Καμπανάκι για τις αλλαγές στο Φάρμακο: Θα αποσυρθούν νοσοκομειακά φάρμακα!

Με τις διατάξεις που βαίνουν προς ψήφιση τιμωρείται η καινοτομία καταγγέλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Προειδοποιούν για αποσύρσεις φαρμάκων και ζητούν την αφαίρεση τους.

 

Δημοσίως και εντόνως εκφράζουν πλέον τη δυσαρέσκεια τους φαρμακευτικές εταιρείες, για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να καταθέσει ρύθμιση που πλήττει τα νέα φάρμακα και την καινοτομία. Κινδυνεύουν να αποσυρθούν φάρμακα προειδοποιούν.

Όπως αναφέρει το PhRMA Innovation

Forum (PIF) σε ανακοίνωση του, οι διατάξεις πλήττουν καίρια την καινοτομία στο χώρο της Υγείας, σε μία εποχή μάλιστα που η αξία της είναι περισσότερο ξεκάθαρη από ποτέ.

Ο λόγος για τη μεταβολή του μηχανισμού επιμερισμού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) και την εξαίρεση γενόσημων και off patent φαρμάκων.

«Η ανακατανομή αυτή με κανένα τρόπο δεν εξυπηρετεί τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και την μείωση του clawback, το οποίο βαίνει ανεξέλεγκτο για μια ακόμα χρονιά. Αντ’ αυτού το μόνο που επιτυγχάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η αναδιανομή του βάρους από τα γενόσημα και τα παλιά φαρμακευτικά προϊόντα, στα νέα και καινοτόμα, τα οποία τόσο πολύ χρειάζεται η κοινωνία μας, εν μέσω πανδημίας».

Διαβάστε σχετικά: Επιστολή Φαρμακευτικών εταιρειών σε Μητσοτάκη

Όπως εξηγεί το PIF, οι αλλαγές τιμωρούν την ανάπτυξη της καινοτομίας, ενώ βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Πόσο μάλλον που προτείνεται αναδρομική ισχύς από 1/1/2020, καταλύοντας κάθε έννοια προβλεψιμότητας, που είναι βασική αρχή της υγειούς επιχειρηματικότητας», σημειώνουν.

Θα αποσυρθούν νοσοκομειακά φάρμακα!

Keywords
Τυχαία Θέματα