Κορονοϊός: Οι δύο παράγοντες που μπορούν να πλήξουν θανάσιμα και τους πλήρως εμβολιασμένους

Η μεγάλη ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα επηρεάζουν καθοριστικά τη θνητότητα των πλήρως εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Αυτό δείχνουν οι αριθμοί που παρέθεσε στη σημερινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πρόσφατα η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Παρατήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ανέλυσε τα δεδομένα που αφορούν στις εισγαγωγές ΜΕΘ και στους θανάτους με COVID-19 από 1/1/2021 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου του 2021

όπως αναφέρει το News4Health.

«Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου» ανέφερε χαρακτηριστικά, η κυρία Παπαευαγγέλου.

Συγκεκριμένα το 94% των πλήρων εμβολιασμένων που χρειάστηκε να μπουν στις ΜΕΘ και το 98% των πλήρως εμβολιασμένων που πέθαναν είχαν ένα σοβαρά υποκείμενο νοσημα που δυνητικά μείωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ας σημειωθεί ότι η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4%.

Η πίεση στο ΕΣΥ

Η κυρία Παπευαγγέλου τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού των ηλικιωμένων για την αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας. Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη σε άτομα άνω των 60 ετών.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Δυτικής Αττικής και του Ρεθύμνου. Παρόλο που στις 2 περιοχές, η συνολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της Επικράτειας - είναι μη ικανοποιητική και έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων - δε βλέπουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας.

Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές, η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων άνω των 60 ετών είναι πάρα πολύ καλή.

«Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε άτομα άνω των 60 ετών παίζει προωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Στο 88% η πληρότητα των ΜΕΘ

Αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 6.718 κρούσματα ανά ημέρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτων αν και παρατηρείται μία ανησυχητική μικρή αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών.

Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 47 χιλιάδες, εκ των οποίων το 25% στην Αττική και πάνω από 7.500 στην Θεσσαλονίκη και 3.779 στην Π.Ε. Λάρισας.

Παράλληλα, υπάρχει σημαντική αύξηση των διαγνωστικών τεστ κορονοϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα ελέγχεται καθημερινά σχεδόν το 2% του πληθυσμού. Ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας βρίσκεται στο 2,2% ενώ φτάνει το 3,75% στους στοχευμένους ελλεγχους του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, η πίεση στο ΕΣΥ «είναι πάρα πολύ σημαντική», καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονταο 3.633 άτομα με COVID ενώ η πληρότητα ΜΕΘ COVID στην Επικράτεια φτάνει το 88% και στη Θεσσαλονίκη το 97%.

Ας σημειωθεί ότι 24 από τις 75 περιφέρειες της Ελλάδας βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.

Keywords
Τυχαία Θέματα