Μητσοτάκης: «Με τη νέα ΚΑΠ δε θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», τι είπε για το τέλος της πανδημίας

Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση, στο «Αποστολοπούλειο» πνευματικό κέντρο της Τρίπολης. «Γυρνάει σελίδα η χώρα μας, καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Όταν βρεθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου καταφέραμε και πετύχαμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της εξωτερικής σύγκλισης και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας ουσιαστικά τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μπορέσουμε

να χρηματοδοτήσουμε αυτό το πολύ φιλόδοξο σχέδιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

«Ταυτόχρονα, στους πόρους αυτούς προστέθηκαν και οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί προς τον πρωτογενή τομέα, ειδικά σε ζητήματα υποδομών και προφανώς συμπληρωματικοί πόροι από το νέο ΕΣΠΑ, το σχέδιο του οποίου υπεβλήθη ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που το υπέβαλε και εκτιμώ ότι θα είμαστε και μία από τις πρώτες χώρες η οποία θα πάρει την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών».

«Ως εκ τούτου, έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η αποστολή μας είναι εύκολη, διότι η νέα ΚΑΠ επιβάλλει μία σημαντική προσαρμογή στον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε συνολικά την αγροτική παραγωγή, με μία σειρά από άξονες τους οποίους προσωπικά θεωρώ όλους σωστούς, οι οποίοι όμως σημαίνουν ότι ορισμένα πράγματα θα πρέπει να αρχίσουμε να τα κάνουμε διαφορετικά από ότι τα κάναμε μέχρι σήμερα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε:

«Είναι λάθος να βλέπουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική αποκλειστικά και μόνο ως έναν κουμπαρά ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών. Πιστεύω, ότι αν είμαστε ειλικρινείς και κάνουμε την αυτοκριτική μας όλα αυτά τα χρόνια από τότε που η χώρα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την εμβληματική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει τη χώρα στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, θα διαπιστώσουμε ότι από τη μία καταφέραμε και ενισχύσαμε σίγουρα το εισόδημα των αγροτών μας, αλλά από την άλλη αφήσαμε να αναξιοποίητες σημαντικές ευκαιρίες, προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική μας παραγωγή και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είμαι απόλυτος αποφασισμένος να μην επαναλάβουμε αυτή τη φορά με τη νέα ΚΑΠ τα ίδια λάθη του παρελθόντος. Και σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια χρειαζόμαστε τον αγροτικό κόσμο σύμμαχο και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί διότι συνολικά πια διαθέτουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο πατάει πάνω στις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, εξειδικεύεται όμως με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας πραγματικά να γίνει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα».

Η χώρα μας, καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της, γυρνάει σελίδα

«Είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία αύξηση στον ρυθμό των ραντεβού που κλείνονται για εμβολιασμό και από τα νέα παιδιά, αλλά και από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα και με τα στοιχεία, ότι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όπως είχαμε προβλέψει είναι ήδη κυρίαρχη στη χώρα μας, ότι όλοι οι Έλληνες είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν», τόνισε σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

«Για αυτό προτρέπω με όση μεγαλύτερη δύναμη μπορώ, όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες να εμβολιαστούν, διότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν, όχι μόνο να κολλήσουν τον ιό, αλλά και να νοσήσουν σοβαρά».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το εμβόλιο είναι ένα θαύμα της επιστήμης, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του και θα ζητήσω και πάλι και σε τοπικό επίπεδο να κάνουμε την πρόσθετη προσπάθεια πειθούς».

«Άλλωστε», σημείωσε, «έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα στην διάθεσή μας» και εξήγησε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων μηνών το 99% των συμπολιτών μας, στις ηλικίες μεταξύ 60 και 80 ετών, που αρρώστησαν σοβαρά ήταν ανεμβολίαστοι. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω, από το πόσο επικίνδυνο είναι ειδικά τώρα που έχουμε τη διασπορά της μετάλλαξης “ Δέλτα” να παραμένει κάποιος ανεμβολίαστος».

Αναφερόμενος στις νεότερες ηλικίες, είπε ότι «θα ενθαρρύνω και τα νεότερα παιδιά, τους εφήβους μας, σε συνεννόηση με τους γονείς τους, να κάνουν και αυτοί το βήμα του εμβολιασμού, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «εφόσον η επιτροπή το εισηγηθεί, θα εγκρίνουμε και εμείς να κατέβει το ηλικιακό όριο του εμβολιασμού μέχρι τα 12 έτη, όπως γίνεται αυτή την στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκός χώρες».

Σχετικά με τη σημερινή περιοδεία του σε Μεσσηνία και Αρκαδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πραγματικά γίνεται μία σπουδαία δουλειά στην περιφέρεια Πελοποννήσου και θέλω να συγχαρώ προσωπικά τον περιφερειάρχη» και προσέθεσε:

«Διαπίστωσα με μεγάλη χαρά ότι στη δυτική Μεσσηνία υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε μία σειρά από σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα προσθέσουν μεγάλη αξία σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο». Παράλληλα τόνισε ότι «επισκέφθηκα καινοτόμες μονάδες του πρωτογενούς τομέα και εξέφρασα για ακόμα μία φορά τη χαρά μου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία των Ελλήνων αγροτών».

Μιλώντας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είπε ότι «για την επόμενη εξαετία η χώρα κατάφερε, παρά το γεγονός ότι συνολικά ο ευρωπαϊκός φάκελος μειώθηκε, να εξασφαλίσει τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη περίοδο και αν προσθέσουμε και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουμε σημαντικότατες οικονομικές δυνατότητες, για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έχω συνολικά στο αναπτυξιακό δυναμικό της Πελοποννήσου» και προσέθεσε:

«Η χώρα μας, καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της, γυρνάει σελίδα. Η ανάπτυξη, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας, θα είναι το μεγάλο ζητούμενο των επόμενων ετών. Η χώρα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε πολλαπλά επίπεδα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Ήμασταν η πρώτη χώρα, η οποία κατέθεσε την πρόταση για τους νέους πόρους, πολλούς εκ των οποίων θα τους διαχειριστούν και οι περιφέρειες».

«Όλα αυτά», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «συνθέτουν μία εικόνα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας μας.»

Απαντώντας σε ερώτηση για έργα υποδομής, όπως ο δρόμος Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Πύλος- Μεθώνη, είπε ότι «αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και εκτιμώ ότι ο ανταγωνιστικός διάλογος θα έχει ολοκληρωθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους και το έργο θα προχωρήσει έτσι όπως το έχουμε σχεδιάσει».

Σχετικά με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είπε ότι «βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της μελέτης για την καλύτερη αξιοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας, ώστε να περάσει σε μία νέα εποχή, αφού αναπτύσσεται μία πολύ μεγάλη δυναμική σε όλη την Πελοπόννησο, και ειδικά στην περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας».

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε τα μεγάλα ζητήματα, τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε ως χώρα, τις μάχες που δίνονται σε εθνικό επίπεδο, σε οικονομικό επίπεδο, σε υγειονομικό επίπεδο και τα καταφέρνουμε μια χαρά. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Σήμερα είχαμε μια πορεία αισιοδοξίας στη Δυτική Μεσσηνία. Είδε ο πρωθυπουργός εκεί τον αγώνα των απλών ανθρώπων για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, είδε μονάδες μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, είδε μια σειρά από πολύ σπουδαία έργα που γίνονται σε επίπεδο υποδομών».

Keywords
Τυχαία Θέματα