Ναυάγιο στην Πύλο: Αναδίπλωση του Λιμενικού για το σχοινί, «το πετάξαμε στο αλιευτικό τρεις ώρες πριν βυθιστεί»

Ο Ηλίας Σιακαντάρης κλήθηκε να σχολιάσει τις μαρτυρίες διασωθέντων περί επιχείρησης πρόσδεσης του αλιευτικού, επιβεβαιώνοντας πρώτος πως υπήρξε σχοινί «προκειμένου (σσ. οι λιμενικοί) να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια». Ακολούθησε αναδίπλωση του ΛΣ με νέα ανακοίνωση.

Εξηγήσεις για την φερόμενη «προσπάθεια πρόσδεσης» του μοιραίου αλιευτικού δίνει εντέλει το Λιμενικό Σώμα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερη ενήμερωση, περίπου τρεις ώρες

πριν από τη βύθιση του αλιευτικού με τους εκατοντάδες μετανάστες, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού το είχε προσεγγίσει και είχε ρίξει ένα μικρό κάβο, «προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων».

Το Λιμενικό προσθέτει ότι αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το περιπολιτικό σκάφος απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το αλιευτικό από κοντινή απόσταση.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πριν μερικές ώρες το Λιμενικό - δια στόματος Νίκου Αλεξίου και όχι μόνο - διαβεβαίωνε πως δεν υπήρξε καμία προληπτική επιχείρηση του Λιμενικού στο αλιευτικό στην Πύλο, καθώς οι μετανάστες «αρνήθηκαν» την βοήθεια των ελληνικών Αρχών.

Ωστόσο, στέλεχος του Λιμενικού είχε σημειώσει ανώνυμα στην Καθημερινή, πως επί του αλιευτικού χρησιμοποιήθηκε ένα σχοινί προκειμένου να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του.

Έπειτα από μαρτυρίες διασωθέντων - που μετέφεραν μεταξύ αλλών ο Κρίτων Αρσένης και ο Τάσος Πολυχρονόπουλος - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλαξε εντέλει σήμερα το αφήγημα.

Πιο συγκεκριμένα παραδέχτηκε πως «το Λιμενικό προσέγγισε δύο ώρες πριν το ναυάγιο», αν και τόνισε πως δεν υπήρξε θέμα πρόσδεσης του αλιευτικού:

Μετά από την προσέγγιση του Λιμενικού και μετά την άφιξη του στην περιοχή, το σκάφος συνέχισε την πορεία του. Έμεινε από μηχανή, σταμάτησε η μηχανή του στις 2 παρά 20 και στις 2 βυθίστηκε. Επομένως δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά.

«Δεν έχει δώσει σχοινί προσέγγισης το Λιμενικό» υπογράμμισε. «Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά. Σχοινί, όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά, στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».

«Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν έλεγαν «No help…Go Italy» και συνέχισαν την πορεία τους» σημείωσε.

«Υπήρχε μια ένταση πάνω στο πλοίο από ότι αναφέρουν αλλά αυτά προκύπτουν σιγά σιγά και από τις καταθέσεις» πρόσθεσε.

«Προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει στα αριστερά»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία η οποία έρχεται σε αντίθεση με όσα δήλωσε ο Νίκος Αλεξίου, μετέφερε την Παρασκευή ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Τάσος Πολυχρονόπουλος.

«Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς τα αριστερά. Για άγνωστο λόγο το σκάφος πήρε δεξιά κλίση και αιφνιδίως βυθίστηκε» υποστήριξε - τονίζοντας ότι ο 24χρονος Σύρος ήταν σαφής στα όσα του δήλωσε.

«Η μαρτυρία είναι σαφής. Επρόκειτο για πρόσδεση με σχοινί από σκάφος του Λιμενικού».

Αιτιολογώντας την άρνηση των μεταναστών πάνω στο πλοίο να ζητήσουν βοήθεια υποστήριξε ότι αυτό πιθανώς να οφείλεται στη δυσπιστία με την οποία αντιμετώπισαν την ενέργεια του Λιμενικού, καθώς όπως είπε «αντιμετώπισαν τις προσκλήσεις αυτές ενδεχομένως ως απειλή».

#ΠΥΛΟΣ #ΝΑΥΑΓΙΟ #ΝΕΚΡΟΙ #ΛΙΜΕΝΙΚΟ #ΗΛΙΑΣ_ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα