Με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία οι Βρυξέλλες

Μπορεί η ένταση στη Ρωσία μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και της πολεμικής μηχανής της Βάγκνερ να βρίσκεται σε αποκλιμάκωση, αλλά τα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στο Ροστόφ και στα περίχωρα του τρόμαξαν την διεθνή κοινότητα, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η Ευρώπη ζει εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο τις αναταράξεις του πολέμου στην Ουκρανία και τα επακόλουθα του στην ενέργεια, αλλά και την πληθωριστική κρίση. Μία νέα εμφύλια

σύρραξη εντός της ρωσικής επικράτειας θα ενίσχυε πέρα από κάθε αμφιβολία τα ποσοστά ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή με τις συνέπειες να μπορούσαν να καταστούν απρόβλεπτες.

Η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και τους εταίρους της G7, ενώ κορυφαία στελέχη έσπευσαν σε μια κρίσιμη ώρα να επιβεβαιώσουν την ακλόνητη στήριξη τους στην ουκρανική πλευρά. Στις Βρυξέλλες συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα, οι σχετικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, ενώ οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, καθώς επίσης και οι σχέσεις Μόσχας και Ε.Ε αναμένεται να συζητηθούν και στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα στη βελγική πρωτεύουσα.

Την ώρα που η «πληγή» στην ουκρανική επικράτεια παραμένει ανοιχτή, οι εσωτερικές διαμάχες στην πολεμική φρουρά που σήκωσε το βάρος της ρωσικής εισβολής συνιστά μια νέα γεωπολιτική νάρκη για την παγκόσμια κοινότητα. Μπορεί η πρωτοβουλία Λουκασένκο να οδήγησε σε πρόσκαιρη εκεχειρία, αλλά τα τελευταία γεγονότα έπληξαν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και δημιούργησαν ρήγμα που αδιαμφισβήτητα είναι δύσκολο να κλείσει. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα χαρακτηρίζονται από έμπειρους διπλωματικούς αναλυτές κρίσιμα, όπου θα καθοριστεί η νέα κατάσταση στη Ρωσία, την ώρα που διπλωματικές πηγές μιλούν ευθέως για αποδυνάμωση του Ρώσου Προέδρου και πλήγμα στο προφίλ του Κρεμλίνου.

Στην Αθήνα παρακολουθούν διαρκώς τις εξελίξεις, ενώ η νέα Κυβέρνηση, αλλά και η ηγεσία του ΥΠΕΞ θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη αποτύπωση των δεδομένων αμέσως μετά την ορκωμοσία στα μέσα της εβδομάδας, προκειμένου να αναπτύξουν τη στρατηγική της επόμενης μέρας.

Στην αντίπερα όχθη, η Τουρκία έσπευσε στην κορύφωση της κρίσης να πάρει θέση, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να αφήσει ένα διπλωματικό αποτύπωμα σε ένα ακόμη θέμα που σχετίζεται με την Ρωσία, μετά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επιχειρεί πάντα ως μέλος της Ε.Ε να λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, απορρίπτοντας διαρρήδην κάθε μορφή αναθεωρητισμού.

#ΡΩΣΙΑ #ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ #ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ #WAGNER #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #Λευκορωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Βρυξέλλες,rosia, vryxelles