Μαύρο χρήμα: Δέσμευση θυρίδων και καταθέσεων έως και 18 μήνες από τους οικονομικούς εισαγγελείς

Μέχρι και 18 μήνες θα παραμένουν δεσμευμένοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες, ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, όσων κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σχετική εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, ορίζει το ποινολόγιο το οποίο θα ισχύει αναδρομικά από τις 18 Νοεμβρίου 2022 και προβλέπει τα εξής:

- Οι οικονομικοί εισαγγελείς

και οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς οι οποίοι διενεργούν προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τέλεσης εγκλημάτων της αρμοδιότητάς τους, θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων), για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, για χρονικό διάστημα μέχρι εννέα μηνών.

Το διάστημα αυτό μπορεί να παρατείνεται, λόγω μη ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης, για ακόμα 9 μήνες, με βούλευμα του συμβουλίου εφετών, εάν έχει εκδοθεί απόφαση από εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος ή τον αναπληρωτή του ή του συμβουλίου πλημμελειοδικών, εάν η διάταξη έχει εκδοθεί από επίκουρο εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικές αρχές και οι υπηρεσίες που συνδράμουν, οφείλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της υπόθεσης εντός των 18 μηνών, διαφορετικά οι λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα ακίνητα των κατηγορούμενων αποδεσμεύονται, ανεξάρτητα από την πορεία της υπόθεσης.

- Η απόφαση δέσμευσης γίνεται χωρίς προηγούμενη κλήση του κατηγορούμενου και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμένο λογαριασμό, τίτλο, χρηματοπιστωτικό προϊόν, θυρίδα, κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο. Η δέσμευση ισχύει από τη χρονική στιγμή της γνωστοποίησης της απόφασης στον οργανισμό ή την υπηρεσία προς την οποία απευθύνεται (τράπεζα κ.λπ.).

Η γνωστοποίηση γίνεται με φαξ ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία, στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

- Σε περίπτωση δέσμευσης ακινήτου, πλοίου ή αεροσκάφους, η δέσμευση επιδίδεται στον αρμόδιο υποθηκοφύλακα ή προϊστάμενο του κτηματολογικού γραφείου ή στον λιμενάρχη ή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Με τον ίδιο τρόπο, η απόφαση γνωστοποιείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μπορεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα διασφάλισης.

Η απόφαση για την παράταση του χρόνου δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων επιδίδεται εντός προθεσμίας είκοσι ημερών στον κατηγορούμενο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει με αίτησή του προς το συμβούλιο εφετών ή το συμβούλιο πλημμελειοδικών.

#ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ_ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ #ΔΕΣΜΕΥΣΗ #ΘΥΡΙΔΕΣ #ΞΕΠΛΥΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα