Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα στον δρόμο προς την 21η Μαΐου 2023

Δύο εβδομάδες απέμειναν για τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και τα πολιτικά κόμματα ξεδιπλώνουν την στρατηγική τους. Η αντιπαράθεση οξύνεται και η «μάχη της ατάκας» απασχολεί ιδιαιτέρως τα κομματικά επιτελεία.

«Η φετινή άνοιξη φέρνει και τη νέα νίκη, τη νέα τετραετία της αυτοδύναμης Ελλάδας

και της αυτοδύναμης ΝΔ. Ελάτε να βάλουμε μαζί το στοίχημα ότι θα είναι γαλάζια και η Αχαΐα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα.

Δεύτερη εντολή στην προκοπή

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα ποτάμι που ενώνεται και θα πει όχι δεύτερη φορά στη συμφορά και θα δώσει δεύτερη εντολή στην προκοπή. «Οι επόμενες εκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης. Θα κρίνουν αν θα πάμε μπροστά ή πίσω».

«Ο πρώτος στόχος, αδιαπραγμάτευτος για μένα. Θα αυξήσουμε τους μισθούς κατά 25% σε μία τετραετία. Θα έχουμε επιτέλους νέο μισθολόγιο για το δημόσιο και θα έχουμε επιπλέον φοροελαφρύνσεις. Θα καταργήσουμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος. Θα μειώσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και τις εργοδοτικές εισφορές. Μπορούμε να τα πετύχουμε. «Θα μειώσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και τις εργοδοτικές εισφορές. Μπορούμε να τα πετύχουμε. Η ανεργία στο τέλος του 2027, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα είναι κάτω του 8%», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Πάτρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεύτερος προσωπικός του στόχος είναι η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. «Θα βάλουμε τέλος τα ράντζα και θα μειώσω στο μισό το χρόνο εξυπηρέτησης των ασθενών», είπε μεταξύ άλλων.

«Από τη σύγκρουση προτιμώ τη σύγκριση. Δεν μπορείς να έχεις κάνει κεντρικό σύνθημα το ‘δικαιοσύνη παντού' και να έχεις στο πλευρό σου τον ένοχο 13-0 αμετάκλητα καταδικασμένο κ. Παππά. Δεν μπορείς να καμαρώνεις για την αριστεία όταν ζητάς τα παιδιά να μπαίνουν στα πανεπιστήμια όταν γράφουν 1 και 2», συμπλήρωσε.

Ως εδώ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Ως εδώ με την αισχροκέρδεια, με την ακρίβεια με την οικογενειοκρατία. Η ακρίβεια μπορεί να είναι εισαγόμενη αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι εισαγόμενη έχει την σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησή του. Διότι δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή ενέργειας και βενζίνης στην Ευρώπη και να έχουμε από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη μαζί με την Βουλγαρία», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πρέβεζα.

«Αυτή η συνταγή δεν έτυχε πέτυχε, γιατί την ίδια ώρα βλέπουμε καμιά 15νταριά επιχειρήσεις να έχουν ρεκόρ εικοσαετίας. Την στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ο κ. Μητσοτάκης κράτα υψηλά τους έμμεσους φόρους για να γεμίζει τα δημόσια ταμεία ώστε να δίνει κάποια επιδόματα. Κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια. Όλα ένα pass αλλά πουθενά δεν πας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Εμείς καταθέσαμε προχθές ένα συμβόλαιο 11 άρθρων και καλούμε να το υπογράψουμε μαζί εμείς και ο δημοκρατικός ελληνικός λαός στις 21 Μαίου. Και θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα καλέσουμε την επομένη των εκλογών, τις προοδευτικές δυνάμεις για την συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με σταθερότητα και με μία κυβέρνηση μακράς πνοής. Τα άρθρα του συμβολαίου μας υπογραμμίζουν αυτό το τετράπτυχο: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και να μας πούνε που διαφωνούν».

«Δέσμευσή μας είναι να στηρίξουμε την δημόσια υγεία και την δημόσια παιδεία, να ανασυστήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να δώσουμε κίνητρα στους γιατρούς να μείνουν στην χώρα».

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να διαμορφωθεί δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα εξηγώντας: «Τα πρώτα 622 εκατ. ευρώ σε δάνεια από το Ταμείο Ανάπτυξης έχουν πάει σε 13 επιχειρήσεις βαθύπλουτων που μπορούν να δανειστούν αλλά τώρα έχουν χαμηλότερα επιτόκια. Ταυτόχρονα το 96% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες. Γι αυτό λέμε δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα».

Οριστικά τέλος σε δεύτερο debate

Το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερο debate ενόψει των εκλογών 2023, αυτή τη φορά ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, «ναυάγησε» οριστικά μετά το «όχι» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, απαντώντας στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, έκλεισε το «παράθυρο» για πραγματοποίηση ενός νέου debate με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ_ΕΚΛΟΓΩΝ_2023 #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ_2023
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορυφώνεται, Μητσοτάκη - Τσίπρα, 21η Μαΐου 2023,koryfonetai, mitsotaki - tsipra, 21i maΐou 2023