Μάχη εκατομμυρίων για τα αστέρια του Twitch!

Στην εποχή της τεχνολογίας, οι καριέρες δεν χτίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως παλιά. Διαφορετικοί ορίζοντες έχουν ανοιχτεί, με τους νέους να βρίσκουν διεξόδους σε ασχολίες που πριν από ελάχιστες δεκαετίες θα έκαναν τους μεγαλύτερους σε ηλικία να απορούν ή ακόμη και να δυσανασχετούν

 

Είκοσι ή τριάντα χρόνια πίσω, η επαγγελματική ενασχόληση με τα videogames θα ακουγόταν σαν ανέκδοτο σε πολλούς. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Θεωρούνται ακόμη και φυσιολογικά. Και τα videogames είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου για μία βιομηχανία που δεν στηρίζεται μόνο στα παιχνίδια.

Η «βιομηχανία του streaming» αποτελεί ένα φαινόμενο που κρύβει δόξα και πολύ χρήμα πίσω από τις λαμπερές οθόνες των υπολογιστών.

Το streaming σήμερα μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι μάχες είναι σκληρές σε όλα τα επίπεδα. Μάχες ανάμεσα στους streamers που προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερους οπαδούς ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μέρος της πίτας. Μάχες ανάμεσα στα πρακτορεία που «δένουν» τα νέα ταλέντα και τους χρησιμοποιούν ως βέλη στην φαρέτρα τους, κλείνοντας ακόμα πιο επικερδείς συμφωνίες. Και τέλος, μάχες ανάμεσα στις πλατφόρμες που μπορούν να διαχειριστούν το video streaming και προσπαθούν να «κλείσουν» τους καλύτερους και δημοφιλέστερους παίκτες για να δυναμώσουν κι εκείνες!

Όλες οι παραπάνω μάχες έχουν γίνει πλέον εξαιρετικά σκληρές. Και σκληρότερες όλων είναι εκείνες ανάμεσα στις πλατφόρμες, που αποζητούν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην αγορά. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το Mixer και το YouTube άρχισαν να δελεάζουν gamers και streamers που μεσουρανούν στο Twitch. Στην πραγματικότητα δεν στοχεύουν βέβαια στους ίδιους τους παίκτες, αλλά στο κοινό τους το οποίο θέλει να δει τους καλύτερους παίκτες εν δράσει, με πιο δημοφιλές παιχνίδι το Fortnite.

Τα αστέρια του Twitch έχουν τους δικούς οπαδούς από τότε που η εν λόγω πλατφόρμα άρχισε να φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του χώρου. Ανάμεσά τους υπάρχουν άνθρωποι όπως ο επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Φίνταν Χαντ, που εξακολουθεί να κάνει streaming για χάρη των εκατοντάδων χιλιάδων ακολούθων του ή ο επαγγελματίας gamer, Τάιλερ «Νίντζα» Μπλέβινς, που επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο. Ο Μπλέβινς είδε με άλλο μάτι το μέλλον του κι άφησε το Twitch τον προηγούμενο Αύγουστο, αφού προτίμησε να εκμεταλλευτεί τη φήμη του με διαφορετικό τρόπο.

Ένα μέρος από τα 15 εκατομμύρια θαυμαστών του υποστήριξε ότι ο Μπλέβινς το έκανε για περισσότερα χρήματα, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι videogame streamers έχουν, πλέον, το status ενός αστέρα του Χόλιγουντ και αντιμετωπίζονται από τους μάνατζερ με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν έναν ηθοποιό. Στη νέα εποχή του streaming, οι δημοφιλέστεροι παίκτες έχουν νέες διεξόδους. Ο Μπλέβινς έχει γίνει πια το πρόσωπο δημοφιλών εταιρειών ένδυσης, ανάμεσά τους η Adidas και στόχος του είναι να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το προσωπικό του brand name.

Το Mixer έκανε τα πάντα για να αποσπάσει την υπογραφή του παίκτη σε ένα συμβόλαιο που τον πρόσθεσε στην πλατφόρμα της με ένα τεράστιο ποσό: ο Μπλέβινς είναι ένας πρώην επαγγελματίας παίκτης του Halo και τώρα που η Microsoft φέρνει ξανά το παιχνίδι στο Xbox, χρειαζόταν ένα εμβληματικό πρόσωπο για να συγκεντρώσει γύρω του το κοινό. Λίγους μήνες μετά από την μεγαλύτερη συμφωνία που πέτυχε ποτέ κάποιος streamer με οποιαδήποτε πλατφόρμα, ήρθε η σειρά του Μάικλ «Σράουντ» Γρέσζιεκ να τον ακολουθήσει. Ο κορυφαίος των first-person shooter παιχνιδιών ήταν ένας εκ των πέντε δημοφιλέστερων παικτών στο Twitch, όμως κι αυτός «αποχαιρέτισε».

Τα συμβόλαια που δίνουν οι ανταγωνιστικές πλατφόρμες στους παίκτες είναι πια επταψήφια και μερικές φορές οκταψήφια. Πολύ μεγάλα για να τα αγνοήσει κανείς, αλλά εξίσου μεγάλα για να τα ανταγωνιστεί το Twitch. Ο Ζιζαράν, ένας καλός streamer τoυ παιχνιδιού Path of Exile, με μόλις 250 χιλιάδες followers στο Twitch, δέχτηκε τον Δεκέμβριο πρόταση από το Facebook με το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων! Ο Ζιζαράν αρνήθηκε επειδή ήθελε να μείνει πιστός στην κοινότητα ακολούθων που έκτισε στο Twitch, όμως αυτή ήταν μία από τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Το σίγουρο είναι ότι το Twitch είναι πια σε δύσκολη θέση και γνωρίζει ότι οι παίκτες του μένουν πιστοί κυρίως επειδή η πλατφόρμα μπορεί να συγκρατεί το κοινό της και δεν έχει μεγάλες διαρροές. Τα πράγματα όμως δεν θα είναι τόσο απλά στο άμεσο μέλλον και η μάχη θα μαίνεται για καιρό!

 

Keywords
Τυχαία Θέματα