Μοναδικά βακτήρια στο σάλιο προδίδουν το μετατραυματικό στρες

Σύμφωνα με έρευνα Ισραηλινών ένα συγκεκριμένο προφίλ βακτηρίων που εντοπίζεται στο σάλιο βετεράνων με μετατραυματικό στρες, μπορεί να αποτελέσει βιοδείκτη για τη διάγνωση της συγκεκριμένη διαταραχής.

Ισραηλινοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και της Χάιφα δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature μια μελέτη που αναφέρει πως όσοι πάσχουν από μετατραυματικό στρες (post-traumatic stress disorder, PTSD), φέρουν το ίδιο μικροβίωμα στο σάλιο.

Μάλιστα το συγκεκριμένο προφίλ μικροβιώματος εντοπίζεται αποκλειστικά στα άτομα με αυτή τη διαταραχή. Αυτό το εύρημα μπορεί να επιτρέψει, εκτός από τη ψυχολογική και τη μοριακή διάγνωση του PTSD στο μέλλον. Η εύρεση ενός βιοδείκτη για το PTSD θα επισπεύσει τη διάγνωση και θα προσφέρει ένα λιγότερο ενοχλητικό διαγνωστικό εργαλείο.

Το PTSD είναι μια κοινή διαταραχή και μια αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς επηρεάζει 1 στα 20 άτομα. Αναπτύσσεται έπειτα από ένα τραυματικό ή στρεσογόνο συμβάν ή από μια παρατεταμένη επαναλαμβανόμενη τραυματική εμπειρία όπως η κακοποίηση. Όταν συμβεί ένα στρεσογόνο γεγονός, ο οργανισμός πυροδοτεί μια σειρά χημικών αλλαγών ως μηχανισμό επιβίωσης. Τα συμπτώματα. μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν ακούσιους εφιάλτες και αναδρομές, δυσκολία συγκέντρωσης, αρνητική ψυχολογική κατάσταση, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, κοινωνική αποστασιοποίηση, αυξημένη διέγερση και αντιδραστικότητα με ευερέθιστη και απερίσκεπτη συμπεριφορά, κ.ά. Επιπλέον, έχει υψηλή συννοσηρότητα με κατάθλιψη και κατάχρηση ουσιών. Μέχρι τώρα, η διάγνωση του PTSD ήταν καθαρά υποκειμενική και γινόταν μέσω ψυχολογικής αξιολόγησης.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το σάλιο 200 βετεράνων του πολέμου του Λιβάνου το 1982 συνδυαστικά με τεστ συμπεριφοράς, αξιολογώντας συμπτώματα που σχετίζονται με το PTSD, αλλά και με δημογραφικά στοιχεία, όπως το επίπεδο διαβίωσης και εκπαίδευσης. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα σάλιου των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας αλληλούχιση RNA και τα σύγκριναν με τα αποτελέσματα των τεστ συμπεριφοράς. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 1/3 των βετεράνων υπέφερε από αδιάγνωστο μετατραυματικό στρες!

Η αλληλούχιση του RNA συσχέτισε τη σοβαρότητα του PTSD με το μικροβιακό προφίλ του σάλιου. Μια υπογραφή της μικροχλωρίδας (δηλαδή, μειωμένα επίπεδα των βακτηρίων sp_HMT_914, 332 και 871 και Noxia) συσχετίστηκε με το PTSD. Μάλιστα, όσο μικρότερη είναι η ποσότητα των βακτηρίων στο σάλιο, τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα της διαταραχής. Τα χρόνια στρατιωτικής εκπαίδευσης συσχετίστηκαν με σημαντικά αυξημένα επίπεδα sp_HMT_871, με μειωμένα επίπεδα Bacteroidetes και Firmicutes και με λιγότερο σοβαρά ψυχολογικά συμπτώματα. Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, συσχετίστηκαν θετικά με τη συμπτώματα PTSD.

Αυτά τα ευρήματα, που ορίζουν τη βακτηριακή υπογραφή του PTSD, μπορεί να βοηθήσουν στη μελλοντική διάγνωση της διαταραχής, καθώς και να προσφέρουν έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο για φάρμακα ώστε να μειωθεί η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

«Χάρη σε αυτή τη μελέτη, μπορεί να είναι δυνατό, στο μέλλον, να χρησιμοποιηθούν αντικειμενικά μοριακά και βιολογικά χαρακτηριστικά για να διακρίνουμε τους πάσχοντες από PSTD, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιρροές. Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα ανακάλυψη και οι μικροβιακές υπογραφές που περιγράφονται σε αυτή τη μελέτη να διευκολύνουν τη διάγνωση του μετατραυματικού στρες σε βετεράνους στρατιώτες, ώστε να μπορέσουν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία», σχολιάζει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Illana Gozes από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

#ΣΑΛΙΟ #ΕΡΕΥΝΑ #ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ_ΣΤΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μοναδικά,monadika