Κορονοϊός: Τι να προσέξουν όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

Σημαντικές οδηγίες για άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς εξελίσσεται η πανδημία από τον κορονοϊό covid-19. Οδηγίες από τον καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιο Λουκίδη.

Κορονοϊός covid-19: Αυτές είναι οι σημαντικές οδηγίες για άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου από τον καθηγητή Στέλιο Λουκίδη στο Αττικόν που μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή διαδικτυακή ενημέρωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Στόχος να ενημερωθούν τα μέλη της για νέα δεδομένα και διαχείριση ασθενών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λουκίδης η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ζητά περιορισμό των σπιρομετρήσεων από τους πνευμονολόγους και να γίνονται μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος, πχ προεγχειρητικά. Αναλυτικότερα:

Να περιοριστεί η χρήση των νεφελοποιητών στα νοσοκομεία και ειδικά στις λοιμώξεις. Όσον αφορά τη χρήση του νεφελοποιητή στο σπίτι, ο ασθενής τη συνεχίζει, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης. Αν υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης επικοινωνεί με τον πνευμονολόγο του και του δίνει άλλη αγωγή.Όποιος πάσχει από κορονοϊό και χρησιμοποιεί μάσκα ύπνου δεν την χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, πχ όσοι έχουν υπνική άπνοια.Οι ασθενείς με άσθμα δεν έχουν λόγο να διακόψουν την εισπνεόμενη κορτιζόνη και συνεχίζουν τη χρήση των βιολογικών παραγόντων.Ασθενείς που παίρνουν χρόνια οξυγονοθεραπεία στο σπίτι τη συνεχίζουν κανονικά (πχ ασθενείς με ΧΑΠ, πνευμονική ίνωση).

 

Keywords
Τυχαία Θέματα