Κορονοϊός Ελλάδα: Lockdown στη χώρα, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση πτήσεων – Ανακοινώσεις σήμερα

Την ώρα που η εξάπλωση της πανδημίας από τον κορονοϊό covid-19 συνεχίζεται στην Ελλάδα και καθημερινά ανακοινώνονται νέα κρούσματα και νεκροί, η κυβέρνηση είναι προ των πυλών για νέες σκληρές αποφάσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση πτήσεων και lockdown στην Ελλάδα. Είναι ζήτημα ωρών πλέον για να ληφθεί

η απόφαση, καθώς ήδη τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η απόφαση είναι στο τραπέζι το λοκ ντάουν, καθώς βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Προ των πυλών για νέες αποφάσεις στο πλαίσιο για μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας από τον κορονοϊό covid-19 με απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση πτήσεων και lockdown στην Ελλάδα. Στο τραπέζι είναι όλες οι αποφάσεις από την κυβέρνηση για λοκ ντάουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για την ενημέρωση του κόσμου είναι πλέον ζήτημα ωρών.

Χαρδαλιάς για απαγόρευση κυκλοφορίας: Σχέδια που εμπλέκουν και το στρατό

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» επαναλαμβάνει ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο οι πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας από τον κορονοϊό covid-19. To σημαντικό είναι, όπως έχει επισημάνει και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ότι αυτό το διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς τις αμέσως επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί κατά πόσο λειτούργησε το αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά το στρατό. «Στη διαχείριση κρίσεων υπάρχουν διάφορες φάσεις όπου ανά ειδικό σχέδιο και σενάριο ενεργοποιούνται και ανάλογες υπηρεσίες», εξηγεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων

«Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση, έλαβε όλα τα μέτρα που χρειάζονταν τη δεδομένη στιγμή για την αντιμετώπισή της», δηλώνει ο κ. Χαρδαλιάς στην «Καθημερινή» και συνεχίζει:

«Αντιληφθήκαμε εγκαίρως τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως πρέπει να σας πω, ότι κινηθήκαμε προληπτικά, καθώς δεν περιμέναμε πρώτα να εξαπλωθεί ο ιός και μετά να πάρουμε μέτρα. Σας θυμίζω πως το κλείσιμο των σχολείων έγινε στην Ελλάδα με 99 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή πολύ νωρίτερα από πολλές άλλες χώρες. Τα μέτρα που έχουμε πάρει, δεν έχουν φανεί ακόμα, καθώς θα πρέπει να περάσουν περίπου δύο εβδομάδες για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: αύξηση των κρουσμάτων περιμένουμε. Περιμένουμε, όμως, να δούμε και τον βαθμό αποτελεσματικότητας των προληπτικών μέτρων», εξηγεί ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μέτρα όσα χρειαστεί – Πότε το lockdown

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ερωτηθείς για το lockdown απάντησε: «Το πρόβλημα δεν είναι στατικό, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια επιδημία σε πλήρη εξέλιξη που κάθε μέρα έχει νέα δεδομένα. Και κάθε μέρα, εκτιμάμε διαρκώς τα στοιχεία και αποφασίζουμε τη λήψη ή όχι νέων μέτρων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Σας θυμίζω πως την τελευταία εβδομάδα σε σχεδόν καθημερινή βάση, ανακοινώνουμε νέους περιορισμούς και δεν αφήνουμε δευτερόλεπτο να πάει χαμένο.

Στο δια ταύτα της ερώτησης αν δηλαδή θα καταλήξουμε σε ένα γενικό lockdown, δεν μπορώ να σας απαντήσω προκαταβολικά, παρά μόνο με τη φράση που έχει πει ο πρωθυπουργός: “Θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί, όσο σκληρά και αν είναι για να αντιμετωπίσουμε τον ιό”» .

Πότε η ενεργοποιείται κάθε φάση του σχεδίου για τον κορονοϊό

Όπως εξηγεί ο κ. Χαρδαλιάς, «κάθε φάση ενεργοποιείται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα και στοιχεία. Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάθε 12 ώρες “τρέχουμε” τα ειδικά μοντέλα προβολής και με βάση αυτά κάνουμε τις εισηγήσεις μας και προετοιμαζόμαστε. Στη διαχείριση πανδημίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, απλά μόνο να υποθέσει. Και με βάση την κάθε υπόθεση ενεργοποιούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα και διαδικασίες μέτρων. Τα μέτρα δεν είναι πανάκεια, μια και η διαδικασία είναι δυναμική και προσαρμόζεται ανά σενάριο».

Δεν ακολουθούν τις οδηγίες οι πολίτες

Το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες δεν ακολουθούν πιστά τις οδηγίες φέρνει ακόμα πιο κοντά τις αποφάσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, για να προστατευτεί ο πληθυσμός από εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού από άλλες χώρες, στο τραπέζι είναι η απαγόρευση πτήσεων, ειδικά από χώρες στις οποίες η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, αλλά και από χώρες που εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα καταγράψουν έκρηξη νέων κρουσμάτων.

Ήδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Open απήθυνε μια τελευταία προειδοποίηση: «Δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας και lockdown, επισήμανε: «Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε. Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε».

Τσιόδρας: Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων

Χθες, ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη για τον κορονοϊό είπε ότι σχετικά με την επιτήρηση και τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων: Παραμένουμε στις εκτιμήσεις των μαθηματικών μας προβλέψεων οι οποίες θα ανανεώνονται συνεχώς και πρόσθεσε:

«Πρέπει όμως να σας πω ότι αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες. Αυτή θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε μαζί να περιορίσουμε αυτή τη μάχη. Σοβαρά κρούσματα σήμερα και αύριο και μεθαύριο, μέχρι να περάσει αυτός ο ιός, αντικατοπτρίζουν την κυκλοφορία ενός εχθρού που δεν σέβεται ηλικίες αλλά προσβάλλει όλους. Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής».

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο εχθρό που δεν σέβεται την ώρα, δεν σέβεται ηλικίες, αλλά δεν σέβεται και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν. Αυτό μας έχουν διδάξει οι προηγούμενες εβδομάδες στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι οι αποφάσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση πτήσεων και lockdown στη χώρα είναι ζήτημα χρόνου για να ανακοινωθούν και επισήμως από την κυβέρνηση.

Πιστοποιητικό κυκλοφορίας - Τι γίνεται στη Γαλλία

Στη Γαλλία που εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας οι πολίτες κυκλοφορούν με ειδική άδεια. Με ειδική δήλωση επιτρέπεται η κυκλοφορία σε εργαζόμενους, εφόσον η εταιρεία είναι ακόμη σε λειτουργία, η κυκλοφορία για σούπερ μάρκετ και φαρμακεία κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Εν αναμονή της απόφασης για το lockdown - Πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα

Χαρδαλιάς: Συζητάμε και την περίπτωση του lockdown - Kρίσιμες οι επόμενες ώρες

Κορονοϊός: 233 συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα για παραβίαση των μέτρων

Keywords
Τυχαία Θέματα