Λευκός καπνός από την Ε.Ε. -Για αρχή 2,2 δισ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών, από 3 χρηματοδοτικά εργαλεία τα ποσά

Κονδύλια ύψους 2,25 δις. ευρώ για σκοπούς που συνδέονται με την αποκατάσταση των επιπτώσεων και με τη δημιουργία νέων υποδομών μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την χώρα μας, θα είναι σε θέση να απορροφήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στο Στρασβούργο.

Η Αθήνα

θεωρεί ότι η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει τον δρόμο για τη παροχή ευελιξίας στις επιλεξιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση των εν λόγω κονδυλίων σηματοδοτώντας την ουσιαστική ενίσχυση της χώρας από την ΕΕ με ευέλικτους μηχανισμούς και πρόσθετα κονδύλια

Σύμφωνα με πληροφορίες θα κινητοποιηθούν κονδύλια από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία: Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 και τα οποία υπολογίζεται να ανέλθουν σε 250 εκατ. ευρώ. Την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.

Σε αυτό το πλαίσιο η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΟΥΡΣΟΥΛΑ_ΦΟΝ_ΝΤΕΡ_ΛΑΙΕΝ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Λευκός, Ε Ε, -Για,lefkos, e e, -gia