Μαριάς: Ο Μπαρόζο ενεργεί ως λομπίστας της Goldman Sachs

Παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, με αφορμή την αποκάλυψη της συνάντησης του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ε. Μπαρόζο, ο οποίος εργάζεται για την Goldman Sachs με τον Επίτροπο για τη Βιομηχανία και Επιχειρηματικότητα Γίρκι Κατάινεν.

Αν και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, το θέμα έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, μετά την επιστολή που έστειλε ο Γίρκι Κατάινεν στην οργάνωση Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Εταιριών (Corporate Europe Observatory), που παρακολουθεί τα θέματα του λόμπινγκ των πολυεθνικών στην Επιτροπή.

«Η πρόσληψη του Μπαρόζο από την Goldman Sachs», είπε ο Νότης Μαριάς, «προκάλεσε σάλο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Τώρα βλέπουμε ότι ο Μπαρόζο είναι και λομπίστας της Goldman Sachs παρότι υποσχέθηκε ότι δεν θα το κάνει, γεγονός το οποίο προκαλεί την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και αυτό είναι το βασικό στοιχείο».

Απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας Γ. Κατάινεν, είπε ότι «οι απαντήσεις που δώσατε μάλλον περισσότερα ερωτήματα δημιουργήσατε παρά εξηγήσατε το τι συνέβη. Διότι αν ήταν μια ιδιωτική συνάντηση τότε δεν είχε νόημα να καταγραφεί ως συνάντηση με την Goldman Sachs. Αν ήταν μια συνάντηση με την Goldman Sachs θα έπρεπε να είχατε περιγράψει και να αναφερθείτε και στη συνάντηση με το Μπαρόζο. Είναι προφανές λοιπόν ότι υπάρχει ατόπημα από τη δικιά σας πλευρά και αυτό θα πρέπει να αποκατασταθεί. Το ότι συζητήσατε για θέματα άμυνας έτσι γενικώς και αορίστως δεν μας πείθει».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε με το ερώτημα: «Υπάρχει ενδιαφέρον της Goldman Sachs για μετοχές επιχειρήσεων άμυνας; Για defence stocks; Ναι ή όχι; Γνωρίζετε για αυτό το θέμα;»

Η απάντηση της Κομισιόν είναι ότι όλα έγιναν νόμιμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, «o Πρόεδρος Γιούνκερ έχει εκδώσει οδηγίες για κάθε υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προφανώς πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τους Επιτρόπους, ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν τον Μπαρόζο ως λομπίστα, ως εκπρόσωπο ομάδων πίεσης. Αναφέρεται επίσης ότι ο Μπαρόζο είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο Γιούνκερ, ότι δεν θα προσπαθούσε να επηρεάσει την Επιτροπή ως εκπρόσωπος της Goldman Sachs.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαριάς, Μπαρόζο, Goldman Sachs,marias, barozo, Goldman Sachs