Κακοκαιρία-δυναμίτης με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους από το πρωί του Σαββάτου (βίντεο)

Για σοβαρή επιδείνωση του καιρού από το Σάββατο (11/12) έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου εφιστά την προσοχή στους πολίτες καθώς από τις επόμενες ώρες θα πλήξουν τη χώρα βροχές, καταιγίδες και ισχυροί κατά τόπους άνεμοι. Ο γνωστός μετεωρολόγος προειδοποίησε ότι στη δυτική, βορειοδυτική χώρα αναμένονται από νωρίς το πρωί του Σαββάτου έντονα φαινόμενα λόγω νέου βαρομετρικού χαμηλού -το κέντρο του οποίου θα στροβιλίζεται λίγο πιο δυτικά

βορειοδυτικά από τη χώρα- και καθώς μέσα στην ημέρα θα κινείται ανατολικότερα θα στέλνει ολοένα και περισσότερες βροχές στις περισσότερες κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι θυελλώδεις νοτιάδες. Οι πολύ νότιες περιοχές δεν θα επηρεαστούν τόσο έντονα από τα ισχυρά φαινόμενα αλλά οι άνεμοι θα είναι εξίσου ενισχυμένοι, όπως επισήμανε παρουσιάζοντας το δελτίο καιρού στη δημόσια τηλεόραση.

Στην Αττική προβλέπονται από νωρίς πολύ ισχυροί νοτιάδες με συννεφιές που θα δίνουν τοπικές βροχές. Μετά το μεσημέρι οι βροχές θα γίνουν περισσότερες και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Από αργά το βράδυ ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση. Ο άνεμος τοπικά μπορεί να φτάσει και τα 10 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και γύρω απ’ τον Θερμαϊκό κόλπο το πρωί οι δυνατοί νοτιάδες δεν θα αφήσουν να εκδηλωθεί κάτι δυνατό από πλευράς φαινομένων εκτός από τοπικές μπόρες. Περισσότερες βροχές θα έχουμε στους ορεινούς όγκους και στα πολύ δυτικά και βόρεια τμήματα της περιφέρειας. Προς το απόγευμα που οι άνεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν θα έχουμε ένα πέρασμα από πιο δυνατές μπόρες, βροχές και καταιγίδες ενώ από το βράδυ ο καιρός θα ξεκινήσει να βελτιώνεται. Οι άνεμοι πολύ ισχυροί, δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ τοπικά και η θερμοκρασία στους 5 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Το 112 ήχησε σε πολλές περιοχές

Ήχησε το 112 για πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς πλησιάζει το νέο κύμα κακοκαιρίας. Οι κάτοικοι που έλαβαν το προειδοποιητικό μήνυμα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται στις περιοχές:

Ιόνιο Ήπειρο Θεσσαλία περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου

Συγκεκριμένα η σχετική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει: «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

⚠️Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε νησιά #Ιόνιο, #Ήπειρο, #Θεσσαλία, περιοχές #ΣτερεάςΕλλάδας & #Πελοποννήσου από ξημερώματα Σαββάτου

❗Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις
❗️Ακολουθείτε οδηγίες Αρχών

ℹ️ Οδηγίες προστασίας https://t.co/99Cf7dRinV pic.twitter.com/CEahMcrSNl

— 112 Greece (@112Greece) December 10, 2021

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Σημειώνεται ότι η ΕΜΥ αναβάθμισε σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (9-12-2021), καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο (11-12-2021) είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Παράλληλα στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Διευκρινίζεται ότι αναφορικά με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Α. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Β. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Γ. Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές - πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σοβαρή, Βροχές, Σαββάτου,sovari, vroches, savvatou