Μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης οι 9 προσαχθέντες – Ποια είναι η DHKP-C

Σε εννέα προσαγωγές προχώρησε η Αντιτρομοκρατική ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε τρία διαμερίσματα στις περιοχές της Καλλιθέας και του Νέου Κόσμου.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ πραγματοποίησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση σε Παγκράτι και Καλλιθέα, πραγματοποιώντας εφόδους σε σπίτια και προχωρώντας σε εννέα προσαγωγές ατόμων που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές είναι μέλη της οργάνωσης DHKP-C (Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο).

Από

τις μέχρι στιγμής έρευνες σε τρία σπίτια σε Παγκράτι – Νέο Κόσμο έχουν βρεθεί usb, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ρολόγια και καλώδια, ενώ οι αρχές κάνουν έρευνα και για εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οκτώ άνδρες και μια γυναίκα είναι οι προσαχθέντες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, για υπόθεση που δεν αφορά σε εγχώρια τρομοκρατία, ούτε τζιχαντιστές, όπως διευκρινίζεται από την ΕΛΑΣ.

Είναι όλοι τουρκικής καταγωγής και προσήχθησαν από τρία διαμερίσματα στο Παγκράτι και στην Καλλιθέα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ένας από τους προσαχθέντες καταζητείτο για παρόμοια υπόθεση Τούρκων που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα.

Πρόκειται για οκτώ άνδρες και μία γυναίκα, τουρκικής υπηκοότητας, που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο), που δρα στην Τουρκία και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Οι προσαχθέντες κρατούνται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για κατοχή εκρηκτικών και άλλα αδικήματα.

Σημειώνεται πως ο πολιτικός βραχίωνας της οργάνωσης έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία ενώ συνολικά η οργάνωση ρίσκεται στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι οκτώ εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εντοπίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έπειτα από πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις στην περιοχή και ύστερα από έρευνα, συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία που οδήγησαν στη σημερινή επιχείρηση. Για την υπόθεση αναμένεται να ανακοινωθούν λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Η οργάνωση DHKP-C έχει μακρά και βίαιη δραστηριότητα στην Τουρκία, θύματά της δε κατά καιρούς ήταν και Αμερικανοί και για τον λόγο αυτόν η αντένα της CIA στην Αθήνα παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη δραστηριότητα της οργάνωσης αυτής στον ελλαδικό χώρο. Από το 2013 έως και σήμερα έχει παρατηρηθεί μία έντονη και, για τα δεδομένα, πρωτόγνωρα καλή συνεργασία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με αυτές της Τουρκίας όσον αφορά στην παρακολούθηση, εξουδετέρωση και σύλληψη, αλλά και στην έκδοση πυρήνων της οργάνωσης στον ελλαδικό χώρο. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στον Νέο Κόσμο, όταν αναμένεται κάποια στιγμή να προσδιοριστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νεότερο επ' αυτού, αλλά προφανώς οι υπηρεσίες ασφαλείας ήδη «κάνουν τη δουλειά τους» στη βάση της υπαρκτής διμερούς συμφωνίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν πρέπει να εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στη «γιάφκα» του Νέου Κόσμου βρέθηκαν αμμωνιοδυναμίτιδα, πυροκροτητές, καλώδια και ρολόγια. Αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Αντιτρομοκρατική ξέρουν ότι όλα αυτά τα υλικά που προορίζονται για βομβιστικές ενέργειες κατασκευάζονται από τα μέλη του DHKP-C στην Ελλάδα και μεταφέρονται ως έχουν στη γειτονική χώρα. Με αυτό το σκεπτικό αποκλείεται σχεδόν η πιθανότητα να προετοίμαζε η οργάνωση χτύπημα κατά του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα. Αυτό το σκεπτικό υπαγορεύει η πείρα και η λογική, και αυτό γιατί έως τώρα δεν συνέβη ποτέ και πουθενά τρομοκρατική ενέργεια από αυτήν την οργάνωση στον ελλαδικό χώρο. Εάν ήδη χρησιμοποιείται ή αν θα χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο επιχείρημα περί προσεχούς χτυπήματος με στόχο τον Τ. Ερντογάν, θα γίνει για πολιτικούς και μόνο λόγους και για δημιουργία εντυπώσεων κι όχι γιατί υπήρξε πραγματική απειλή.

Από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού της «γιάφκας» οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέδεσαν την υπόθεση με μία παλαιότερη, η οποία διαδραματίστηκε το 2013 στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Οινουσσών και Χίου, όταν κατά τη διάρκεια συνδυασμένης επιχείρησης ακινητοποιήθηκε φουσκωτό σκάφος με οπλισμό, καλάσνικοφ, πυρομαχικά και RPG που προορίζονταν για την Τουρκία. Σε ένα από τα καλασνίκοφ είχε τοποθετηθεί εντέχνως ένα τσιπάκι που μετέδιδε γεωγραφικές συντεταγμένες (gps). Στο σκάφος επέβαιναν δύο Έλληνες και δύο άτομα κουρδικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχει άμεση διασύνδεση μεταξύ των δύο συλληφθέντων κουρδικής καταγωγής στη Χίο με αυτούς που εντοπίστηκαν στη «γιάφκα» του Νέου Κόσμου.

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, αναφορικά με την προσαγωγή εννέα ατόμων στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), ανακοινώθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις κατ’ οίκον έρευνες, σε οικίες στις περιοχές Καλλιθέας και Νέου Κόσμου, όπου μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί:

ψηφιακό υλικό,πυροκροτητές,υλικά του εμπορίου, τα οποία δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή εκρηκτικής ύλης καιταξιδιωτικά έγγραφα.
Keywords
Τυχαία Θέματα