Κορονοϊός: Πόσα παιδιά 5 - 11 ετών έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα

Για τους εμβολιασμούς παιδιών μίλησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού 65.000 παιδιά ενώ έχουν προγραμματιστεί σχεδόν άλλα τόσα ραντεβού.

«Ξεπεράσαμε τα 18.650.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.625.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», τόνισε ο Μ. Θεμιστοκλέους μιλώντας γενικά για την πορεία των εμβολιασμών.

Σε σχέση με τα παιδιατρικά εμβόλια, στις ηλικίες 5 - 11

ετών, σημείωσε πως «έχουμε ήδη ανοίξει την πλατφόρμα έτσι ώστε σε 26 νησιά περίπου 1.000 κατοίκων να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ενώ έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 1.000 κατοίκους».

Πρόσθεσε ότι τη στιγμή αυτή «έχουν ήδη εμβολιαστεί 65.000 παιδιά, έχουμε προγραμματισμένα ραντεβού για άλλες 57.000 και υπάρχουν 50.000 ελεύθερα ραντεβού σε όλη τη χώρα».

Η Αττική παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση

«Η μόνη περιοχή της χώρας που εμφανίζεται να έχουμε αυξημένη ζήτηση για παιδιατρικά εμβόλια είναι η Αττική όπου υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα. Τις επόμενες ημέρες όμως θα ανοίξουν και νέα ραντεβού για την Αττική», συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία. Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Στα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων.

Τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των έξι μηνών σημείωσε και τόνισε ότι όλα δείχνουν πως τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της λοίμωξης.

Τι είπε για τις εγκύους

Επανέλαβε ότι οι έγκυοι αποτελούν πληθυσμό αυξημένου κινδύνου. Ο κυριότερος λόγος μη αποδοχής του εμβολιασμού είναι ο φόβος των εγκύων και των γιατρών για ανπιθύμητες ενέργειες παρότι το εμβόλιο δεν περιέχει ζώντα οργανισμό.

Ο εμβολιασμός δεν αυξάνει την προωρότητα και το CDC συνιστά τον εμβολιασμό των εγκυών. Διαφορετικά είναι τα στοιχεία για τις εγκύους που νόσησαν. Μελέτη δείχνει γυναίκες που νόσησαν πριν τον τοκετό που οδήγησε σε προωρότητα. Ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει την μητέρα ενώ η λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο στη μητέρα και στο νεογνό.

Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας

Οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων και στην ανάγκη συνέχισης των εμβολιασμών.

Τέταρτη δόση Ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών με την τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Πόσα, 5 - 11,koronoios, posa, 5 - 11