Κορονοϊός: Έτσι μπορεί να περάσει ένας ταξιδιώτης τα σύνορα της Ελλάδας

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid -19, το οποίο σύμφωνα με όσα φιλοδοξεί η ΕΕ θα αποτελέσει ένα διαβατήριο το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τα ταξίδια τους.

Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα

Οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι εκείνοι που αναφέρει το travel.gov.gr. Συνεπώς οι ταξιώτες πρέπει να πληρούν ορισμένα υγεινομικά πρωτόκολλά

για να εισέλθουν στη χώρα.

Σύμφωνα με αυτά οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν:

είτε πιστοποητικό εμβολιασμού που να εκδίδεται από κατάλληλο επίσημο φορέα της χώρας προέλευσης του ταξιδιώτη. είτε να έχουν κάνει αρνητικό PCR τουλάχιστον 72 ώρες πριν το ταξίδι εναλλακτικά μια βεβαίωση νόσησης από κορονοϊό τους τελευταίους 2 με 9 μήνες, Αυτό μπορεί να αποδειχτεί είτε με την επίδειξη ενός του κατάλληλου τεστ αντιγόνων από εγκεκριμένο εργαστήριο.

Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώνουν ένα ηλεκτρονικό έγγραφο PLF, 24 ώρες πριν το ταξίδι.

Πρίν την αποχώρησή τους από την Ελλάδα οι τουρίστες μπορούν να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ. Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό τότε οι πρέπει να οδηγηθούν σε ξενοδοχείο καραντίνας χωρίς να πληρώσουν τίποτα.

Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο άτομο θετικό σε κορονοϊό πριν την είσοδό του στην Ελλάδα η είσοδός του μπορεί να μην επιτραπεί.

Ήδη πάντως από τις 10 Μαΐου, 22 χώρες έχουν ήδη θέσει επιτυχώς σε δοκιμή την πύλη η οποία και θα επιτρέπει την επαλήθευση των στοιχείων ασφαλείας που περιέχονται στους κωδικούς QR όλων των πιστοποιητικών.

Ενώ ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, όλα τα κράτη μέλη, τα οποία ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις τεχνικές δοκιμές και είναι έτοιμα να εκδίδουν και να επαληθεύουν πιστοποιητικά, μπορούν τώρα να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το
σύστημα σε εθελοντική βάση. Ήδη σήμερα επτά κράτη μέλη – η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Κροατία και η Πολωνία – αποφάσισαν να συνδεθούν με την πύλη και άρχισαν να εκδίδουν τα πρώτα πιστοποιητικά ΕΕ,
ενώ ορισμένες χώρες αποφάσισαν να δρομολογήσουν το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID μόνο όταν αναπτυχθούν όλες οι λειτουργίες σε εθνικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, περισσότερες χώρες θα προσχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Όπως επιβεβαίωσε στο news4health.gr το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέχρι το Ιούλιο θα έχουν προστεθεί και οι υπόλοιπες χώρες. Η χώρα προέλευσης παίζει επίσης ρόλο στο αν θα κυλήσει ομαλά η είσοδος κάποιου ατόμου στην χώρα μας . Αυτή η περίοδος όπως μας είπαν είναι μεταβατική - Ο Ιούνιος δηλαδή - μέχρις ότου «συνδεθούν» όλες οι χώρες στην ηλεκτρονική πύλη για το πιστοποιητικό/

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου της Κομισιόν τα κράτη μέλη μπορούν να μην αποδεχτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού που αναγράφει ότι πολίτης έχει κάνει εμβόλιο που δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Ειδικότερα, τα μέλη της ΕΕ θα κληθούν να επιτρέψουν την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν λάβει τις απαιτούμενες δόσεις ενός από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων:
Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson &johnson.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επιλέξουν, αλλά δεν υποχρεούνται, να εγκρίνουν την είσοδο για όσους έλαβαν εμβόλιο εγκεκριμένο σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως το ρωσικό Sputnik V, το οποίο χρησιμοποιείται από την Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ.
Μπορούν επίσης να επιλέξουν να αναγνωρίσουν άλλα εμβόλια που εγκρίθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως το Sinopharm της Κίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα