Μικρό το ποσοστό των ακυρώσεων των ραντεβού για το εμβόλιο της Astrazeneca

Στο 15% κινήθηκε ο μη εμβολιασμός κλεισμένων ραντεβού στην χώρα μας για το εμβόλιο της Astrazeneca μετά τις ανακοινώσεις 17 χωρών μελών της Ε.Ε ότι σταματούν τους εμβολιασμούς λόγω αναφορών για παρενέργειες και την πιθανή εμφάνιση θρομβώσεων

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ.Θεμιστοκλέους σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις ακυρώσεις ραντεβού,τόνισε «Σήμερα έχουμε 9.484 προγραμματισμένα ραντεβού Astrazeneca.

Μέχρι τις 17.30 που πήραμε τα στοιχεία είχαμε 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και είχαν πραγματοποιηθεί 6.6874 εμβολιασμοί, ποσοστό 85%. Στο εμβόλιο Astrazeneca δεν έχουμε αδιάθετες δόσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους συμπλήρωσε ότι το εμβόλιο της Astrazeneca ότι φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι ακόμα κι αν ανοιχτεί φιαλίδιο, μετακυλίεται μέσα στην επόμενη μέρα. «Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν τις χρησιμοποιήσαμε για κάποιες άλλες ομάδες» ολοκλήρωσε σχετικά στην απάντηση του ο Γενικός Γραμματέας.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca 

Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερισχύουν των κινδύνων, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) παραπέμποντας ωστόσο για τις οριστικές του αποφάσεις στη συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων την ερχόμενη Πέμπτη.

«Εχουμε ζητήσει από τους ειδικούς να ερευνήσουν να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και των περιστατικών θρομβώσεων. Σε αυτό το πλίσιο αξιολογούνται όλα τα περοιστατικά ένα προς ένα», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται:

«Οι ειδικοί θα καταλήξουν σε συμπέρασμα την Πέμπτη και θα προβούν σε δημόσια ενημέρωση αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης».

Πάντως ο ΕΜΑ αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο έχει προκαλέσει τα περιστατικά θρόμβωσης, τονίζοντας πως ο αριθμός των περιστατικών που έχει καταγραφεί δεν ειναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Προσθέτει επίσης πως ενόσω η έρευνα συνεχίζεται, ο Οργανισμός παραμένει πεπεισμένος για τα οφέλη του εμβολίου τα οποία όπως τονίζει υπερισχύουν των κινδύνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα