακοινώσεις για test στις μετακινήσεις με πλοίο.

Διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους αλλά και «εμπόδια» για τους ανεμβολίαστους περιλαμβάνει το πλάνο της κυβέρνησης θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να προασπίσει την δημόσια υγεία αλλά και να πείσει όλο και περισσότερους να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες

η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους, πιθανότατα, για την μετακίνησή τους εκτός νομού κατά την περίοδο των διακοπών.

Η κυβέρνηση αλλά και οι λοιμωξιολόγοι θέλουν να προλάβουν την μετάλλαξη Δέλτα συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην επαρχία, βάζοντας ως προϋπόθεση το αρνητικό τεστ για τους μη εμβολιασμένους, που θέλουν να ταξιδέψουν με χερσαία μέσα στην επαρχία.

Ωστόσο, εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση έχει βάλει διάφορα εμπόδια για τους μη εμβολιασμένους τα οποία ίσως θα τα βρουν μπροστά τους μετά το καλοκαίρι.

Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν «κλείδωσε» ότι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν self test.

Να σημειωθεί ότι για να παύσει η υποχρέωση διενέργειας self test θα πρέπει να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Ακριβώς το ίδιο «προνόμιο» θα έχουν και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια που έχουν εμβολιαστεί. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και αθλούμενοι σε γυμναστήρια θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και να το δηλώνουν στην πλατφόρμα.

Ένα ακόμα εμπόδιο που θα συναντήσουν οι ανεμβολίαστοι είναι στην εστίαση. Πλέον, από τις 15 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Οι δύο αυτές κατηγορίες θα λειτουργούν ως εξής:

-Οι αμιγείς χώροι. Πρόκειται για χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

-Οι μεικτοί χώροι. Πρόκειται για χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όπως διευκρινίστηκε, εναπόκειται στον επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.

Παράλληλα, η δήλωση των χώρων -αμιγείς ή μεικτοί- θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα, και τα καταστήματα, ανάλογα με το τι θα επιλέξουν, θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Το τρίτο «αγκάθι» για τους ανεμβολίαστους σχετίζεται με τις μετακινήσεις. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από τις 5 Ιουλίου οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε -προφανώς οι ανεμβολίαστοι- με πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα