Κώστας Μπάρκας στα dikaiologitika.gr: Πέντε νέα προγράμματα θα τρέξουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο

Πέντε νέα προγράμματα που θα τρέξουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας σε συνέντευξή του στα dikaiologitika.gr.

Όπως αναφέρει τα νέα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ μεταξύ άλλων αφορούν την κοινωφελή σε 56 δήμους για 8.933 ωφελούμενους που

όμως μας είπε θα βγει σύντομα και ο επόμενος κύκλος του προγράμματος για νέους επιστήμονες σε έργα αναβάθμισης του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα ο υφυπουργός σχολιάζει την στάση του ΣΕΒ τονίζοντας ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οργάνωσης της αγοράς εργασίας δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικο αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικό.

Χαρακτηρίζει νίκη των εργαζομένων την αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα διασφαλιστεί από την συστηματική παρακολούθηση της συμπεριφοράς παραβατικών επιχειρήσεων.

1. Κύριε υπουργέ αυξήσατε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, πως θα διασφαλίσετε την τήρηση του και κυρίως την μη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής;

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, και η κατάργηση του ρατσιστικού μέτρου του υποκατώτατου είναι πρώτα απ’ όλα μια νίκη των εργαζομένων. Ας μην ξεχνάμε πως μέσα σε ένα χρόνο από τα αντιστρόφως ανάλογα μέτρα που πήρε η συγκυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚ το 2012, η ανεργία έφτανε σχεδόν το 30% και το αστρονομικό 60% στους νέους. Σήμερα, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 8 μονάδες, ενώ σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι καλύπτονται από την επέκταση 11 συλλογικών συμβάσεων. Συνολικά, πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες αναμένεται να δουν αυξήσεις στους μισθούς. Την ίδια στιγμή, μέσα από το ΠΣ Εργάνη έχουν ήδη καταγραφεί, σε μεγάλο ποσοστό, οι επιχειρήσεις που αμείβουν σήμερα με τον κατώτατο μισθό. Είναι λοιπόν δυνατόν, μέσα από το ίδιο σύστημα, να ελέγξουμε σε πρώτο επίπεδο το πόσες επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν και πόσες όχι με την εφαρμογή του μέτρου. Αντίστοιχα, με τη διαδικασία ανάλυσης ρίσκου του ΟΠΣ ΣΕΠΕ, μπορούμε να εντοπίσουμε πρακτικές αποφυγής του κατώτατου μισθού που βασίζονται στην μετατροπή δηλωμένης εργασίας σε αδήλωτη ή υποδηλωμένη, στον αριθμό πρόσφατων απολύσεων/αποχωρήσεων αλλά και στον αριθμό μετατροπών συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική. Με αυτόν τον τρόπο η επιθεώρηση εργασίας μπορεί να προβεί σε στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους.

2. Σχεδόν σε όλες αυτές τις εξαγγελίες υπάρχει παρέμβαση του ΣΕΒ. Θεωρείται ότι υπερβαίνει τον θεσμικό του ρόλο;

Είναι νομίζω ευρέως γνωστό πως με τον ΣΕΒ μας χωρίζει μια πληθώρα πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών. Τόσο κατά το παρελθόν, όσο και σήμερα, ο ΣΕΒ υπερασπίζεται μια συγκεκριμένη λογική, αυτή που υπακούει στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο οργάνωσης της αγοράς εργασίας. Το μοντέλο αυτό έχει αποδειχτεί, από την ίδια την πρόσφατη ιστορική εμπειρία στη χώρα, όχι μόνο κοινωνικά άδικο αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικό. Γνωστό είναι επίσης, ότι πολλές από τις απόψεις του ταυτίζονται τόσο με συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς στο εσωτερικό, όσο και με συγκεκριμένους διεθνείς οργανισμούς. Με λίγα λόγια, θεωρώ πως οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συγκεκριμένους ρόλους να καλύψουν, με την λοξοδρόμηση από αυτούς να μην ωφελεί πρώτα απ’ όλα τον ίδιο τον δημόσιο διάλογο.

3. Έχετε ανακοινώσει μια σειρά προγραμμάτων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα; πότε θα προκηρυχθούν; πόσες θέσεις συνολικά για το επόμενο διάστημα;

Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν 12 προγράμματα επιχορήγησης νέων θέσεων εργασίας, τα οποία καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το ηλικιακό και εκπαιδευτικό φάσμα. Σε αυτά ανήκουν και κάποιες δράσεις ειδικού χαρακτήρα, για παράδειγμα η επιχορήγηση επιχειρήσεων για στοχευμένες κοινωνικές ομάδες όπως ΑμεΑ, πρώην ουσιοεξαρτημένους ή αποφυλακισμένα νεαρά άτομα ή το πιλοτικό πρόγραμμα ανοιχτού πλαισίου της Ελευσίνας. Επίσης, σε αυτά ανήκει και το πρόγραμμα της 2ης επιχειρηματικής ευκαιρίας, του οποίου η πρόσκληση δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες και αφορά 5000 ανέργους πρώην αυτοαπασχολούμενους. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένονται 5 επιπλέον προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. Ευρώ, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα σε 56 δήμους για 8.933 ωφελούμενους - η πρόσκληση για οποίο αναμένεται λίαν συντόμως – δράσεις κατάρτισης και πρακτικής, αλλά και ο επόμενος κύκλος του προγράμματος για νέους επιστήμονες σε έργα αναβάθμισης του δημόσιου τομέα.

4. Τα προβλήματα στις επιχειρήσεις είναι πολλά. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για στοχευμένους ελέγχους του ΣΕΠΕ;

Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης με τη συμμετοχή 4 Περιφερειακών Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε., για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Αξιοποιούμε έτσι τις δυνατότητες που προσφέρει η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού παρακολούθησης της αγοράς εργασίας μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ αλλά και του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ, στα οποία αναφέρθηκα και προηγούμενα. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συστηματική διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων, βάσει μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου, την αποστολή επιστολών προειδοποίησης σε επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί μέσα από αυτήν αλλά και την συστηματική παρακολούθηση της συμπεριφοράς παραβατικών επιχειρήσεων. Σίγουρα η κατάσταση στην αγορά εργασίας απέχει από μια ιδεατή συνθήκη. Οι πολιτικές επιλογές όμως των τελευταίων χρόνων δείχνουν πως, αν μη τι άλλο, κινούμαστε σε πολύ σωστή κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως η αδήλωτη εργασία, στους κλάδους υψηλού ρίσκου, έχει μειωθεί περισσότερο από 10 μονάδες σε σχέση με το 2014, ενώ μέσω του έργου της επιθεώρησης έχουν επιστραφεί 46.339.164 Εκατ. Ευρώ δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Οι έλεγχοι έχουν πολλαπλασιαστεί, το ΣΕΠΕ έχει ενισχυθεί με σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, νέες διευθύνσεις και τμήματα αλλά και με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα