Κορονοϊός: Στους 149 οι νεκροί - Κατέληξε 67χρονος στη Λάρισα

Σε 149 αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα μας καθώς, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του σήμερα.

Νωρίτερα σήμερα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου από το υπουργείο Υγείας για τις εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε:

3.852.000 κρούσματα παγκοσμίως1.317.000 θεραπεύθηκαν266.076 θάνατοι

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα:

15 νέα κρούσματα, 2678 συνολικά, 56% άνδρες1 νέος θάνατος,
148 συνολικά, 40 γυναίκες, μέση ηλικία 75 έτη 93,2 % υποκείμενο νόσημα33 διασωληνωμένοι, 67 έτη μέση ηλικία, 97% υποκείμενο νόσημα85 πήραν εξιτήριο90.043 δείγματα έχουν ελεγχθεί

Για ένοπλες δυνάμεις, έγινε επιτόπια επίσκεψη και ολοκληρώνεται εργαστηριακός έλεγχος. Το νοσοκομείο διαθέτει θαλάμους για την νόσο (401 ΓΣΝΑ).
Η παρουσία στο πλευρό ασθενών είναι η πιο σημαντική παρηγοριά, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται 

Την άποψη ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο εξέφρασε ο Σ. Τσιόδρας στην αποψινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές». Αναφερόμενος σε μελέτες στις ΗΠΑ είπε πως «ένα στέλεχος του ιού έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού στην περιοχή του γονιδιώματος.

Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό. Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ, γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση και αργότερα στην εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια, το 2003». Παρά το αισιόδοξο αυτό μήνυμα, ο κος Τσιόδρας ήταν επιφυλακτικός τονίζοντας ότι «θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού για να πούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και στον κορονοϊό».

Αναφερόμενος σε άλλη ομάδα από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, είπε ότι οι ερευνητές ανίχνευσαν πάνω από 200 μεταλλάξεις σε 7.500 άτομα που οδήγησαν σε ενδιαφέρονται συμπεράσματα. Απαριθμώντας τα ο κος Τσιόδρας είπε: «πρώτον, το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών του ιού έγινε σε χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό, εκεί που κυκλοφόρησε περισσότερο ο ιός. Αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας και την απουσία αυτών των ασθενών 0. Δηλαδή η επιδημία ξεκίνησε από πολλαπλά σημεία εισόδου και είχαμε πολλούς ασθενείς 0».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα όπως είπε «η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε πολλές φορές ανεξάρτητα παρά μέσω ενός μεμονωμένου περιστατικού». «Δεύτερον, αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε στο τέλος του 2019. 'Αρα είναι πολύ απίθανο να προϋπήρχε σε κυκλοφορία στον κόσμο πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους.

Τρίτον, επιβεβαιώνεται αυτό που μέχρι τώρα πιστεύουμε, ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενομένου και πάντως σίγουρα λιγότερο από ό,τι ο ιός της γρίπης. Τέταρτον, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός. Πέμπτον, επιβεβαιώνεται σταδιακά ότι σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων», κατέληξε ο κος Τσιόδρας και επισήμανε ότι αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για τη διαμόρφωση νέων θεραπειών και εμβολίου.

Για το εμβόλιο

Ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην προστασία πειραματοζώων. Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη εμβολίου σε πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με μεγάλη δόση και στη συνέχεια επιχειρήθηκε να μολυνθούν με κορονοϊό δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου για ανθρώπους. Ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μερικά καλά δεδομένα για παραγωγή εμβολίων.

Ερωτηθείς ο κος Τσιόδρας για το αν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη στους υγειονομικούς, είπε ότι πρόκειται για λεπτό θέμα αλλά υπάρχει ξεκάθαρη σύσταση και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ώστε να εμβολιάζονται, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η γρίπη στην κοινότητα σε μία περίοδο που ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού στην κοινότητα.

Όπως είπε ο Σ. Τσιόδρας η μόνη χώρα που έχει στα κριτήριά της τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού για το εμβόλιο της γρίπης είναι οι ΗΠΑ και για αυτό εκτιμάται ότι σώζονται κάθε χρόνο 6000-7000 ζωές στην Αμερική από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Για το αν θα μπορούσε να γίνει μια παρόμοια σύσταση στον υπόλοιπο κόσμο ή τις ευρωπαϊκές χώρες, ο κος Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθώς είπε ότι αυτό έχει να κάνει με συζητήσεις και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από μεγάλους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων.

Χαρδαλιάς: Κάθε ανεύθυνη στάση δεν θα είναι ανεκτή από την πολιτεία

Η προσπάθεια σαφώς συνεχίζεται, ο ιός είναι ακόμα εδώ και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Γι' αυτό και η άρση μέτρων γίνεται σταδιακά, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στόχος να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, σκοπός να μη θέσουμε σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει, τόνισε. Αυτό που κάνουν όσοι συγκεντρώνονται σε πλατείες είναι να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τις δικές τους, των φίλων τους και των συγγενών τους.

Δεν είναι ζήτημα αστυνομίας ο κορονοϊός, είναι η στάση όλων, είναι ατομική η ευθύνη, επισήμανε. Το ότι δεν ζήσαμε τις εκατόμβες νεκρών δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε το ίδιο. Ο ιός είναι αντίπαλος και δεν παίζει ούτε αντιμετωπίζεται από την αστυνομία. Όσοι επιλέγουν να το αγνοούν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή όλων.

Κάθε ανεύθυνη κίνηση θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα, Τις επόμενες ημέρες, δεν θα είναι ανεκτή αυτή η στάση από την πολιτεία.

Οι όροι για επαναλειτουργία των σχολείων

Στόχος μας είναι να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω και να προχωρήσουμε στην οριστική άρση των μέτρων όπου έχουμε σχεδιάσει» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η νέα καθημερινότητα στα σχολεία έχει ως εξής:

περιορίζεται ο συγχρωτισμός και δεν επιτρέπεται η πρωινή συγκέντρωση στο προαύλιοο μέγιστος αριθμός των μαθητών στα τμήματα ορίζεται στα 15 (ένας μαθητής ανά θρανίο)η απόσταση των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1.5 μέτροστα διαλείμματα να υπάρχει σταδιακή έξοδος από τα τμήματααπαγόρευση παιχνιδιών με μπάλεςφυσικός αερισμός των αιθουσώνΜετακινήσεις μόνο για 3 λόγους

Μετακίνηση μόνο για 3 λόγους: τροφοδοσία, λόγους υγείας και επαγγελματική απασχόληση. Στην ηπειρωτική χώρα μετακινήσεις από 18 Μαΐου. Αποφάσεις για νησιά το προσεχές διάστημα.

«Εάν όλα πάνε καλά οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα επιτραπούν στις 18 Μαΐου. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος και να πιστέψουμε ότι είμαστε ανίκητοι» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα