Με την τριπλέτα «λαός - ελίτ», «παρακολουθήσεις» και «ευρωπαϊκή κανονικότητα» πάει ο Τσίπρας στο debate

Για την πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική Συμμαχία δεσμεύτηκε χθες από τον Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φαίνεται να επιμένει στην ανάδειξη της διαχωριστικής γραμμής «λαός – ελίτ» ως τη βασική αντιπαράθεση μεταξύ του ίδιου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα,

ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει επιτακτικά το αίτημα “Να γίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα”, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να συνδέσει την πολιτική υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων.

Πάγωμα πλειστηριασμών, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ και κατάργηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από την πρώτη μέρα

Σε ότι αφορά την ΠΝΠ της πρώτης μέρας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα περιλαμβάνει τα εξής τρία άρθρα:

1. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών α’ κατοικίας μέχρι τον νέο νόμο που θα επιβάλει στα funds υποχρεωτικές ρυθμίσεις.

2. Μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα στον κατώτερο συντελεστή και του ΕΦΚ καυσίμων στο κατώτερο ευρωπαϊκό όριο.

3. Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια για τα παιδιά που δίνουν τώρα Πανελλαδικές.

Με συγκεκριμένα μέτρα υπέρ αδυνάμων και μεσαίων

Είναι προφανές ότι με τη δέσμευση για την ΠΝΠ της πρώτης μέρας ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κάνει ακόμη πιο απτό όλο αυτό το φιλολαϊκό αφήγημα που κτίζει τις τελευταίες βδομάδες σχετικά με τη διακυβέρνηση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αν του δοθεί η ευκαιρία από τους πολίτες.

Αυτό άλλωστε επιχείρησε να κάνει και στο Λαύριο την προηγούμενη βδομάδα, όταν περιέγραψε προγραμματικά το ευρύτερο πλαίσιο στήριξης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, βάζοντας επίσης τη χρονική διάσταση με τις δεσμεύσεις των 50 πρώτων ημερών για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας. Στην ίδια φιλολαϊκή κατεύθυνση κινείται, εξάλλου και το νέο κύμα τηλεοπτικών σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο περιλαμβάνει πολλές από τις προγραμματικές υποσχέσεις του κόμματος και τα εξής βασικά συνθήματα:

- Όχι στην αδικία, αύξηση μισθών και εισοδημάτων.

- Όχι στο ξεπούλημα της υγείας, νέο, ισχυρό σύστημα Ε.Σ.Υ.

- Όχι στην οικογενειοκρατία, αξιοκρατία.

- Όχι στην αισχροκέρδεια, αντιμετώπιση της ακρίβειας.

- Όχι στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών.

Ευρωπαϊκή χαστούκι για «καθεστωτική λειτουργεία»

Σε ότι αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων και την πολύ σκληρή κριτική του ευρωκοινοβουλίου εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «ευρωπαϊκό χαστούκι», το οποίο ήρθε, μάλιστα, λίγο πριν την εκδήλωση της ΝΔ στο Ζάππειο. Επιπλέον, υπενθυμίζουν πως είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα η ετήσια κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην θέση 107 στην παγκόσμια κατάταξη.

Στη βάση, λοιπόν, της έκθεσης της επιτροπής Pega, την οποία πλέον έχει επικυρώσει η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου και η οποία κάνει την εκτίμηση ότι το κακόβουλο λογισμικό Predator αξιοποιήθηκε ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας από την ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ευρωπαϊκή σφραγίδα «καθεστωτικής λειτουργίας».

Επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Οι παραπάνω αναφορές, προφανώς, γίνονται με σαφή πρόθεση να μεγιστοποιηθεί η ζημιά στην εικόνα του φιλελευθέρου Ευρωπαίου πολιτικού που φιλοτέχνησε για τον εαυτό του ο κύριος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου επιχειρούν να επεκτείνουν αυτή τη ζημιά, συνδέοντας το ζήτημα των παρακολουθήσεων και το θέμα των εισοδημάτων και του κοινωνικού κράτους στη βάση της απόστασης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή κανονικότητα και στους δύο τομείς. Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, αυτή η τριπλέτα, δηλαδή α) η προάσπιση συμφερόντων των πολλών έναντι της ελίτ, β) οι παρακολουθήσεις και γ) η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό άξονα της παρουσίας του κυρίου Τσίπρα στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών σήμερα το βράδυ.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ #DEBATE
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας,tsipras