Κορονοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ θανάτων η Ελλάδα, ξεπέρασε τους 19.000 νεκρούς

Ο δείκτης θνησιμότητας στη χώρα μας από τον κορονοϊό καταγράφεται ως ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Ανεβαίνει η μαύρη λίστα των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ξεπέρασαν τις 19.000!

Το απόγευμα της Παρασκευής 10/12, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα εκατόμβη νεκρών με 103 συμπολίτες μας να χάνουν τη μάχη με τη φονική νόσο.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα

μετρά συνολικά 19.085 θανάτους από κορονοϊό, ενώ το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η χώρα μας βρίσκεται έτσι στην 23 θέση σε αριθμό απωλειών ανά εκατομμύριο πληθυσμού μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, με τον ίδιο δείκτη της Πορτογαλίας να είναι 1.834 και στη Γαλλία 1.835.

Συνολικά κρούσματα και θάνατοι από 26 Νοεμβρίου-9 Δεκεμβρίου

Ανησυχία για τους διασωληνωμένους

Ένας ακόμη δείκτης που προκαλεί ανησυχία και ο οποίος δεν αναμένεται να μειωθεί στο άμεσο μέλλον σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό στις ΜΕΘ.

Στη χώρα μας νοσηλεύονται 702 διασωληνωμένοι, την ώρα που η Πορτογαλία, μια χώρα με παρόμοιο πληθυσμό μετρά 137 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

«Το Rt με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και με τη χρήση των σκληρών δεικτών της πανδημίας , δηλαδή τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, είναι 0.96. Με βάση αυτό, υπολογίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε περίπου 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς» ανέφερε εχθές η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόμων για τον κορονοϊό, Βάνα Παπαευγγέλου.

Τα μέτρα των εορτών

Η κυβέρνηση συνεχώς εξετάζει μέτρα για να περιοριστεί, όσο γίνεται, τη διασπορά του κορονοϊού. Ανησυχεί ιδιαίτερα για τον συνωστισμό που θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια των εορτών σε πολυσύχναστους δρόμους και στις εκκλησίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ρεβεγιόν στο σπίτι τους, καθώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Για τα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα όπως είναι ήδη γνωστό απαιτείται για τους ανεμβολίαστους rapid test, ενώ ελεύθερη είσοδο έχουν οι εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για όσους ταξιδέψουν στις ιδιαίτερές τους πατρίδες ή προς τους χειμερινούς προορισμούς με τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαύρο, Ελλάδα, 19 000,mavro, ellada, 19 000