New York Times: Η Frontex απειλεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα

H Frontex εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Ελλάδα έπειτα από τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για χρόνιες παραβιάσεις των δικαιωμάτων μεταναστών.

Λίγες ημέρες μετά το φονικότερο ναυάγιο στη Μεσόγειο εδώ και χρόνια, αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times,

ο επικεφαλής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να αναστείλει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα λόγω των χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των μεταναστών - γεγονός που θα σήμαινε ενδεχομένως την απόσυρση δεκάδων συνοριοφυλάκων, πλοίων και αεροσκαφών από μια βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Η εκτίμηση, η οποία διατυπώθηκε επίσης σε εσωτερική έκθεση που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, ακολουθεί λίγες ημέρες μετά από ένα από τα φονικότερα ναυάγια μεταναστών στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία, μια υπόθεση που δεν καλύφθηκε στην έκθεση της Ε.Ε. επειδή ήταν τόσο πρόσφατη.

Το νέο ναυάγιο, ωστόσο, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση αναφορικά με τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών, εγείροντας μεταξύ άλλων ερωτήματα για το κάτα πόσο έκαναν αρκετά για να βοηθήσουν το σκάφος ενώ βρισκόταν σε κίνδυνο.

Η έκθεση του αξιωματούχου της Ε.Ε., Jonas Grimheden, εγκαλεί την Ελλάδα σχετικά με τις πολιτικές της για τους μετανάστες, ενώ επικαλείται τους εσωτερικούς κανόνες του οργανισμού και παρουσιάζει αρκετά περιστατικά που καταδεικνύουν αυτό που χαρακτηρίζει ως άδικη μεταχείριση των ελληνικών αρχών σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες.

Ένα από αυτά αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που διεξήγαγε τον Μάιο η εφημερίδα The Times, η οποία διαπίστωσε ότι το ελληνικό Λιμενικό Σώμα συγκέντρωσε και εγκατέλειψε 12 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα μωρό 6 μηνών, σε μια σχεδία στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο Jonas Grimheden είπε στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού ότι βάσει της δικής του έρευνας το ρεπορτάζ είναι ακριβές, με το γεγονός να συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Σε μια εμπιστευτική έκθεση προς την ηγεσία της Frontex, ο Grimheden συμβούλευε το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με «πιθανά βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των δραστηριοτήτων του οργανισμού στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 46», το οποίο προβλέπει το ενδεχόμενο αποχώρησης για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Συνεκτιμώντας την περίπλοκη πραγματικότητα της λειτουργίας της Frontex, ωστόσο, καθώς και την κρισιμότητα του ρόλου της Ελλάδας ως μίας από τις κύριες πύλες εισόδου της Ευρώπης, καλούσε τον Οργανισμό σε άλλο τμήμα της έκθεσης, να αυξήσει την παρουσία και τη συμμετοχή του, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω καταχρήσεις. Συγκέκριμενα προέτρεπε να ληφθούν «τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα» για να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα «με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», ενώ αναφερόταν ρητά στην απειλή αναστολής των επιχειρήσεων στη χώρα.

Σημειώνεται πως οι συστάσεις του Jonas Grimheden δεν είναι δεσμευτικές και υπόκεινται στην έγκριση των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

#FRONTEX #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ_ΠΟΛΙΤΙΚΗ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ #ΝΑΥΑΓΙΟ #PUSHBACKS #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ #ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ_ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα