Μαγιορκίνης: Η κατάσταση στην Αγγλία μας δείχνει ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ακόμα

Στην κατάσταση στην Αγγλία αναφέρθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας ότι μας δείχνει ότι η χώρα μας δεν πρέπει ακόμα να χαλαρώσει. Τόνισε ότι η ινδική μετάλλαξη καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από τα εμβόλια της Pfzizer και της AstraZeneca.

Βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, είναι η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή (04/06).

«Η κατάσταση στην Αγγλία μας δείχνει ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ακόμα», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι το στέλεχος Δ (ινδική μετάλλαξη), καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από τα εμβόλια της Pfzizer και της AstraZeneca.

«Σημαντική μείωση διαγνώσεων αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας ενώ η πίεση στις ΜΕΘ δείχνει να υποχωρεί», σημείωσε, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ έκανε και αυτός ιδιαίτερη μνεία στα self test, υπογραμμίζοντας: «Μέχρι σήμερα 21 εκατ. self test έχουν διατεθεί σε 4 εκατ. πολίτες. Καταγραφήκαν 15,5 εκατ. δηλώσεις αυτών, 30 χιλιάδες από τα οποία βρέθηκαν θετικά».

Σε μια γενική εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας έκανε λόγο για πιθανή ύφεση της πανδημίας αλλά η πορεία προς την ανοσία είναι εύθραυστη.

Στάθηκε επίσης στην κατάσταση στην Αγγλία: «Ο εμβολιασμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο αλλά τις τελευταίες 2 εβδομάδες παρατηρείται ήπια αύξηση που συνδέεται με το ινδικό στέλεχος Δ αλλά και με το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες 18-39 δεν έχει φτάσει σε ικανοποιητικό ποσοστό. Η μικρή αυτή αύξηση, δείχνει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε υψηλά ποσοστά σε πιο δραστήριες κοινωνικές ομάδες, η επαναφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να είναι αργή και ελεγχόμενη».

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού τόνισε: «Όταν δημιουργηθεί θέμα σε κάποια περιοχή θα υπάρξει εντατικοποίηση του εμβολιασμού, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της παρέμβασης. Ο ΕΟΔΥ με κάθε τρόπο προσπαθεί να τονίσει τα οφέλη του εμβολιασμού. Νομίζω θα βελτιωθεί στη συνέχεια η κατάσταση (σχετικά με όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν) και ότι ο εμβολιασμός είναι κάτι ασφαλές που θα προστατέψει τον κόσμο από το να μπαίνει στα νοσοκομεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα