Η μετάλλαξη «Δέλτα» και η ένταση ΗΠΑ-Κίνας «γκρεμίζουν» τα χρηματιστήρια, «βουτιά» για τις μετοχές παγκοσμίως

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια διεθνώς, και στην Ελλάδα, καθώς η επικράτηση της «ινδικής» μετάλλαξης αυξάνει τις ανησυχίες ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι τόσο σύντομη, όσο εκτιμούσαν οι ειδικοί.

«Βουτιά» πραγματοποιεί η χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού «περικυκλώνει» και «στοιχειώνει» τον πλανήτη, ενώ είναι αυξανόμενη η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και λόγω των ερευνών για την έναρξη της πανδημίας. Μεγάλες οι απώλειες και στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, ο γενικός δείκτης γνώρισε πτώση 3,88%, επιστρέφοντας στις 833,16 μονάδες. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου 2021 (831,86 μονάδες).

Σύμφωνα με τους αναλυτές των αγορών, ο βασικός λόγος της πτώσης είναι η η αναζωπύρωση της ανησυχίας για την ταχύτητα της παγκόσμιας ανάκαμψης, λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, που είναι αρκετά πιο μεταδοτική από την λεγόμενη βρετανική.

Ο δείκτης FTSE 100 Index του Λονδίνου υποχώρησε 2,6%, κάτω από το επίπεδο των 7.000, ενώ στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 2%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετοχή της Apple (AAPL) σημείωσε πτώση σχεδόν 3%, ενώ της Microsoft (MSFT) μειώθηκε 0,7%. Από την άλλη, η Tesla (TSLA) υποχώρησε περίπου 2,5% τη Δευτέρα (19/07). Ανάλογη είναι και η πτώση σημαντικών δεικτών μετοχών σε Γαλλία και Γερμανία.

«Παρά τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού, η επιστροφή στην προ-Covid κανονικότητα φαίνεται αμφισβητήσιμη», δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος και εμπορευμάτων στην Commerzbank.

Απαισιόδοξοι στη Βρετανία: Βουλιάζουν οι μετοχές

Η τιμή της μετοχής της ITV μειώθηκε κατά 6% λόγω ανησυχιών ότι η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες δαπάνες για τη διαφήμιση, ενώ η WPP, ο «γίγαντας της διαφήμισης», είδε επίσης την τιμή της μετοχής της να πέφτει.

Σύμφωνα με το BBC, η τιμή της μετοχής της IAG σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών που σχετίζονται με ταξίδια, αεροπορικά ταξίδια και διακοπές, ενώ η EasyJet και η Carnival είδαν να χάνουν έδαφος.

Αυτά τα δεδομένα προβληματίζουν τον κόσμο των επενδύσεων στη Βρετανία, ο οποίος βλέπει ότι δεν έρχεται η επιθυμητή οικονομική ανάκαμψη.

Ο διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell, Russ Mold, δήλωσε, όπως μεταδίδει το BBC, ότι «η μεγάλη ανησυχία για την αγορά είναι εάν θα δούμε επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη».

Από την πλευρά της, η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown επισήμανε: «Η αισιοδοξία που βρισκόταν στον ορίζοντα πριν από λίγες εβδομάδες επισκιάστηκε και πάλι από σκοτεινά σύννεφα, ειδικά με τη γρήγορη απόφαση να επιβληθεί καραντίνα 10 ημερών για αφίξεις από τη Γαλλία».

Η λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά 0,45%, στα 1,337 δολάρια. «Παρά τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού, η επιστροφή στην προ-Covid κανονικότητα φαίνεται να αμφισβητείται», τονίζει ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος και εμπορευμάτων στην Commerzbank.

Ανησυχία και από την κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Κίνας

Όπως αναφέρθηκε, εκτός από την ανησυχία για τον κορονοϊό και τυχόν νέους περιορισμούς, οι παγκόσμιοι επενδυτές προβληματίζονται για τις γεωπολιτικές αναταραχές με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι η κινεζική κυβέρνηση στρατολόγησε μισθοφόρους χάκερ για να εισβάλει στα δίκτυα χιλιάδων οργανισμών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, αξιοποιώντας κενά ασφαλείας στο λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Microsoft Exchange.

(με πληροφορίες BBC & Bloomberg)

Keywords
Τυχαία Θέματα