Μακελειό σε εμπορικό κέντρο στο Ελ Πάσο: Το sms έκτακτης προειδοποίησης που εστάλη στους πολίτες από την αστυνομία (φωτο)

Έγκλημα μίσους στο Ελ Πάσο με 20 νεκρούς και 26 τραυματίες, όπου 21χρονος μακελάρης εισέβαλε σε εμπορικό κέντρο και θέρισε την ζωή σε 20 ανθρώπους.

H αστυνομία στην πόλη Ντέιτον εξέδωσε προειδοποίηση για περιστατικό με πυροβολισμούς και προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή Όρεγκον. 

Στην φωτογραφία φαίνεται το μήνυμα που εστάλη από την αστυνομία στους πολίτες που βρίσκονταν κοντά στην τοποθεσία της επίθεσης προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή. Πολλοί από αυτούς που πήραν το μήνυμα αυτό ήταν εκεί με τα παιδιά τους και πρόλαβαν να εγκαταλείψουν.

«Συναγερμός

για ένοπλη επίθεση. Παραμείνατε μακράν του εμπορικού κέντρου Σιέλο Βίστα», αναφέρεται στο προειδοποιητικό μήνυμα που διέδωσε και μέσω Twitter η αστυνομία, λίγο μετά τις 20.00 (ώρα Ελλάδος).

Το σύστημα ασύρματης προειδοποίησης που τέθηκε σε λειτουργία το 2012 στις ΗΠΑ, φαίνεται πως έχει αποβεί σωτήριο, καθώς μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, ο πολίτης προφυλάσσεται και ενημερώνεται για μεγάλες απειλές, όπως επιθέσεις πυραύλων, πράξεις τρομοκρατίας και φυσικές καταστροφές.

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το σύστημα έκτακτης προειδοποίησης (112) υπήρχε, οι πρώτες δοκιμές άρχισαν πριν ένα μήνα, τον Ιούλιο, ανώ αναμένεται να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2019.

Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης.

Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Στη βασική/αρχική του υλοποίηση το 112 αφορά τις εισερχόμενες κλήσεις, δηλαδή κλήσεις από πολίτες προς τον αριθμό 112 για την αναφορά περιστατικών έκτακτης ανάγκης, με την ίδια λογική που αυτές γίνονται προς τους συγκεκριμένους αριθμούς των Φορέων Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (100, 199, 166, 109).

Η κλήση προς το 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας και παρέχει την δυνατότητα αυτόματης μεταφοράς της πληροφορίας θέσης του καλούντος (σε επίπεδο διεύθυνσης εγκατάστασης για σταθερό τηλέφωνο και κεραίας για κινητό τηλέφωνο). Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

Σημειώνεται ότι η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).

H λειτουργία εισερχόμενων κλήσεων προς το 112 είναι ήδη διαθέσιμη στην Ελλάδα, χωρίς τη δυνατότητα αυτοματοποιημένου γεωεντοπισμού και απευθείας διασύνδεσης με τους Φορείς Έκτακτης Ανάγκης. Αυτές οι δυνατότητες εισάγονται με το έργο 112. Στο έργο 112 υποστηρίζονται επίσης, πέραν των εισερχόμενων κλήσεων, εισερχόμενα SMS, MMS, email και FAX

Ποιες ώρες λειτουργεί και ποια περιστατικά καλύπτει;

Ο αριθμός 112 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, κάθε μέρα του χρόνου, με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο μπορεί να χειριστεί περιστατικά που σχετίζονται με την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Οι χειριστές απαντούν στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Στο τέλος του 2019, το 112 και η Υπηρεσία Εκπομπής Κυψέλης θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα