Μητσοτάκης στο CNN: «Θα μας εμπιστευθούν για 2η τετραετία, μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο CNN και τη δημοσιογράφο Τζούλια Τσάτερλι, το πλαίσιο του Φόρουμ του Νταβός.

Έχοντας εστιάσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, που «γέννησε» την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Κάνουμε το σωστό και η προσέγγισή μας φέρνει αποτελέσματα. Η ΕΕ είναι ενωμένη, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο».

«Θα εξοπλίσουμε

τους Ουκρανούς» συνέχισε, «για να φτάσουν ένα σημείο, στο οποίο θα μπορούν να διαπραγματευτούν ειρήνη με τους όρους τους. Πρέπει να μπορούν να αμυνθούν. Είναι μια πρόκληση από μια μεγάλη δύναμη (σ.σ. τη Ρωσία), για να επιβάλει τις αυτοκρατορικές της φαντασιώσεις και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

Θα συνεχίσουμε, επειδή αυτό είναι το σωστό και επειδή η προσέγγισή μας φέρνει αποτελέσματα. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν από το πόσο ενωμένος ήταν ο δυτικός κόσμος και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και φυσικά θα μειώσουμε το συντομότερο δυνατό, την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Είμαστε σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη αυτού του πολέμου που συνεχίζεται. Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα και όλα αφορούσαν τον οπλισμό και την παροχή μεγαλύτερης υποστήριξης. Μια ερώτηση που του έκανα και θα θέσω και σε σάς την ίδια, είναι: «Είστε βέβαιος ότι συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο, με υποστήριξη, με οπλισμό, είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη;»

«Οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί με τη Ρωσία»

« Στο τέλος της ημέρας, φυσικά, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί. Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί τελικά μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών και η Ουκρανία είναι το ένα μέρος που θα καθορίσει τους όρους της ειρήνης. Και ελπίζουμε ότι θα φτάσουν σε ένα σημείο -το συντομότερο δυνατό- αλλά όσο πιο καλά τα καταφέρουν στο πεδίο της μάχης, τόσο πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε αυτό το τέλος.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, είπε ότι: «Σήμερα στην Ελλάδα, όλες οι ανεμογεννήτριές μας λειτουργούν. Είναι επίσης μια ηλιόλουστη μέρα και παράγουμε ένα σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής μας ενέργειας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό είναι το μέλλον. Αν μάθαμε κάτι από την ουκρανική κρίση, αυτό είναι ότι πρέπει να επιμείνουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι φθηνότερες και ασφαλέστερες από γεωπολιτική πλευρά. Αυτό ακριβώς κάνουμε στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, χρειαζόμαστε φυσικό αέριο. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε όλες οι υποδομές φυσικού αερίου να είναι έτοιμες για ένα μέλλον μετά το φυσικό αέριο. Για παράδειγμα, κατασκευάζουμε ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη βορειοανατολική Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα δίκτυο που θα είναι έτοιμο να δεχτεί και υδρογόνο. Βραχυπρόθεσμα θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια. Θέλουμε να είμαστε εξαγωγέας ενέργειας και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τους φίλους μας στα Βαλκάνια. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί το καύσιμο να είναι ένας συνδυασμός υδρογόνου και φυσικού αερίου και τελικά μπορεί να περάσουμε στο πράσινο υδρογόνο.

Για την επενδυτική βαθμίδα

Όσο για την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός είπε: «Θα γίνει. Μόλις λύσουμε τις πολιτικές αβεβαιότητες, καθώς έχουμε εκλογές την άνοιξη, που πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε».

«Η οικονομία πήγε καλά, άρα έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Διευρύναμε το χρέος μας, αλλά οι αγορές δεν αντέδρασαν, γιατί κατάλαβαν ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Έχουμε ακόμα αρκετά χρήματα, για να υποστηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Γι’ αυτό η οικονομική μας πολιτική ήταν πετυχημένη» προσέθεσε.

Σχετικά με τις εκλογές

Όσο για τις εκλογές και το γιατί να ψηφιστεί εκ νέου από τον ελληνικό λαό, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε: «Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μειώσαμε τους φόρους και την ανεργία, υποστηρίξαμε τους πολίτες σε δύσκολες περιόδους και, στο τέλος της ημέρας, η εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων μετρά.

Το ζήτημα της αξιοπιστίας, της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας είναι σημαντικά για την Ελλάδα. Για πρώτη φορά αισθάνονται ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και δεν θέλουν να το ανατρέψουν». «Δεν θα έχουμε φέτος ύφεση. Η ανάπτυξη θα είναι κοντά στο 2% φέτος» κατέληξε.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #CNN #ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΝΤΑΒΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα