Επί τάπητος τα πρώτα «στοιχήματα» για την ΝΔ - Ο οδικός χάρτης υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων

Πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, συζήτηση στην Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας περιλαμβάνει η ατζέντα των πρώτων εβδομάδων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επανεκλέγεται πρωθυπουργός.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η

σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, η ορκωμοσία αναμένεται να γίνει την Τρίτη και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου αφού ακούσουν τις κατευθύνσεις που θα δοθούν από τον πρωθυπουργό, τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα παραλάβουν και τον μπλε φάκελο με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες ανά τομέα ευθύνης.

Μία ημέρα μετά, την προσεχή Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συνεδριάσει στις 29 και 30 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο πλαίσιο της Συνόδου αναμένεται να συζητηθεί και το μεταναστευτικό.

Η επιστροφή του από τις Βρυξέλλες θα σηματοδοτήσει την κορύφωση της προετοιμασίας για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Η συζήτηση θα διεξαχθεί πριν τις 11 και 12 Ιουλίου που ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας είναι πολύ πιθανό να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια επανακαθορισμού του πλαισίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών, αλλά με τον κ. Μητσοτάκη να έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει ευθέως στον κ. Ερντογάν και το θέμα της δράσης του τουρκικού προξενείου στην Θράκη και των παρεμβάσεών του στις εκλογές.

Η εκτίμηση πάντως του κ. Μητσοτάκη στην τελευταία προεκλογική συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στον Σκάι ήταν ότι θεωρεί ότι «είναι πολύ πιο πιθανό να πάμε σε μια περίοδο ηρεμίας από το ξαναπάμε σε μια περίοδο κλιμάκωσης».

Μέσα στον Ιούλιο, πιθανότατα μετά την επιστροφή από το Βίλνιους, αναμένεται να υπάρξει επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο.

Όσον φορά το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην επικαιροποίηση του «επιτελικού κράτους» το οποίο συνδέεται με την οργάνωση του κράτους, τον κεντρικό συντονισμό και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Σε αυτό θα ενταχθούν και αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στους Οργανισμούς.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στη νομοθετική αποτύπωση των βασικών προγραμματικών δεσμεύσεων της ΝΔ στην οικονομία σε ορίζοντα τετραετίας. Το νομοσχέδιο αυτό, σε κάθε περίπτωση θα έχει ψηφιστεί- αν όχι πριν τις διακοπές του Αυγούστου- σίγουρα όμως πριν την ΔΕΘ, από το βήμα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει στις αρχές Σεπτεμβρίου αναλυτικά την οικονομική πολιτική για το επόμενο έτος και τον σχεδιασμό του για τη νέα τετραετία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ουσιαστικά προαναγγείλει επέκταση του market pass, ενώ έχει προϊδεάσει μέσα από συνεντεύξεις του κατά την προεκλογική περίοδο πώς η καλύτερη πορεία της οικονομίας είναι πολύ πιθανό να δώσει την δυνατότητα για νέα στήριξη στο τέλους του χρόνου στους ασθενέστερους, μεταξύ των οποίων και στους συνταξιούχους.

Από κει και πέρα ο οδικός χάρτης της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την υλοποίηση των οικονομικών της δεσμεύσεων, περιλαμβάνει αύξηση από 1-1-2024 στις συντάξεις, αλλά και στήριξη και το επόμενο έτος σε όσους έχουν προσωπική διαφορά, καθώς και νέο μισθολόγιο με αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους από 1-1-2024 αρχής γενομένης από τα οικογενειακά επιδόματα και με έμφαση στις θέσεις ευθύνης.

Επίσης, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024, στο πλαίσιο της δέσμευσης ότι θα φθάσει σταδιακά στα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1-1-2024, μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από 1-1-2025, ενώ ο ορίζοντας για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι το τέλος της τετραετίας., με πρώτη μείωση το 2025 κατά 20% και κατά 30% το 2026.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει απορρίψει την άμεση προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει, μετά το μέσο της νέας τετραετίας, κάποιες μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ.
Στα πρώτα νομοσχέδια θα περιλαμβάνεται και η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται εξάλλου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης εξέφραζε την βεβαιότητα ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ αυτό θα γίνει πράξη πριν το τέλος του 2023 και όπως επισημαίνεται από το κυβερνών κόμμα είναι αναγκαίο για τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και την ισχυροποίηση της εθνικής οικονομίας.

#ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επί, ΝΔ -,epi, nd -