Με τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ μπαίνουν στην Κινητικότητα

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, προβλέπεται η αλλαγή των διατάξεων για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (Ε.Σ.Κ.) και συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ι.δ.α.χ.) στη διαδικασία κάλυψης οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού εφόσον πληρούνται οι τιθέμενες προϋποθέσεις.

Το επιλεγέν προσωπικό μετατάσσεται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση με την ίδια σχέση εργασίας και παράλληλη δέσμευση της κενής οργανικής θέσης μόνιμου

προσωπικού για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση, η οποία καταργείται αυτοδικαίως με την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του εν λόγω προσωπικού.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση σκοπεϊται η βέλτιστη αξιοποίηση και η ορθολογική κατανομή του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού στις δημόσιες υπηρεσίες (άρθρο ι ν.4440/2016).

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στη διαδικασία κάλυψης οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού που προκηρύσσονται μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) μπορούν να μετέχουν- παράλληλα με μόνιμους υπάλληλους - υπάλληλοι που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του άρθρου 3 παρ. ι του ν. 444θ/2θΐ6 και έχουν τα απαιτούμενα από τις οικείες οργανικές διατάξεις τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Οι υπάλληλοι αυτοί δύναται να επιλεγούν μόνο εφόσον: α) για την προκηρυσσόμενη θέση δεν υποβληθούν αιτήσεις από μονίμους υπαλλήλους ή οι μόνιμοι υπάλληλοι που υπέβαλαν αιτήσεις δεν έχουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, β) κριθούν κατάλληλοι για την άσκηση των καθηκόντων της προκηρυσσόμενης θέσης από το αρμόδιο τριμελές όργανο αξιολόγησης. Ο επιλεγείς υπάλληλος μετατάσσεται με την ίδια σχέση εργασίας, ήτοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση και με παράλληλη δέσμευση της προκηρυσσόμενης κενής οργανικής θέσης μόνιμου προσωπικού για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση.

Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις προσωπικού και να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι
υπηρεσίες των Δήμων, αλλά και άλλων κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών του Δημοσίου προς όφελος των διοικούμενων.

Keywords
Τυχαία Θέματα