Μαύρη Πρωτοχρονιά με χιλιάδες κρούσματα και... άνοστα ρεβεγιόν - Η επέλαση της Όμικρον και κάποια καλά νέα

Ισχυρό σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2, τα οποία ξεπέρασαν τα 28.000 στη χώρα μας, παραμονές της Πρωτοχρονιάς και με τα νέα περιοριστικά μέτρα να μπαίνουν σε εφαρμογή από τις έξι το πρωί της Πέμπτης.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι είχαν από νωρίς προειδοποιήσει

για όλη αυτή τη ζοφερή εικόνα των τελευταίων ημερών, συμφωνούν στο ότι τα περισσότερα από τα 28.828 κρούσματα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο ΕΟΔΥ οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον η οποία διαδίδεται με ταχύτητα αστραπής όπως δείχνουν όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Επιπλέον λόγος ανησυχίας είναι και η αύξηση της θετικότητας στον πληθυσμό, καθώς τα σημερινά κρούσματα καταγράφηκαν σε σημαντικά μικρότερο αριθμό τεστ. Ωστόσο, όπως θα δούμε και παρακάτω υπάρχουν και κάποια καλά νέα μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα και των φετινών εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν τα 28.828 οι θάνατοι τους 72 και 620 συνάνθρωποί μας παραμένουν διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 28.828, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.134.713 (ημερήσια μεταβολή +2.6%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 215 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.488 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To RT για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.27 (95% ΔΕ: 1.09 - 1.45)

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 620 (60.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 529 (85.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (14.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.745 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 413 (ημερήσια μεταβολή +21.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 330 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.636 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.»

Ο χάρτης της διασπο΄ρας

«Ζαλάδα» προκαλεί και ο χάρτης της διασποράς του κορονοϊού, καθώς από τις 28.828 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν, οι 12.848 εντοπίστηκαν στην Αττική και οι 3.496 στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, 23 ακόμα υγειονομικές περιφέρειες καταγράφηκαν με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων,

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ η κατανομή των κρουσμάτων στη μεγαλύτερη υγειονομική περιφέρεια της χώρας, την Αττική, έχει ως εξής:

Ανατολική Αττική 1488 Βόρειος Τομέας Αθήνας 2.333 Δυτική Αττική 366 Δυτικός Τομέας Αθήνας 1.473 Κεντρικός Τομέας Αθήνας 4.164 Νήσων 150 Νότιος Τομέας Αθήνας 1.513 Πειραιάς 1.361

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκοντα ακόμα 23 ωπεριοχές της χώρας το τελευταίο 24ωρο, οι οποίες εμφανίζουν διογκωμένο αριθμό κρουσμάτων

Οι περιοχές αυτές κατ' αλ΄φαβητική σειρά είναι οι εξής:

Αργολίδα 175 Αρκαδία 308 Αχαΐα 679 Βοιωτία 246 Δράμα 192 Εβρος 160 Εύβοια 455 Ηλεία 296 Ημαθία 339 Ηράκλειο 592 Θεσπρωτία 133 Ιωάννινα 369 Καβάλα 223 Καρδίτσα 420 Κέρκυρα 146 Κιλκίς 143 Κοζάνη 531 Κόρινθος 313 Λακωνία 267 Λάρισα 549 Λέσβος 193 Λευκάδα 104 Μαγνησία 365 Μεσσηνία 266 Πέλλα 128 Πιερία 340 Ρέθυμνο 128 Ρόδος 222 Σέρρες 320 Τρίκαλα 233 Φθιώτιδα 197 Φλώρινα 336 Χαλκιδική 131 Χανιά 295 Χίος 104

Στο 7,2% ο δείκτης θετικότητας

Το σημερινό μαύρο ρεκ΄΄ορ των 28.828 κρουσμάτων καταγράφηκε σε σημαντικά μικρότερο αριθμό τεστ σε σχέση με χθες, Τρίτη.

Συγκεκριμενα διενεργήθηκαν περίπου 150.000 λιγότερα τεστ από χθες, γεγονός που σημαίνει ότι η θετικότητα που χθες έφτανε στο 3,89% σήμερα εκτοξεύτηκε σήμερα στο 7,23%.

Αυτό προκύπτει από τα 398.632 τεστ που έγιναν σήμερα και τα 28.828 κρούσματα που καταγράφηκαν σ' αυτά σε σχέση με τα 556.060 χθεσινά που έδωσαν 21.657 κρούσματα.

Ζαούτης: Στη μετάλλαξη Όμικρον οφείλεται το 60%-70% των κρουσμάτων»

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης εκτίμησε πως το 60% με 70% των κρουσμάτων κορονοϊού είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Βλέπουμε πως η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα. Το βλέπουμε και στην Αμερική και στην Αγγλία... Αυτή η μετάλλαξη έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη αυτή τη στιγμή», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Θεοκλής Ζαούτης εξήγησε στη συνέχεια πως «στη χώρα μας, τις τελευταίες δύο με τρεις ημέρες, έχουμε σημαντική αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Όμικρον», εκτιμώντας πως το 60% με 70% των κρουσμάτων είναι από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

«Αν μολυνθούμε όλοι μαζί θα πιεστεί το σύστημα υγείας»

Επίσης, ο κ. Ζαούτης ανέφερε πως «η καμπύλη που προκύπτει, μοιάζει με την καμπύλη σε άλλα κράτη που έχουν βιώσει αυτή τη ραγδαία αύξηση λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας αυτού του ιού».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως «ο σημαντικότερος δείκτης θα είναι οι νοσηλείες. Και σίγουρα να μην χάνουμε ανθρώπινες ζωές. Φαίνεται από μελέτες τώρα, από πολλά κράτη πως είναι πιο ήπια νόσος. Δεν υπάρχει αύξηση σημαντική στις νοσηλείες στην Αμερική και την Αγγλία».

Επιπλέον, ο κ. Ζαούτης τόνισε πως η ανησυχία πάντα είναι πως «αν και είναι μια πιο ήπια νόσος, αν μολυνθούμε όλοι μαζί απότομα, θα πιεστεί το σύστημα και θα έχουμε αυξημένη νοσηρότητα».

«Το εμβόλιο προστατεύει και από την Όμικρον»

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε πως «εστιάζουν στους παράγοντες κινδύνου που συζητάμε από την αρχή της πανδημίας», σημειώνοντας πως το εμβόλιο είναι «το πιο σημαντικό μέτρο. Προστατεύει και από τη μετάλλαξη Όμικρον και ας έχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα όσο αφορά το να κολλήσει κανείς τον ιό. Το σημαντικό είναι η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο. Και η τρίτη δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα φέρνοντάς τη κοντά στην αποτελεσματικότητα κατά της Δέλτα».

Μόσιαλος: «Υπάρχουν και... καλά νέα»

Ο γνωστός καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος παρουσίασε νεότερα στοιχεία για την επίπτωση της μετάλλαξης Όμικρον στις νοσηλείες.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται στο Λονδίνο μαζί με τα κρούσματα, όμως το ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται οξυγόνο και ιδιαίτερα αυτοί που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη και διασωλήνωση στις ΜΕΘ φαίνεται να πέφτει.

Αναλυτικά η ανάλυση Μόσιαλου στο Facebook έχει ως εξ΄΄ης:

«Μέσα στο μεγάλο κύμα της όμικρον που πλήττει το Λονδίνο, παρατηρείται όπως αναμενόταν, και μια σταθερή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όμως μέχρι στιγμής το ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται οξυγόνο και ειδικότερα αυτών που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη και διασωλήνωση βρίσκονται στις ΜΕΘ φαίνεται να πέφτει στο Λονδίνο (δείτε και τα συνημμένα γραφήματα). Υπογραμμίζω όμως πως κρατάμε τις επιφυλάξεις μας προτού αναθαρρήσουμε και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το κύμα τις επόμενες ημέρες.

Και πιο συγκεκριμένα:

Για την ώρα η όμικρον έχει επίκεντρο κυρίως στους κάτω των 65 και μπορεί ακόμα να μην βλέπουμε τις επιπτώσεις στους πιο ηλικιωμένους. Μπορεί δηλαδή το χρονοδιάγραμμα να μην αντικατοπτρίζει την κορύφωση εάν δεν συμπεριλαμβάνει τους άνω των 65 ετών. Εάν αυτό ισχύει θα αυξηθούν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. Υπάρχουν και διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Το ποσοστό των εμβολιασθέντων στις ηλικίες άνω των 60 είναι πιο υψηλό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ στο Λονδίνο που είναι το επίκεντρο το κορωνοϊού έχει νοσήσει το 19.4% του πληθυσμού από κάποιο στέλεχος του κορωνοϊού. Υπάρχουν και νοσοκομειακές εισαγωγές στα παιδιά αλλά πολύ μικρής έντασης. Να τονίσω και πάλι, πως δεν έχουμε ακόμη στοιχεία που να δείχνουν μικρότερη διάρκεια νοσηλείας με την όμικρον αλλά θα έχουμε σε λίγες ημέρες.

Επομένως τα νέα είναι καλά αλλά κρατάμε 3 επιφυλάξεις: το επίκεντρο είναι στους νεότερους, άρα δεν έχει γίνει μάλλον ακόμη η κορύφωση του κύματος όσον αφορά τις εισαγωγές, στο Λονδίνο έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων και υψηλά ποσοστά 3ης δόσης, και έχουν επίσης νοσήσει πολλοί.

Γι’ αυτό και αυτά τα αρχικά συμπεράσματα δεν μεταφέρονται άμεσα στην ελληνική πραγματικότητα.

Θέλω να υπενθυμίσω και να τονίσω όμως, ένα σημείο. Στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων και 3ης δόσης, ίσως η επίπτωση στο σύστημα υγείας να είναι μικρότερη, ειδικά αν η όμικρον προκαλεί πιο ήπια νόσο. Αλλά, δυστυχώς εάν στην Ελλάδα έχουμε πολλούς που θα νοσήσουν, και ίσως έχουμε και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε μικρό διάστημα. Και αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το κύμα προέχουν 3 πράγματα:

αύξηση των εμβολιασμών, τρίτη δόση για όσους δεν την έχουν κάνει ακόμη και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τέλος να διευκρινίσω για μια ακόμη φορά ότι ενώ οι 2 δόσεις του εμβολίου δεν μας προστατεύουν όσον αφορά την ήπια λοίμωξη, η τρίτη δόση έρχεται να χτίσει στην προστασία που έχουμε αποκτήσει με τις προηγούμενες 2 δόσεις.

Και ενώ ίσως πολλοί που έχουν κάνει ή θα κάνουν σύντομα την τρίτη δόση θα κολλήσουν με ήπια συμπτώματα, θα έχουν πολύ ισχυρή προστασία όσον αφορά την σοβαρή λοίμωξη.»

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=458516469018224&id=100045796247437}

Τα μέτρα που ισχύουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης

Η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακοπεί και αυτό το κύμα της πανδημίας, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στην ταχύτατη επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον ανακοίνωση σήμερα, Τετάρτη, σειρά νέων περιορριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ρεβεγιόν μέχρι τις 2 και στο... mute και προανήγγειλε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες λόγω της επιτυχίας του μέτρου και απαγόρευση των διάφορων πάρτι.

Παράλληλα ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι τα πάρτι στα μαγαζιά δεν θα μπορέσουν να... υποκατασταθούν από «ερασιτεχνικές διοργανώσεις» και έτσι απαγορεύονται τα πάρτι σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους.

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Όπως είχαμε προαναγγείλει η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή να συγκληθεί λόγω της μετάλλαξης Όμικρον για να συζητήσουμε τη μεταφορά των μέτρων. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ότι στο ΕΣΥ νοσηλεύονται κυρίως με μετάλλαξη Δέλτα. Παράλληλα στην κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη. Τα κρούσματα που θα δούμε και σήμερα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί. Πρέπει το ΕΣΥ να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να μας παραχωρήσει προσωπικό και κλίνες. Οι νοσηλείες από την Όμικρον είναι λιγότερες και δεν φτάνουν στις ίδιες ημέρες.

Παράλληλα η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν γιατί το εμβόλιο καλύπτει τους πολίτες από τη μετάλλαξη Όμικρον και πρέπει να σταματήσουν οι ψευδείς περί του αντιθέτου ειδήσεις. Το ότι έχουμε ηπιότερη νόσηση έχει να κάνει με την εμβολιαστική κάλυψη που έχει ανέβει κατά 10%. Στην αναμνηστική δόση είμαστε άνω του 75%. Στις ευάλωτες ομάδες το ποσοστό υπερβαίνει το 90% είτε να έχουν προγραμματίσει είτε να έχουν κάνει. Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας καθώς επίσης και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων.

Με τη δεδομένη και αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων τα μέτρα που ήταν να εφαρμοστούν 3/1 θα εφαρμοστούν από αύριο:

Στην Εστίαση το ωράριο μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνο με καθήμενους σε τρααπέζια έξι ατόμων. Απαγορεύεται η μουσική. Το Ρεβεγιόν θα ισχύει ωράριο μέχρι τις 2 αλλά και πάλει χωρίς μουσική.

Τα υπόλοιπα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου και τίθενται σε ισχύ από την Πέμπτη:

Λειτουργία καταστημάτων χωρίς όρθιους και με όριο έξι ατόμων στα τραπέζια, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Γήπεδα με πληρότητα 10% και ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Με προειδοποίηση για κλείσιμό τους αν δεν υπάρξει συμμόρφωση με τα μέτρα. Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο με PCR 48 ωρών, στα νοσοκομεία απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια. Τηλεργασία στο 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι συμπολίτες που πλήττονται από Όμικρον είναι κυρίως νεότερων ηλικιών. Κυρίως νοσούν ασυμπτωματικά. Οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Τα τραπέζια τα οικογενειακά, πρέπει να γίνονται τεστ. Όσοι αισθάνονται πως ε΄χουν βρεθεί με κρούσματα, να δείξουν ότι αγαπούν τους δικούς τους, χωρίς να τους δουν. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και οποιοδ΄ήποτε πάρτι σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο.

Αν εφαρμοστούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή. Θα καταφέρουμε να κρατήσουμε το ΕΣΥ σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών και με όλες τις ενέργειες να ξέρουν οι πολίτες ότι θα έχουν τη στήριξη και θα έχουμε τη δυνατότητα να ατενίσουμε το μέλλον».

Keywords
Πρωτοχρονιά, νέα, σοκ, ΕΟΔΥ, τεστ, θεσσαλονικη, αθηνα, πειραιας, δραμα, εβρος, ηρακλειο, ιωαννινα, καβαλα, κερκυρα, κοζανη, λαρισα, ροδος, σερρες, τρικαλα, φλώρινα, χανια, συγκεκριμενα, σημαίνει, οφείλεται, mega, lse, νεότερα, facebook, ελλαδα, ειδήσεις, τίθενται, ισχύ, μετρο, Κορμός Χριστουγέννων, ωραριο καταστηματων, ηλιας μοσιαλος, www.facebook.com, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, εορταστικο ωραριο, οφειλετες δημοσιου, κρουσματα σημερα, κοινωνια, ηλεια, φλώρινα, χωρες, γηπεδα, εβρος, ευβοια, ημερησια, ηνωμενο βασιλειο, λευκαδα, λονδινο, μουσικη, νεα μετρα, οξυγονο, πλαισιο, ρεθυμνο, τα νεα, τεστ, φθιωτιδα, χαλκιδικη, χιος, ωρα, lse, mega, αυξηση, αμερικη, αρκαδια, αττικη, βοιωτια, βραδυ, γεγονος, γινει, γινονται, δελτα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωσεις, δυτικη αττικη, δυτικη, υπαρχει, εκθεση, εμβολιο, εξι, ερχεται, εστιαση, ετη, ετων, ζωη, ζοφερη, ηλικια, ημαθια, ισχυει, θεσπρωτια, εικονα, καρδιτσα, κυβερνηση, κυμα, κιλκις, κοκκινου, κορινθος, λακωνια, λεσβος, λειτουργια, λοιμωξη, μαυρο, μεσσηνια, μικρο, νεότερα, νοσοκομεια, ξημερωματα, παντα, ορος, οφείλεται, παιδια, πελλα, πεμπτη, πιερια, πλευρης, πρωι, πυλες, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, συντομα, σειρα, σοκ, τίθενται, τριτη, συμπτωματα, ισχύ, φορα, ωρες, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, μοιαζει, ομαδες, σημαίνει, ταξιδι, θανος, υγειας
Τυχαία Θέματα