Κορονοϊός: Σκύλος μόλυνε οκτώ άτομα στην Μαλαισία

Οι επιστήμονες εντόπισαν έναν «σκυλίσιο κορονοϊό» σε 8 ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία. Οι άνθρωποι κόλλησαν τον κορονοϊό από έναν σκ΄ύλο στην Μαλαισίας

Η ανακάλυψη του κορονοϊού που είχε μεταδοθεί από σκύλο σε οκτώ άτομα σε νοσοκομείο στο Sarawak της Μαλαισίας, γνωστοποιήθηκε από το περιοδικό Clinical Infectious Diseases από μια ομάδα διακεκριμένων διεθνών επιστημόνων. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά μπορούν να μεταδώσουν κορονοϊούς στον άνθρωπο;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι

τι είναι ο κορονοϊός των σκύλων. Είναι σημαντικό ότι είναι αρκετά διαφορετικό από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη COVID-19 αναφέρει το news4health.gr. Η οικογένεια του κορονοϊού μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις ομάδες ιών: άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα κορονοϊοί. Ο SARS-CoV-2 εμπίπτει στην ομάδα των βήτα κορονοϊών, ενώ οι κορονοϊοί των σκύλων βρίσκονται στην εντελώς ξεχωριστή ομάδα του αλφακορονοϊού.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν για τους κορονοϊούς των σκύλων για σχεδόν 50 χρόνια. Αυτοί οι ιοί υπάρχουν σε σχετική αφάνεια κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου, γεγονός που ενδιαφέρει μόνο τους κτηνιάτρους ιολόγους και περιστασιακά τους ιδιοκτήτες σκύλων. Δεν υπάρχουν προηγούμενες αναφορές για αυτούς τους ιούς που μολύνουν τους ανθρώπους. Αλλά η ξαφνική δημοσιότητα που πήρε ο κορονοϊός μετά την πανδημία μας έχει κάνει να κοιτάξουμε σε μέρη που δεν είχαμε κοιτάξει πριν.

Η τυχαία ανακάλυψη

Οι λοιμώξεις από κορονοϊό σκύλων που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε άτομα ανακαλύφθηκαν στην πραγματικότητα τυχαία. Οι επιστήμονες δεν έψαχναν συγκεκριμένα για κορονοϊό σκύλων και οι ασθενείς που συμμετείχαν είχαν αναρρώσει εδώ και πολύ καιρό. Οι ερευνητές προσπαθούσαν να αναπτύξουν μια νέα δοκιμή που θα μπορούσε να ανιχνεύσει όλα τα είδη κορονοϊών ταυτόχρονα - ένα λεγόμενο τεστ pan-CoV.

Αφού επιβεβαίωσαν ότι η δοκιμή λειτούργησε σε δείγματα ιών που καλλιεργούνται σε εργαστήρια, το δοκίμασαν σε 192 ανθρώπινα επιχρίσματα από νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία στη Μαλαισία. Εννέα από αυτά τα δείγματα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι πέντε από τα εννέα δείγματα ήταν συνηθισμένοι ανθρώπινοι κορονοϊοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα. Αλλά, παραδόξως, τέσσερα από τα δείγματα ήταν σκυλίσιοι κορονοϊοί. Περαιτέρω μελέτη ασθενών από το ίδιο νοσοκομείο αποκάλυψε άλλους τέσσερις θετικούς ασθενείς.

Οι ερευνητές μελέτησαν επιχρίσματα μύτης και λαιμού και από τους οκτώ Μαλαισιανούς ασθενείς για να προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα για τους κορονοϊούς των σκύλων. Δείγματα τοποθετήθηκαν σε κύτταρα σκύλων στο εργαστήριο για να δουν αν υπήρχε ζωντανός ιός. Ο ιός από ένα μόνο δείγμα αναπαράχθηκε καλά και σωματίδια του ιού μπορούσαν να παρατηρηθούν χρησιμοποιώντας μικροσκοπία ηλεκτρονίων. Οι επιστήμονες ήταν επίσης σε θέση να αλληλουχήσουν το γονιδίωμα του ιού.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι αυτός ο κορονοϊός των σκύλων είχε στενή σχέση με μερικούς διαφορετικούς αλφακορονοϊούς – συμπεριλαμβανομένων εκείνων από χοίρους και γάτες – και έδειξε ότι δεν είχε προηγουμένως εντοπιστεί πουθενά αλλού.

Γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τον «σκυλίσιο» κορονοϊό

Ήταν ο κορονοϊός των σκύλων υπεύθυνος για την πνευμονία στους ασθενείς; Προς το παρόν, απλά δεν μπορούμε να πούμε. Επτά στους οκτώ ασθενείς μολύνθηκαν ταυτόχρονα από έναν άλλο ιό, είτε αδενοϊό, γρίπη ή ιό parainfluenza. Γνωρίζουμε ότι όλοι αυτοί οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία από μόνοι τους, οπότε είναι πιο πιθανό ότι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για την ασθένεια. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ πνευμονίας και κορωνοϊού σε αυτούς τους ασθενείς, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι η αιτία.

Υπήρξαν ανησυχίες ότι ο κορωνοϊός των σκύλων που εντοπίστηκε σε αυτούς τους Μαλαισιανούς ασθενείς θα μπορούσε να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα μια ευρύτερη επιδημία. Αυτό που πολλοί δεν διευκρινίζουν είναι ότι αυτές οι ανθρώπινες λοιμώξεις εμφανίστηκαν στην πραγματικότητα το 2017 και το 2018. Αυτό καθιστά ακόμη χαμηλότερη την πιθανότητα εκδήλωσης εστίας του κορονοϊού από την πηγή αυτή, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω εξάπλωσης κατά τα τρία έως τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν.

ΠΗΓΗ: theconversation

Keywords
Τυχαία Θέματα