Άνοιξε από χθες η πλατφόρμα εμβολιασμού emvolio.gov.gr για τους 30-39 με άυλη συνταγογράφηση, σήμερα οι υπόλοιποι

Χθες το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας άνοιξε τελικά η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους 30-39 και συγκεκριμένα για όσους είναι ήδη στην άυλη συνταγογράφηση ενώ, για τους υπόλοιπους ανοίγει σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Σε νέο γρηγορότερο ρυθμό μπαίνει πλέον από χθες το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία», καθότι τη Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τρεις ηλικιακές ομάδες με τους εμβολιασμούς μάλιστα να ξεκινούν άμεσα.

Συγκεκριμένα, από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού

για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca οι πολίτες 30-39 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, με τα πρώτα μηνύματα να φτάνουν αργά το βράδυ στα κινητά τους τα οποία τους καλούν για την οριστικοποίηση των ραντεβού τους μέσω του emvolio.gov.gr, του κοντινότερου ΚΕΠ ή φαρμακείου..

Όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 27/4 στις 12:00 το μεσημέρι

Τα προγραμματισμένα ραντεβού μάλιστα που δόθηκαν στους ασφαλισμένους ξεκινούν ήδη από σήμερα στις 08.00 το πρωί.

Δείτε το σχετικό μήνυμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Μαΐου ενεργοποιούνται επιπλέον 1.500 εμβολιαστικά κέντρα ενώ στις στις 5 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας με τον εμβόλιο της Johnson &Johnson.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχαν πραγματοποιηθεί 2.883.199 εμβολιασμοί στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, έχουν γίνει 2.032.100 εμβολιασμοί 1ης δόσης και 851.099 εμβολιασμοί 2ης δόσης.

Οδηγίες για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού

Πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

Ο πολίτης μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας αποστέλλοντας στο 13034 γραπτό μήνυμα (SMS) με το ΑΜΚΑ και το επώνυμό του (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Αμέσως, ο πολίτης θα λάβει γραπτό μήνυμα, που θα τον ενημερώνει εάν είναι δικαιούχος εμβολιασμού με βάση την πληθυσμιακή προτεραιοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμών. Στη συνέχεια, ο πολίτης μπορεί να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμού COVID-19 (emvolio.gov.gr) για να προγραμματίσει το ραντεβού του.

Πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση (μέσω της πλατφόρμας ehealth.gov.gr), και εφόσον θα καθίστανται δικαιούχοι εμβολιασμού, θα λάβουν ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους από τον αριθμό 13034, που θα τους ειδοποιεί ότι έχει πραγματοποιηθεί προ-κράτηση ραντεβού. Το γραπτό μήνυμα θα αναφέρει τον Κωδικό Ραντεβού, την ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού και το προτεινόμενο εμβολιαστικό κέντρο. Ως εμβολιαστικό κέντρο προ-επιλέγεται το πλησιέστερο διαθέσιμο με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα που έχει δηλωθεί.

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει ή να τροποποιήσει το προ-κρατημένο ραντεβού του εντός 120 ωρών. Η επιβεβαίωση του προ-κρατημένου ραντεβού δύναται να γίνει από τον πολίτη με έναν από τους δύο εξής τρόπους:

- Με αποστολή του Κωδικού Ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13034. Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν πληκτρολογήσει σωστά τον Κωδικό Ραντεβού (λόγου χάρη, εξαιτίας τυπογραφικού λάθους), θα λάβει απαντητικό SMS που θα τον ενημερώνει ότι ο Κωδικός Ραντεβού είναι λανθασμένος.

- Με είσοδο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και επιβεβαίωση του προ-κρατημένου ραντεβού.

Για την τροποποίηση του προ-κρατημένου ραντεβού του, ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr εντός 120 ωρών από τη στιγμή που έλαβε το ενημερωτικό SMS από τον αριθμό 13034. Εκεί ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να δει και να τροποποιήσει όπως προτιμά το ραντεβού του, σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες ανά εμβολιαστικό κέντρο και να το επιβεβαιώσει.

Τέλος, σε περίπτωση που ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού του (με ή χωρίς τροποποίηση) εντός 120 ωρών απελευθερώνεται η προ-κράτηση και ο πολίτης έχει τη δυνατότητα μετέπειτα να προγραμματίσει νέο ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Ενημέρωση για προγραμματισμένα ραντεβού

Ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του προγραμματισμένου ραντεβού του (ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού, εμβολιαστικό κέντρο), αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό του (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο).

Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης θα λαμβάνει επιπλέον τρία (3) αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού του (3 ημέρες πριν από το ραντεβού, 1 ημέρα πριν από το ραντεβού και στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού).

Εγκυμοσύνη και AstraZeneca

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας στις ηλικίες 30-39 ετών, στην οποία βρίσκονται γυναίκες «στην κατάλληλη -και στη χώρα μας- ηλικία αναπαραγωγής».

Είπε ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής», αναφέροντας τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει.

Κατόπιν, τόνισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα (όπως είναι της AstraZeneca και της J&J) είναι κατά 99,9% ασφαλή στην κύηση και πως μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση.

«Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Στις 5 Μαΐου ξεκινά η χορήγηση του Johnson &Johnson

Στα έως τώρα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης των εμβολίων των Johnson &Johnson (J&J) και Astrazeneca αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του σκευάσματος της J&J, έπειτα από λεπτομερή έλεγχο για τα περιστατικά θρόμβωσης, με τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα να ξεκινούν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι εμβολιασμοί με Johnson &Johnson θα γίνονται και σε ιδιωτικά κέντρα.

«Η απόφαση ήταν κοινή για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης. Υπήρξαν 15 περιπτώσεις ανά 7,9 εκατ. δόσεις σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψη της χορήγησης του, καθώς πρόκειται για ένα εμβόλιο αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρού νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κορoνοϊό», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ευελιξία στις δόσεις της AstraZeneca

Όσον αφορά στο σκεύασμα της Astrazeneca, έπειτα από την απόφαση για χορήγησή του σε ανθρώπους 30-39 ετών (αύριο Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα), ανακοινώθηκε η ύπαρξη μιας μικρής ευελιξίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, «το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, δηλαδή να απέχουν 12 εβδομάδες μεταξύ των δόσεων, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Μέχρι στιγμής, πάντως, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:

Οι 80 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 75%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε πως «τα ραντεβού είναι αρκετά», υπογραμμίζοντας ότι «κάποιος που θα κλείσει αύριο ραντεβού, μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και την επόμενη μέρα».

Οι 40άρηδες

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιαστικά ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-49 ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα:

Την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για τα εμβόλια της AstraZeneca.
Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

Σχοινάς: Εμβόλια από το φθινόπωρο μόνο με Pfizer στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Μόνο με τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech θα γίνονται από το φθινόπωρο οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος από το φθινόπωρο θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, όπως τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας τη Δευτέρα, 26 Απριλίου, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Τα εμβόλια αυτά, συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023. Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα