Μεγάλη ανησυχία από την εξάπλωση της μετάλλαξη Δέλτα – «Κρίσιμο καλοκαίρι», βλέπουν οι επιστήμονες (βίντεο, εικόνες)

Ανησυχία προκαλεί ο νέος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα, σε συνδυασμό με τον αριθμό των ανεμβολίαστων. «Κοκκινίζουν» Αττική και νησιά. Την ίδια ώρα, κλινικές νοσοκομείων επιστρέφουν σε καθεστώς Covid. «Κρίσιμο καλοκαίρι», βλέπουν οι επιστήμονες.

Ο κορονοιός συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα, λόγω και της μετάλλαξης «Δέλτα», μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, με την Αττική αλλά και νησιά να βρίσκονται

στο «κόκκινο». Αυτό ισχύει και για την Κρήτη, αλλά το παρήγορο είναι πως στο συγκεκριμένο νησί έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί. «Κρίσιμο καλοκαίρι», βλέπουν οι επιστήμονες.

Την ίδια ώρα, οι ανεμβολίαστοι σε όλη την Ελλάδα παραμένουν πολλοί γεγονός που ευνοεί την εξάπλωση της ταχύτατα μεταδιδόμενης μετάλλαξης και έχει σημάνει παντού συναγερμός. Σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την καταγραφή ορφανών κρουσμάτων.

Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική, αφού πλέον σε όλα τα προάστια τα κρούσματα εκτοξεύονται.

Για ακόμη ένα 24ωρο, η Αττική κατέγραψε τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Την Παρασκευή (16/07), στον κεντρικό τομέα Αθηνών έφτασαν τα 304, στον βόρειο τομέα τα 184, στον νότιο τα 172, στην ανατολική Αττική τα 153, ενώ στον δυτικό τομέα Αθηνών τα 139.

Μια από τα ίδια και πανελλαδικά, όπου καταγράφηκαν 2.691 νέα κρούσματα. Όσον αφορά στην Αττική μέτρησε 1.216 νέες μολύνσεις (Ανατολική Αττική 144, Βόρειος Τομέας Αθηνών 164, Δυτική Αττική 45, Δυτικός Τομέας Αθηνών 175, Κεντρικός Τομέας Αθηνών 292, Νησιά 18, Νότιος Τομέας Αθηνών 187, Πειραιάς 191). Επίσης, τεράστιο είναι το πρόβλημα στην Κρήτη (275 κρούσματα) την ώρα που «φουντώνει» πάλι και η Θεσσαλονίκη (184 κρούσματα).

Την τελευταία εβδομάδα, η ανοδική πορεία θετικότητας των κρουσμάτων συνεχίζεται στην Αττική, με μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνουν τα 241 στον κεντρικό τομέα των Αθηνών, τα 162 στον βόρειο, τα 160 στον νότιο, τα 130 στην ανατολική Αττική και τα 120 στον δυτικό τομέα.

Οι πολίτες ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας και αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι για τους επόμενους μήνες.

Κλινικές νοσοκομείων επιστρέφουν σε καθεστώς Covid

Την ίδια ώρα, κλινικές που είχαν αποχαρακτηριστεί από Covid και είχαν δοθεί σε διαθεσιμότητα για την εξυπηρέτηση ασθενών άλλων νόσων, επιστρέφουν ξανά σε... καθεστώς COVD, στα νοσοκομεία αναφοράς για τον ιό.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας φέρεται να ήρθαν, μάλιστα, σε νέα συνεννόηση με τους κλινικάρχες, ώστε να επιστρατεύσουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, εάν παραστεί ανάγκη.

Το γεγονός της αργής αλλά σταθερής αύξησης των νοσηλευομένων, το οποίο θεωρείται φυσικό επακόλουθο της τεράστιας αύξησης των μολύνσεων που εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, οι νέες εισαγωγές κινούνται σταθερά σε τριψήφια νούμερα, δηλαδή πάνω από 100, με βάση τον ΕΟΔΥ.

«Καμπανάκια» επιστημόνων για τη μετάλλαξη Δέλτα -«Είναι κρίσιμο καλοκαίρι», προβλέψεις για 10.000 κρούσματα τον Αύγουστο

Την ίδια ώρα, «καμπανάκια» κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα που τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN TV, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος προειδοποίησε: «Είναι ένα κρίσιμο καλοκαίρι». Οπως εξήγησε, η ινδική μετάλλαξη εδώ και έναν μήνα άλλαξε τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Νομίζαμε ότι πηγαίναμε σε αποκλιμάκωση αλλά τελικά αναθεωρήθηκαν όλα τα σχεδία για το καλοκαίρι» είπε με έμφαση. Κατέθεσε δε την βεβαιότητα ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν. «Μιλάμε για πενταπλάσιο αριθμό κρουσμάτων, μέσα στον Αύγουστο θα φτάσουμε τα 10.000 στην χώρα μας» είπε ο κ. Καπραβέλος.

Όπως τόνισε, ωστόσο, επί του παρόντος η πίεση στο ΕΣΥ είναι ελεγχόμενη. Επιπλέον υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος είναι το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών, σημειώνοντας ότι εάν νοσήσουν, θα ασκηθεί πίεση στο σύστημα. Πρότεινε να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, εκφράζοντας παράλληλα την διαφωνία του με όσους αντιδρούν.

«Ο ανεμβολίαστος είναι σημαντικός κρίκος της αλυσίδας της διασποράς και μεταλλάξεων» εξήγησε και πρόσθεσε: «Με την ιδανική συνθήκη, ένα άτομο μπορεί να κολλήσει άλλους 10».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας, επίσης, στην εκπομπή του «Open TV» «Τώρα ό,τι συμβαίνει» υπογράμμισε πως η πανδημία είναι σε σημαντικότατη έξαρση καθώς η θετικότητα πάει προς στο 4 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχουμε ήδη την εκδήλωση του τέταρτου κύματος. Οπως τόνισε, «το ανησυχητικό είναι ότι το Σύστημα Υγείας θα αρχίσει να δέχεται πίεση και ότι σίγουρα θα υπάρξει αύξηση νοσηλευομένων με το ΕΣΥ θα πιέζεται από ασθενείς άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα. «Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο για να πειστεί να εμβολιαστεί. Οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι ελαχιστότατες».

Γκάγκα: 95% των ασθενών είναι μη εμβολιασμένοι

Το 95% των νοσηλευομένων είναι μη εμβολιασμένοι, δήλωσε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία Μίνα Γκάγκα, ενώ τόνισε ότι πολλοί ασθενείς είναι μεταξύ 20 και 30 ετών και ορισμένοι άνω των 50.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», επεσήμανε ότι άρχισε να γίνεται ορατή εκ νέου η μετάδοση εντός των οικογενειών. Σημείωσε επίσης ότι έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης τρεις νέες γυναίκες που κυοφορούν. Κάλεσε, δε, τις γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν παιδιά να εμβολιαστούν.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» τόνισε μεταξύ άλλων: «Ανεπιφύλακτα εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, είπε ότι θα προσέρχονται στα πανεπιστήμια με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test και μάσκα. «Οι πρυτάνεις είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας για ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα campus των πανεπιστημίων».

Τζανάκης: Ο ιός δεν θα χαριστεί σε κανέναν

Στη συνέχεια ο καθηγητής Πνευμονολίας, Νίκος Τζανάκης επεσήμανε ότι «ο ιός δεν θα χαριστεί σε κανένα μας». Εκτίμησε, μάλιστα, πως σε αυτό το κύμα το 1/3 των ανεμβολίαστων θα μολυνθεί. «Από τη στιγμή που έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και εφόσον δεν θα υπάρχουν πια στελέχη της Άλφα, όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό το επόμενο εξάμηνο. Το θέμα είναι το πώς θα μας βρει ο ιός».

«Αν μας βρει ανεμβολίαστους θα καθορίσει εκείνος τον τρόπο που θα αποκτήσουμε φυσική ανοσία. Δηλαδή, θα την αποκτήσουμε επώδυνα με διασωλήνωση ή με λίγα συμπτώματα και ήπια; Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ξέρουν ότι θα συναντηθούν με τον ιό κάποια στιγμή», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αν ο εμβολιαστικός ρυθμός είναι πολύ καλός και ξεπεράσουμε το 70-75% του ενήλικα πληθυσμού μαζί με τους εφήβους, απομένει μια μικρή δεξαμενή κόσμου, γύρω στο 1,5-2 εκατ. που θα είναι ανεμβολίαστος».

Δραματική έκκληση για εμβολιασμούς

Οι ειδικοί κάνουν δραματική έκκληση προς τους νέους που αυτήν την στιγμή βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αλλά και στους πολίτες άνω των 50 που κινδυνεύουν περισσότερο.

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια στις παραλίες σε νέους για να τους πείσει ότι ο εμβολιασμός είναι πλέον απαραίτητος.

Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης

Και όλα αυτά την ώρα που αλλάζει ο χάρτης του κορονοϊού στη χώρα, με τη μία περιοχή μετά την άλλη να βρίσκεται στα όρια συναγερμού. Μετά την Αττική, Σαλαμίνα, Γρεβενά, Ιωάννινα και Λάρισα ανέβηκαν επίπεδο επικινδυνότητας και βάφτηκαν πορτοκαλί.

Πάνω από το 60% είναι η επικράτηση της μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι τα «ορφανά» κρούσματα, ενδεικτικό της ραγδαίας εξάπλωσης.

Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι μετά τους νέους, οι μολύνσεις επεκτείνονται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. 5.300 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 40 ετών, ενδεικτικό ότι οι νεότεροι μεταδίδουν τον ιό στο περιβάλλον τους. Όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα είναι μήνας με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

Η ινδική μετάλλαξη κυριαρχεί πλέον στην Κρήτη. Οι περιφέρειες Ηρακλείου και Ρεθύμνου βρίσκονται στα όρια, με το σύνολο σχεδόν των μολύνσεων να έχουν την σφραγίδα της Δέλτα.

Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, με τη Δέλτα να πρωταγωνιστεί και στη συμπρωτεύουσα.

Η ινδική μετάλλαξη εντοπίζεται πλέον σε 22 από τις 74 περιφέρειες της χώρας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος.

Την ίδια στιγμή όμως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυξάνονται και οι μολύνσεις που οφείλονται στην παραλλαγή Βήτα. Το στέλεχος της Νοτίου Αφρική εντοπίστηκε σε 100 πολίτες το τελευταίο διάστημα.

Σε δύσκολη θέση νησιά του Αιγαίου, Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Στο μεταξύ τέσσερα νησιά και δύο νομοί της Κρήτης, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, είναι οι περιοχές με τον μεγαλύτερο τουρισμό στη χώρα μας και οι πρώτες που επιβλήθηκαν μέτρα σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους.

Προβληματισμός και ανησυχία υπάρχει στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων, αλλά και την Κρήτη μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

«Έχουμε κάποια κρούσματα, μας ανησυχεί το φαινόμενο, μας προβληματίζει, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να τηρούμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε. Πρέπει να αυξήσουμε την ασπίδα προστασίας μας», λέει ο Μάρκος Κωβαίος, δήμαρχος Πάρου.

Έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος για τήρηση των μέτρων από τους νεαρούς επισκέπτες. «Εγώ κάνω ως δήμαρχος έκκληση να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιαστούμε όλοι, είναι το μοναδικό μας όπλο».

Στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα (από 77 κρούσματα στις 7 Ιουλίου, σε 318) με τους επιχειρηματίες ωστόσο να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, αφού όπως λένε κάνεις δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό επισκεπτών στο νησί.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λένε οι επιχειρηματίες στη Ίο, εντοπίζοντας το πρόβλημα στους έφηβους επισκέπτες του νησιού, που είναι ανεμβολιάστοι και ασυμπτωματικοί.

«Εμείς έχουμε φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού στην Ίο. Και οι κάτοικοι και άτομα που έχουν έρθει για εργασία», επισημαίνει ο Γιώργος Ζαννάκης, επιχειρηματίας στην Ίο.

Έκτακτα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους

Έκτακτα μέτρα εξήγγειλε την Πέμπτη (15/07) η κυβέρνηση σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ίο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, με τους ανεμβολίαστους εργαζομένους να υποχρεούνται σε δύο τεστ την εβδομάδα, ένα rapid και ένα self τα οποία θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ο Γιώργος που εργάζεται ως υπεύθυνος καταστήματος στο Ρέθυμνο, αν και συμφωνεί με τα έκτακτα μέτρα, κρίνει ότι χωρίζει την κοινωνία σε εμβολιασμένους και μη: «Βρίσκομαι στην τουριστική περιοχή του Ρεθύμνου. Δουλεύω στον κλάδο της εστίασης και έχω εμβολιαστεί. Είναι αναγκαίο μέτρο από την άποψη ότι καλό θα ήταν να προστατεύουμε όλοι».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κάνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να κλείσουν το ραντεβού τους καθώς είναι το μόνο μέτρο προστασίας για τη μη εξάπλωση της διασποράς του κορονοϊού.

Εντυπωσιακή αύξηση σε ραντεβού για εμβολιασμούς στην Κρήτη

«Η Κρήτη πρέπει να είναι πρωτοπόρος», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν επισκέφτηκε την μεγαλόνησο η οποία μέχρι τότε δεν είχε ανεβάσει τις απαιτούμενες ταχύτητες προκειμένου να θωρακιστεί.

Δύο εβδομάδες μετά φαίνεται πως το μεγαλύτερο νησί της χώρας πρωτοπορεί και αλλάζει τον… «ρου» της εμβολιαστικής διαδικασίας, αποδεικνύοντας πως ο εμβολιασμός δεν μας διχάζει αλλά μας ενώνει.

Παρόλο που η μετάλλαξη Δέλτα έχει φτάσει και στο νησί, αυξάνοντας τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα και το ιικό φορτίο, οι Κρητικοί φαίνονται αποφασισμένοι να φορέσουν το σαρίκι τους και να επισκεφτούν το πιο κοντινό εμβολιαστικό κέντρο, προκειμένου να διεκδικήσουν τη ζωή τους πίσω και να πάνε κόντρα στην αρρώστια και όχι στον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα μέσα σε δύο εβδομάδες σχεδόν 25.000 Κρητικοί μπήκαν στην πλατφόρμα προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο και να κερδίσουν το εισιτήριο για την Ελευθερία.

Μετά την έναρξη των κατ΄ οίκoν εμβολιασμών στο νησί και την ώρα που οι κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας ανηφορίζουν προς τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, ώστε κανένας πολίτης να μην μείνει ανεμβολίαστος, τόσο τα ραντεβού για εμβολιασμό όσο και τα «τσιμπήματα» γνωρίζουν πρωτόγνωρη αύξηση στο νησί.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ ο ρυθμός αύξησης των ραντεβού από 30.06.2021 έως τις 14.06.2021 στην χώρα ήταν 6,31%, στην Κρήτη ήταν 8,17%.

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, η εμβολιαστική κάλυψη με μια δόση από 30.06.2021 έως την Τετάρτη στην χώρα αυξήθηκε κατά 4,67% ενώ στην Κρήτη κατά 5,38%.

Η ανοδική πορεία της Κρήτης αποδεικνύεται επίσης και από τους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί, οι οποίοι μέχρι την Τετάρτη άγγιξαν συνολικά τους 532.359 εκ των οποίων 300.431 1ης δόσης και 245.245 ολοκληρωμένοι.

Αναλυτικά ο αριθμός των εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε χωριά της Κρήτης:

Τυμπάκι σύνολο 84 άτομα, εκ των οποίων 7 κατ’ οίκον. Αγία Γαλήνη 36 άτομα Πλάτανος (Π.Ε. Χανίων), 22 άτομα, εκ των οποίων 2 κατά οίκον. Αγκουσελιανά (Π.Ε. Ρεθύμνης) 48 άτομα. Καβρός ( Π.Ε. Ρεθύμνης) 36 άτομα Θραψανό 54 άτομα εκ των οποίων 10 κατά οίκον Πλακιάς (Π.Ε Ρεθύμνου) 126 άτομα εκ των οποιων 1 κατά οίκον Άγιος Γεώργιος (Λασίθι) 68 άτομα εκ των οποίων 4 κατά οίκον. Σφακιά 48 άτομα Αγία Ρούμελη 34 άτομα Σπήλι 120 άτομα, εκ των οποίων 8 κατοικον Ελούντα 78 άτομα Μαλες 12 άτομα (εκ των οποίων 1 κατ οικον) Φουρνες 30 άτομα (εκ των οποίων 2 κατ οίκον) Ασημί 132 (εκ των οποίων 6 κατ οίκον) Ανώγεια 114 άτομα (εκ των οποίων 7 κατ’ οίκον) Παλαιόχωρα 196 (εκ των οποίων 13 κατ’ οίκον) Γωνιά 72 (εκ των οποίων 13 κατ’ οίκον) Άγιος Σύλλας 30 (εκ των οποίων 1 κατ’ οίκον) Αρχάνες 136 (εκ των οποίων 16 κατ’ οίκον) Κοντόπουλα 18 (εκ των οποίων 4 κατ’ οίκον) Επισκοπή 60 (εκ των οποίων 15 κατ’ οίκον) Βενεράτο 32 Πύργος 162 (εκ των οποίων 10 κατ’ οίκον) Παχιά Άμμος/Μύρτος 15 (εκ των οποίων 3 κατ’ οίκον)

(πληροφορίες από Mega, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
καλοκαιρι, δελτα, μεσα μαζικης μεταφορας, υπουργείο παιδείας, ελλαδα, ΕΟΔΥ, κρητη, συγκεκριμένο, νέα, αθηνα, πειραιας, θεσσαλονικη, εκπα, rapid, test, ιωαννινα, λαρισα, ηρακλειο, μυκονος, τεστ, mega, απε-μπε, κικιλιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, νεος παπας, ξανα, κοινωνια, rapid, ιατρικος συλλογος, το θεμα, αλφα, αφρικη, βημα, γρεβενα, γωνια, εκπα, θεμα, ιος, κοντρα, νησι, νησια, πιεση, ρεθυμνο, ρυθμος, σαντορινη, σαλαμινα, σφακια, σωτηρια, τεστ, τηλεοραση, υπουργείο παιδείας, φυσικη, ωρα, mega, test, αγιος γεωργιος, αυγουστος, αυξηση, ανησυχητικο, ανωγεια, απε, ασπιδα, αρρωστια, ασημι, αττικη, ατομο, εβδομαδες, βητα, βρισκεται, γεγονος, γινεται, διαστημα, δοθει, δρομος, δυτικη αττικη, δυτικη, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, ελουντα, εμβολια, εβδομαδα, εμβολιο, εξυπηρετηση, ετων, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, ισχυει, κυβερνηση, κυμα, κωβαιος, λυματα, μηνες, νομοι, νοσοκομεια, ορια, παιδια, πανεπιστημιο πατρων, πεμπτη, περιβαλλον, πρυτανης, ραντεβου, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σφραγιδα, σχεδια, υπουργειο υγειας, τυμπακι, συμπτωματα, φαινονται, φυσικο, φυλλαδια, ασφαλεια, εμφαση, γκικας, γωγος, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, γκαγκα, μεινει, μυκονο, θανος, υγειας
Τυχαία Θέματα