Κορονοϊός, Ελλάδα: Live οι ανακοινώσεις Μαγιορκίνη - Χαρδαλιά

Η ενημέρωση για τον κορονοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Ανακοινώσεις από τους Γκίκα Μαγιορκίνη και Νίκο Χαρδαλιά.

Αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης έκανε αναφορά στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που είναι 169, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 11832 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 55.8% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 290 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 42 (76.2% άνδρες).

Από το σύνολο των 11832 κρουσμάτων, 2274 (19.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 5204 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη

Υποχώρηση στα κρούσματα σε ηλικίες κάτω των 40

Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης που τόνισε ωστόσο πως συνοδεύεται από ήπια άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων. Αυτό, όπως είπε ο καθηγητής οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορονοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Αυτή λοιπόν η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 10 ημέρες.

Ένα ακόμη αισιόδοξο στοιχείο είναι η υποχώρηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 40. Η κατάσταση αν και είναι αισιόδοξη δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στη μάσκα, τόνισε ότι το προφίλ ασφάλειας είναι εξαιρετικό και πως όλοι θα πρέπει να κάνουν μια μικρή θυσία προκειμένου να την φορούν.

Επίσης, αναφέρθηκε στους ελέγχους που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια. Το κλιμάκιο εξέτασε 2.000 άτομα, εκ των οποίων 1900 μετανάστες και 100 εργαζόμενους στη δομή.

Από τους ελέγχους εντοπίστηκαν 35 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των μεταναστών, ενώ κανείς εργαζόμενος δεν διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Τα θετικά κρούσματα έχουν απομονωθεί και δεν έρχονται σε επαφή με τη δομή, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Εξήγησε πως το αισιόδοξο στοιχείο στη δομή μεταναστών, σε σχέση με άλλες δομές, όπως γηροκομεία, είναι η σχετικά πιο νεαρή ηλικία τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε λιγότερη σημασία.

Χαρδαλιάς: Νέα ΚΥΑ για τα σχολεία

Εκδίδεται ΚΥΑ για τη λειτουργία των σχολείων, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι θα αποσταλεί σε όλα τα σχολεία.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπως και στο κυλικείο ή σε χώρους που ενδέχεται να καταγραφεί συνωστισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα