Μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας αποκαλύπτουν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα (video)

Ισραηλινή εταιρεία δημιούργησε το λογισμικό που διευκόλυνε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων και αντιφρονούντων διεθνώς. Τι αποκαλύπτουν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Τεράστιο σκάνδαλο ψηφιακής κατασκοπείας αποκαλύπτεται από μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. Στόχος έγιναν χιλιάδες δημοσιογράφοι, στελέχη εταιριών, ακτιβιστές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και ξένοι ηγέτες, που έπεσαν θύματα χάκερς. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε ανήκει σε Ισραηλινή εταιρεία.

Η συγκεκριμένη, ισραηλινή εταιρεία δημιούργησε το λογισμικό που διευκόλυνε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων και αντιφρονούντων διεθνώς.

Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως ο βρετανικός «Guardian», η αμερικανική «Washington Post», αλλά και η γαλλική «Monde» στη λίστα που διέρρευσε περιέχονται 50.000 αριθμοί κινητών τηλεφώνων. Οι κάτοχοί τους πιστεύεται ότι είτε έπεσαν θύματα υποκλοπών είτε χαρακτηρίζονταν άτομα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος από τους δράστες. Ήδη έχουν αναγνωριστεί οι κάτοχοι 1.000 κινητών τηλεφώνων σε 50 χώρες. Ανάμεσά τους είναι δημοσιογράφοι, στελέχη εταιρειών, μεγάλα ξένα δίκτυα όπως το CNN και το Reuters, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη αραβικών βασιλικών οικογενειών.

Οι υποκλοπές αυτές, σύμφωνα με την έρευνα, έγιναν μέσω ενός κακόβουλου λογισμικού εταιρείας που έχει έδρα στο Ισραήλ κι ονομάζεται NSO. Το λογισμικό αυτό το αγοράζουν συνήθως κυβερνήσεις για την παρακολούθηση τρομοκρατών αλλά και εγκληματιών. Όπως έγινε γνωστό «εισβάλλει» στο κινητό, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς να χρειάζεται ο κάτοχος του κινητού να κάνει κάποια επιβεβαίωση. Ακόμα μπορεί αν υποκλέπτει πολλά δεδομένα ό,τι υπάρχει στην ουσία στο κινητό, μπορεί να ενεργοποιήσει την κάμερα ακόμα και το μικρόφωνο κι έτσι μετατρέπεται σε έναν κατάσκοπο τσέπης. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη κι από όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά έπεσε θύμα και η αρραβωνιαστικιά του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης το 2018 στην Κωνσταντινούπολη αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι και δικηγόροι στην Ουγγαρία.

Η εταιρεία που κατασκεύασε το συγκεκριμένο λογισμικό αρνείται ότι διατηρούσε οποιαδήποτε τέτοια λίστα και κάνει λόγο για ψευδείς εκτιμήσεις.

«Εντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το «σκάνδαλο Pegasus», με τη χρησιμοποίηση λογισμικού κατασκοπείας σε βάρος δημοσιογράφων, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ερωτηθείσα σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Πράγα για την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Τσεχίας.

«Πρέπει να επιβεβαιωθεί, εάν είναι έτσι, είναι εντελώς απαράδεκτο και εναντίον κάθε είδους κανόνα που έχουμε στην ΕΕ» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι η ελευθεροτυπία αποτελεί πυρήνα των αξιών της ΕΕ.

{https://www.youtube.com/watch?v=wNhXRBi_Uk0}

Ισραηλινή εταιρεία δημιούργησε το λογισμικό που διευκόλυνε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων και αντιφρονούντων διεθνώς

Πιο αναλυτικά, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, αντιπολιτευόμενοι και αντιφρονούντες σε όλο τον κόσμο κατασκοπεύονταν χάρη στο λογισμικό που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO Group, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και εντείνει τις υποψίες που υπήρχαν εδώ και καιρό γι’ αυτή.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2011 στο Τελ Αβίβ, διαθέτει εμπορικά το λογισμικό Pegasus, το οποίο, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του/της σε οποιοδήποτε smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων.

Η NSO, η οποία κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιγνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες από δεκαεπτά διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, τη βρετανική The Guardian και την αμερικανική The Washington Post, θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση την αξιοπιστία της.

Το ερευνητικό έργο τους βασίστηκε σε κατάλογο τον οποίο εξασφάλισαν η συλλογικότητα Forbidden Stories και η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία και ο οποίος περιλαμβάνει, κατ’ αυτές, 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς που είχαν βάλει στο στόχαστρο πελάτες της NSO από το 2016 ώστε να παρακολουθούνται.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι αριθμοί τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, ανδρών και γυναικών, 85 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 65 επικεφαλής επιχειρήσεων… Αυτοί προέκυψαν από την έρευνα του consortium των μέσων ενημέρωσης, που μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν αρκετούς αριθμούς, στο Μαρόκο, στη Σαουδική Αραβία, στο Μεξικό.

Στον κατάλογο φιγουράρει ο αριθμός του μεξικανού δημοσιογράφου Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο, ο οποίος δολοφονήθηκε μερικές εβδομάδες μετά την εμφάνισή του σε αυτόν. Και επίσης οι αριθμοί ανταποκριτών διαφόρων διεθνών μέσων ενημέρωσης, από την εφημερίδα Wall Street Journal ως τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και France 24, τον ιστότοπο Mediapart, την εφημερίδα El Pais, το Γαλλικό Πρακτορείο…

Η λίστα συμπεριλαμβάνει επίσης αρκετές πολιτικές προσωπικότητες ? έναν αρχηγό κράτους και δυο αρχηγούς κυβερνήσεων στην Ευρώπη ? τα ονόματα των οποίων θα αποκαλυφθούν τις προσεχείς ημέρες.

37 τηλέφωνα

Οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα που βαπτίστηκε Pegasus Project συνάντησαν κάποιους από τους κατόχους των αριθμών και συγκέντρωσαν 67 τηλεφωνικές συσκευές, που εξετάστηκαν από τεχνικούς σε εργαστήριο της Διεθνούς Αμνηστίας.

Επιβεβαιώθηκε ότι είχαν παραβιαστεί ή ότι είχε γίνει προσπάθεια να παραβιαστούν από το malware της NSO τα 37, 10 εξ αυτών στην Ινδία, σύμφωνα με τα χθεσινά δημοσιεύματα.

Δύο από τις συσκευές ανήκαν σε γυναίκες κοντά στον σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα πρακτόρων που εστάλη από το Ριάντ· η μία ανήκε στη μνηστή του.

Για άλλες 30 συσκευές τα αποτελέσματα δεν είναι τελεσίδικα, σε πολλές περιπτώσεις επειδή οι κάτοχοι των αριθμών άλλαξαν τηλέφωνο.

«Υπάρχει ισχυρή χρονική συσχέτιση μεταξύ της στιγμής που οι αριθμοί εμφανίζονται στον κατάλογο και της έναρξης της παρακολούθησής τους», διευκρινίζει η εφημερίδα The Washington Post.

Η ανάλυση αυτή προστίθεται στη μελέτη που έκανε το 2020 το Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο επιβεβαίωσε την παρουσία του λογισμικού Pegasus στα τηλέφωνα δεκάδων εργαζομένων του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ.

Η πλατφόρμα WhatsApp είχε εξάλλου αναφέρει το 2019 πως ορισμένοι χρήστες της στην Ινδία κατασκοπεύονταν με αυτό το λογισμικό.

«Εσφαλμένοι ισχυρισμοί»

Ο όμιλος NSO, όπως σε κάθε προηγούμενη περίπτωση, «διαψεύδει κατηγορηματικά τις ψευδείς κατηγορίες» που διατυπώνονται στην έρευνα.

Βασίζονται σε «εσφαλμένες υποθέσεις και ανεπιβεβαίωτες θεωρίες» και «οι πηγές που έδωσαν τις πληροφορίες αυτές δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα», ανέφερε στον ιστότοπό της, προειδοποιώντας πως σκοπεύει να καταθέσει μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η NSO δεν είναι η μοναδική ισραηλινή εταιρεία που υπάρχουν υποψίες πως παρείχε κατασκοπευτικό λογισμικό σε κυβερνήσεις που ελάχιστα απασχολεί η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το πράσινο φως του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.

Το λογισμικό DevilsTongue της εταιρείας Saito Tech Ltd, πιο γνωστό με την ονομασία Candiru, χρησιμοποιήθηκε εναντίον περίπου 100 πολιτικών, αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών, ανέφεραν την Πέμπτη ειδικοί της Microsoft και του Citizen Lab.

Ισραηλινές εταιρείες, όπως η NICE Systems ή η Verint, έδωσαν τεχνολογίες στις μυστικές υπηρεσίες του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν, όπως και στις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας, εκτιμούσε σε έκθεσή της το 2016 η ΜΚΟ Privacy International.

(πληροφορίες από ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
video, δικτυα, le monde, διεθνής αμνηστία, el pais, εταιρεία, guardian, washington, monde, cnn, reuters, ουγγαρια, συγκεκριμένο, pegasus, ελευθεροτυπια, youtube, group, france, project, malware, whatsapp, φως, tech, microsoft, nice, systems, μκο, απε-μπε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.youtube.com, Μις φαν ντερ ρόε, 600 δις, αποτελεσματα, whatsapp, χωρες, εδρα, ινδια, ισραηλ, κωνσταντινουπολη, μκο, ονοματα, τηλεφωνο, φως, cnn, el pais, guardian, le monde, microsoft, reuters, youtube, αγνοια, αμνηστια, απε, εβδομαδες, γινει, διεθνής αμνηστία, εγινε, υπαρχει, εκθεση, εμφάνιση, εξελιξη, ερευνα, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, υπηρεσιες, υπηρχαν, καζακσταν, καταρ, κινητο, λογο, μαροκο, μεξικο, ομαδα, ομιλος, ουζμπεκισταν, ουσια, πεμπτη, πραγα, σαουδικη αραβια, συγκεκριμένο, τοροντο, χακερς, group, ανηκει, pegasus, france, ηγετες, η εφημεριδα, project, malware, μελετη, monde, nice, washington, πηγες, πληροφοριες, systems, tech
Τυχαία Θέματα