Μητσοτάκης στο ΥΠΟΙΚ: «Πριν κλείσει η Βουλή θα ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο»

Πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα αποτυπώνει πια νομοθετικά τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όπου συναντήθηκε με το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολύ παραγωγική συζήτηση και εξέφρασε την

αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και την προοπτική επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο στόχο για ένα πιο παραγωγικό, εξωστρεφές και καινοτόμο μοντέλο ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη βελτίωση του εισοδήματος όλων των Ελλήνων και κυρίως των πιο αδύναμων.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Με μεγάλη χαρά ξεκίνησα τον κύκλο των επισκέψεων στα Υπουργεία σήμερα, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε μία πολύ παραγωγική συζήτηση με το νέο οικονομικό επιτελείο. Να ευχηθώ και πάλι στον Υπουργό, στον Αναπληρωτή Υπουργό, στους δύο Υφυπουργούς καλή δύναμη στη δύσκολη αποστολή την οποία έχουν αναλάβει.

Αλλά, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους θέλουμε να πετύχουμε, που αποτελούν κεντρικό στόχο της οικονομικής μας πολιτικής έτσι ώστε να κάνουμε πράξη την ουσιαστική σύγκλιση με την Ευρώπη.

Είμαστε αισιόδοξοι για τη σταδιακή μετατροπή του οικονομικού μοντέλου τής ελληνικής οικονομίας σε ένα μοντέλο το οποίο θα είναι πιο παραγωγικό, πιο εξωστρεφές, πιο καινοτόμο. Και είμαστε, βέβαια, απολύτως πεπεισμένοι ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη θα έχει τελικά αντίκτυπο, ουσιαστικό αντίκτυπο στη βελτίωση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων, πρωτίστως των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας.

Όπως είπε και ο κ. Υπουργός, πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο θα αποτυπώνονται πια νομοθετικά οι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία πριν από τις εκλογές, που αφορούν το επόμενο έτος, το 2024.

Πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών και το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί, όπως είπα, πριν από τις αρχές Αυγούστου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμπω στις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης και στη δική μου τοποθέτηση, η οποία θα θέσει το συνολικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στο υπουργικό συμβούλιο τις τέσσερις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίες είναι: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα. Προσεχώς 120 μεταρρυθμίσεις

Συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα στο Ταμείο Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις, περιλαμβάνονται στους "μπλε φακέλους" με το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027 που παρέλαβαν τα μέλη της κυβέρνησης κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επιπλέον στους μπλε φακέλους περιλαμβάνεται ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες για το 2023, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών.

Για θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων που πρέπει να κάνει η χώρα, μίλησε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσδιόρισε εκ νέου ως προτεραιότητες τους καλύτερους μισθούς, την καλύτερη δημόσια Υγεία, ένα καλύτερο κράτος και μία καλύτερη ζωή σε ισχυρή Ελλάδα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς συνοψίζεται στις επισημάνσεις του ότι είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών , ότι αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα και ότι απαιτούνται "λίγα λόγια, πολλή δουλειά".

Ζήτησε επίσης συνολική και συλλογική υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και μας παρέδωσαν την σκυτάλη του μέλλοντός τους.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην οργάνωση του κράτους, το δεύτερο στις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και στην επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου, αλλά και στη νομοθετική υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων να κοστολογούνται από ανεξάρτητο φορέα.

Έκανε εξάλλου ιδιαίτερη αναφορά ως πρώτες προτεραιότητες στην οικονομική ανακούφιση των πολιτών, στην αντιμετώπιση του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας ιδιαίτερα στα τρόφιμα και σε παρεμβάσεις στην κατεύθυνση μικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ σε απομακρυσμένες περιοχές με συνδρομή προσωπικού και από Ένοπλες Δυνάμεις και Πυροσβεστική.

Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου δόθηκαν οι κατευθύνσεις για το κυβερνητικό έργο και οι νέοι υπουργοί παρέλαβαν τους φακέλους με τις προτεραιότητες και τους στόχους της κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το υλικό που δόθηκε στην διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου δομείται ως εξής:

Α. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027/ Οι δεσμεύσεις.

Η ενότητα περιλαμβάνει, τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027.

Β. Προγραμματισμός / Προτεραιότητες 2023

Η ενότητα περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού (Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα & Κρίσιμη Δευτερογενής Νομοθεσία).

Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας.
Οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα εθνικά, οριζόντια και τομεακά σχέδια δράσης 2023 ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής.

Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

Γ. Χρονοδιάγραμμα Βασικών Υποχρεώσεων και Εργασιών

Χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα.

Δ. Παράρτημα: Κυβερνητικό Έργο Ιούλιος 2019 – Μάιος 2023

Το συγκεντρωτικό υλικό του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023 παραδίδεται ως ψηφιακό αρχείο και περιλαμβάνει αφ’ ενός τα κείμενα αναφοράς για το σύνολο της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου το στοχευμένο υλικό κάθε υπουργείου.

Τους "μπλε φακέλους" ετοίμασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, οι οποίοι υπογράφουν και το εισαγωγικό σημείωμα.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ #ΚΩΣΤΗΣ_ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ #ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, ΥΠΟΙΚ, Πριν, Βουλή,mitsotakis, ypoik, prin, vouli