Κορονοϊός: Νέο στέλεχος «απόγονος» της μετάλλαξης Δέλτα προκαλεί ανησυχία

Ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, που θεωρείται «απόγονος» της μετάλλαξης Δέλτα, είναι ίσως πιο μεταδοτικό και «πονοκεφαλιάζει» τους Βρετανούς ειδικούς.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η υποπαραλλαγή AY.4.2 μοιάζει να είναι 10-15% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά δε μπορεί να θεωρηθεί ακόμα υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, διεξάγεται έρευνα, για να διαπιστωθεί αν συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων στο Η.Β. και αν είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα, υπογραμμίζει το news4health.gr.

Η υποπαραλλαγή AY.4.2, έχει προσφάτως αναγνωριστεί από τους ιολόγους, που ακολουθούν τη γενετική ακολουθία της Δέλτα. Ήδη συνιστά σχεδόν το 10% των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. O επιπολασμός του ήδη αυξάνεται ταχέως, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο η Δέλτα όταν έφτασε από την Ινδία στη Βρετανία τη φετινή χρονιά.

Η AY.4.2 είναι μία από τις 45 υποπαραλλαγές που αποτελούν απόγονους της Δέλτα και έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο. Κουβαλάει δύο χαρακτηριστικές μεταλλάξεις (Y145H και A222V) στην πρωτεΐνη ακίδα, με την οποία ο ιός μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι δύο μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί ατομικά σε προηγούμενες γενεαλογίες του κορονοϊού αλλά όχι σε στελέχη που προκαλούν ανησυχία (Variants of concern) και δεν είναι σαφές αν καθιστούν πιο μολυσματικό τον ιό.

Ας σημειωθεί ότι το άλφα στέλεχος (βρετανική μετάλλαξη) ήταν σχεδόν 50% πιο μεταδοτικό από αρχικό της Γουχάν ενώ το Δέλτα ήταν 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με το άλφα. Η υποπαραλλαγή AY.4.2 σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αυξήσει τη μεταδοτικότητα τόσο πολύ ανέφερε ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Ravi Gupta.

Ίσως είναι 10-15% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα

Δύο ειδικοί - ο Τζέφρεϊ Μπάρετ, διευθυντής στο Ινστιτούτο Κέιμπριτζ για την Πρωτοβουλία Γονιδιωματικής COVID-19 και ο Francois Balloux, διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου - αναφέρουν ότι η υποπαραλλαγή AY.4.2 μοιάζει 10-15% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα, που κυριαρχεί στον κόσμο.

Αν τα πρoκαταρκτικά δεδομένα επιβεβαιωθούν, η υποπαραλλαγή AY.4.2, ίσως αποδειχθεί το πιο μεταδοτικό στέλεχος του SARS-CoV-2, από την αρχή της πανδημίας. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αυτή τη στιγμή. Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα που έχει βρεθεί τόσο πολύ και δεν αποκλείω η ανάπτυξή του να είναι ένα τυχαίο δημογραφικό γεγονός» ανέφερε ο Francois Balloux. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να ανελιχθεί σε στέλεχος υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation). Όταν συμβεί αυτό, ο ΠΟΥ θα του δώσει ένα γράμμα από την ελληνική αλφάβητο για να το «βαπτίσει».

Πού μπορεί να οφείλεται η ανάδυση της AY.4.2

Ορισμένοι σχολιαστές από την Αμερική απέδωσαν την ανάδυση της AY.4.2 στον πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων στο Η.Β. - πάνω από τα αντίστοιχα στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στις 18/10 έναν ημερήσιο αριθμό 49.156 κρουσμάτων COVID, τον μεγαλύτερο αριθμό από τον Ιούλιο. Ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών 16% μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα.

Ο πρώην επίτροπος του FDA, Scott Gottlieb, τουίταρε την Κυριακή: «Χρειαζόμαστε επείγουσα έρευνα για να καταλάβουμε αυτό το «Δέλτα +» είναι πιο μεταδοτικό και μπορεί μερικώς να διαφύγει της ανοσίας». Οι ερευνητές στο Η.Β. είπαν ότι ήδη διεξάγεται έρευνα. «Αν και η AY.4.2 κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα, δεν εξηγεί από μόνο της την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων» είπε ο Barett. Ο κορονοϊός βρίσκεται σε μεγαλύτερη έξαρση στην Βρετανία κυρίως λόγω της έλλειψης μέτρων, όπως η χρήση μασκών, κοινωνικών αποστάσεων, ο αερισμός και η τηλεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα