Ναυάγιο στην Πύλο: Σβήνουν οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων - Στη δομή της Μαλακάσας οι διασωθέντες, στον εισαγγελέα οι 9 Αιγύπτιοι διακινητές

Στη δομή Μαλακάσας θα μεταφερθούν το πρωί (μετά τις 08:00) από το λιμάνι της Καλαμάτας, οι μετανάστες που διασώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχών επιζήσαντων - Παραμένει η σύγχυση για τον αριθμό των μεταναστών στο αλιευτικό σκάφος

Άκαρπες ήταν οι έρευνες και το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή προκειμένου να βρεθούν κι άλλοι μετανάστες από όσους επέβαιναν στο σκάφος που ανατράπηκε ανοιχτά της Πύλου.

1 φρεγάτα και 9 παραπλέοντα σκάφη χτένιζαν όλη τη νύχτα την περιοχή, ωστόσο

δε βρέθηκε ούτε ζωντανός ούτε νεκρός μετανάστης, ούτε κάποια σορός έχει ξεβραστεί σε περιοχή κοντά στην Πύλο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο δύσκολες σε σχέση με το προηγούμενο βράδυ ενώ, οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων λιγοστεύουν.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες με ακρίβεια. Ίσως μόνο οι διακινητές να έχουν εικόνα οι οποίοι ανακρίνονται. Έχει ακουστεί από μαρτυρίες διασωθέντων, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα, ότι επέβαιναν από 500 έως και 750 άτομα.

Οι έρευνες για ανθρώπινες ζωές συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστεί και σήμερα, αλλά οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων συνεχώς λιγοστεύουν. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άνδρες (ανάμεσά τους και ανήλικοι), ενώ γίνεται αναφορά για 568 αγνοούμενους.

Αρνήθηκαν την βοήθεια λέγοντας «Italia Italia»

Ακόμη πρόσθεσε πως:«κατ’ αρχάς έχουν γίνει επικοινωνίες και μέσω του θαλάμου τηλεφωνικές, έχουν γίνει επικοινωνίες και με τις οδηγίες του θαλάμου και μέσω των παραπλέοντα πλοίων με τους καπετάνιους απευθείας και δια ζώσης. Και εν τέλει το βράδυ όταν έφτασε και το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού το οποίο είχε αποπλεύσει και προσέγγισε το πλοίο και οι συνάδελφοί μας μίλησαν μαζί τους, προσπάθησαν να τους παράσχουν βοήθεια την οποία αρνήθηκαν, δηλώνοντας κατηγορηματικά “Italia Italia”».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε: «Όπως καταλαβαίνετε στην ανοιχτή θάλασσα, παρόλο που είναι έρευνα διάσωσης της Ελλάδας, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις μια στιγμή.

Εάν είχε αποπειραθεί να εκτραπεί το αλιευτικό αυτό με τον με τον αριθμό που βλέπετε των ανθρώπων πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα να εκτραπεί της πορείας του είτε με κάποια πρύμνη να υιοθετήσει είτε δένοντας το μπροστά για να ρυμουλκηθεί. Και όλος αυτός ο κόσμος, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να δεχτεί βοήθεια, αντιδρούσε βιαίως με την έννοια ότι θα υπήρχε μια αναταραχή και μετακινούνταν πάνω στο κατάστρωμα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το μόνο που θα καταφέρναμε είναι να προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι ένα ναυτικό ατύχημα, χωρίς μάλιστα να έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε 104 συνανθρώπους μας, όπως κάναμε, διότι θα ήμασταν σε κάποια διαφορετική επιχειρησιακή δραστηριότητα».

Συγκλονίζουν οι διάλογοι

Aίσθηση προκάλεσαν δύο ηχητικά ντοκουμέντα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Mega τα οποία έδειχναν την αγωνία των προσφύγων που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου. Πρόκειται για καταγραφές που έγιναν λίγα λεπτά πριν το πολύνεκρο ναυάγιο και είναι οι συνομιλίες της ακτιβίστριας Ναουάλ Σούφι και το βράδυ της Τετάρτης περιέγραψε με μία μακροσκελή ανάρτηση τις στιγμές που βίωσαν οι επιβαίνοντες του αλιευτικού. Οι καταγραφές έχουν γίνει από τις 01:25 έως και τις 01:52 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Πρώτη συνομιλία:

Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.
Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.
Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.
Δεύτερη συνομιλία:

Πρόσφυγας: Ένας άνθρωπος από το καράβι μου, λέει ότι 6 άτομα έχουν πεθάνει.
Ακτιβίστρια: Οι 6 άνθρωποι είναι ηλικιωμένοι ή βρέφη;
Πρόσφυγας: Δεν ξέρω.
Ακτιβίστρια: Εντάξει. Θεέ μου. Άσε με να μιλήσω με τον κυβερνήτη. Θα πρέπει να ηρεμήσουν, να μην αναπτύσσουν ταχύτητα γιατί το καράβι θα ντελαπάρει. Από εσένα θέλω το εξής, να με ενημερώνετε τι γίνεται. Να μου στέλνεις μήνυμα ή να με παίρνεις τηλέφωνο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ίδιας επικοινωνίας, η γυναίκα τούς δίνει οδηγίες.
Ακτιβίστρια: Ένας ή δύο ή τρεις μόνο θα παίρνουν το νερό ή τα σωσίβια και όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Με κατάλαβες; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντοπίσουν και θα σας σώσουν. Κάντε υπομονή αυτό δε θα γίνει άμεσα, αλλά θα έρθουν.

Η έκταση της φρίκης φαίνεται και στο ηχητικό ντοκουμέντο του MEGA από συνομιλία ακτιβίστριας με έναν από τους επιβάτες. Είναι η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι που προσπαθεί να ηρεμήσει έναν από τους επιβάτες.

Γύρω στις 01.25 – 01.52 τα ξημερώματα της Τετάρτης ο επιβάτης επικοινώνησε με την ακτιβίστρια και της ζήτησε βοήθεια, εκφράζοντας τον φόβο του ότι θα βουλιάξουν.

Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.

Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.

Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.

Εννέα οι συλληφθέντες διακινητές

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται πλέον έννέα άτομα, όλοι άνδρες Αιγυπτιακής καταγωγής, ηλικιών από 20 ως και 40 ετών. Εναντίον τους υπάρχουν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Πιο συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε εννέα άνδρες που βρίσκονται ανάμεσα στους 104 διασωθέντες. Είναι Αιγύπτιοι ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, μέλη του πληρώματος του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Στις 11 το βράδυ βγήκαν από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου ενώ, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Στην Μαλακάσα οι διασωθέντες

Σήμερα το πρωί μετά τις 08.00 πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από το δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Το Λιμενικό προέβη μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης στις απαραίτητες διαδικασίες προανάκρισης ώστε να καταγραφούν οι διασωθέντες και να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι διακινητές.

Η λύση πρέπει να δοθεί από ψηλά

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Frontex η λύση ώστε να σταματήσουν οι μεταφορές μεταναστών πρέπει να δοθεί από ψηλά.

«Δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα μόνο επιχειρησιακά. Χρειάζεται πρόληψη. Οι Βρυξέλλες πρέπει επιτέλους να λάβουν μέτρα, να σπάσουν αβγά» υποστηρίζουν στελέχη της Frontex και του Λιμενικού. Ένα πρώτο μέτρο θα ήταν να μην έχουν δικαίωμα να ζητήσουν πολιτικό άσυλο όσοι μεταφέρονται παράνομα στην Ευρώπη, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά».

Για την έρευνα και διάσωση επισημαίνεται και όσα λέχθηκαν γιατί δεν επενέβη το Λιμενικό να σταματήσει τον πλου του θανάτου, αναφέρεται από κύκλους του Λιμενικού ότι «με τη βία δεν μπορούν να παρέμβουν. Δεν προβλέπεται από καμία διεθνή σύμβαση».

Πορεία στο Σύνταγμα για το ναυάγιο της Πύλου: "Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο" το κεντρικό σύνθημα

Με κεντρικό σύνθημα "Κάνανε τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών για τα κέρδη των καπιταλιστών" πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που ολοκληρώθηκε με πορεία στα γραφεία της ΕΕ, από σωματεία εργαζομένων, φορείς και νεολαία.

"Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο", "Έγκλημα διάρκειας, χιλιάδες οι νεκροί, απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί", "Μετανάστες πνιγμένοι και πρόσφυγες νεκροί, αυτή είναι της ΕΕ η πολιτική", "Πόλεμοι και φτώχεια, στη θάλασσα πνιγμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι", "Ξανά οι θάλασσες μας θάλασσες νεκρών, αλληλεγγύη το όπλο των λαών", "Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο και στην πορεία.

#ΝΑΥΑΓΙΟ #ΠΥΛΟΣ #ΝΕΚΡΟΙ #ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ #ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα