Κορονοϊός: Αυξημένη εγρήγορση στην Ελλάδα δημιουργείται Εθνική Επιτροπή Προστασίας

Υπουργική Απόφαση με την οποία δημιουργείται Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19 όπως ονομάστηκε από τον ΠΟΥ ο Κορονοϊός

Σύσταση 11μελούς Επιτροπής, με βασική αρμοδιότητα την εισήγηση ενδεδειγμένων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19 - όπως ονομάστηκε ο Κορονοϊός - στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάθε συναρμόδιου Υπουργείου ή Κυβερνητικού Οργάνου. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση,

θητεία της Εθνικής Επιτροπής είναι τριετής και στα μέλη της δεν καταβάλλεται αμοιβή ή αποζημίωση

Ειδικότερα τα μέλη της Επιτροπής για τον Κορονοϊό σύμφωνα με τον News4Health.gr είναι οι:

ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος.
ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
ΚΑΡΑΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.
ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).
ΓΚΟΓΚΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ - ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος.
ΤΣΑΚΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ.
ΤΟΛΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ.
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας.

Γραμματείς της Εθνικής Επιτροπής ορίζονται η ΤΣΙΑΜΠΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, η οποία υπηρετεί στη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας και η ΣΚΟΡΔΗ ΑΛΕΞΙΑ, του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, η οποία υπηρετεί στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος.

Πάντως, στις δύο χθεσινές συσκέψεις για το θέμα που πραγματοποιήθηκαν σε Μαξίμου και Υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε πως οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς τα όποια μέτρα στις πύλες εισόδου αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρας στην είσοδο του Υπουργείο Υγείας μετά το πέρας της σύσκεψης, τα μέτρα που θα ληφθούν σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα θα είναι οριζόντια. Θα αφορούν τη δημόσια υγεία και την ενίσχυση του τομέα, με προσλήψεις, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας, «αντί σε χαμένο χρόνο σε ελέγχους στις πύλες εισόδου που είναι αναποτελεσματικές».

Οπως εξήγησε, τα μέτρα αυτά δεν προσφέρουν στο screening του πληθυσμου και μάλιστα στο 90% plus των περιπτώσεων στην Ευρώπη και τον κόσμο έως τωρα δεν εχουν ανιχνευσει τα κρούσματα της νόσου. Τα μέτρα για την επόμενη μέρα θα αφορούν τυχόν εκτεταμένη διάδοση της νόσου στη χώρα, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Κορονοϊός: Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία

Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους ιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 έχει διασπαρεί και στη γειτονική Ιταλία, όπου και καταγράφονται ήδη δεκάδες κρούσματα αλλά και θάνατοι, ο ΠΙΣ εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιώντας συνεχώς όλες τις οδηγίες που εκδίδονται, βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων.

Ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ταυτόχρονα όλα τα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι ιατροί όλης της χώρας, στην περίπτωση που διαχειριστούν πιθανό κρούσμα κορωνοϊού.

Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:

Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.

Σε ότι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:

χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο
εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή
άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Keywords
Τυχαία Θέματα