Κορoνοϊός: Αυτές είναι οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς μετά τη Μύκονο, το σχέδιο για τα ξενοδοχεία καραντίνας (βίντεο)

Η «έκρηξη» κρουσμάτων σε πολλές νησιωτικές περιοχές έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς και στις Αρχές. Αυτές είναι οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία μετά τη Μύκονο, το σχέδιο για τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Εκτός από τη Μύκονο (έχουν ανακοινωθεί νέα έκτακτα μέτρα), «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού έχουμε και σε άλλες νησιωτικές περιοχές και ένα από τα θέματα που απασχολεί είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας για τους θετικούς.

Κυκλάδες και Κρήτη εκπέμπουν «SOS», μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, την ίδια ώρα που αναμένεται έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα (19/07) για τα καταλύματα καραντίνας στα νησιά.

Βλέπετε, φαίνεται πως είτε δεν επαρκούν οι κλίνες στα μεγάλα νησιά, είτε δεν έχουν προβλεφθεί καθόλου σε μικρότερα νησιά. Στη Μύκονο, το ξενοδοχείο καραντίνας έχει γεμίσει εδώ και ημέρες, κάτι που συμβαίνει και στο μοναδικό της Πάρου, με 15 συνολικά κρεβάτια.

Αποτέλεσμα, η απίστευτη περιπέτεια που πέρασε μία παρέα νεαρών, 18 ετών, οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί και αναγκάστηκαν να παραμείνουν επί ώρες μέσα σε αυτοκίνητο, έξω από το Κέντρο Υγείας του νησιού, έως ότου βρεθεί λύση. Παρόμοια προβλήματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλα νησιά, όπως η Αλόννησος και ήδη γίνονται κινήσεις για την προσθήκη ξενοδοχείων καραντίνας, όπου απαιτείται.

Έκτακτη σύσκεψη για τα καταλύματα καραντίνας στα νησιά

Σύμφωνα με το «OPEN TV» αύριο, Δευτέρα (19/07) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα στην οποία αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες η Πολιτική Προστασία σκοπεύει να προτείνει:

να υπάρχει δυνατότητα επίταξης δωματίων, όχι μόνο δηλαδή να αυξηθούν τα ξενοδοχεία για καραντίνα στα νησιά, αλλά να μπορεί η Πολιτική Προστασία να επιτάξει δωμάτια. να υπάρχουν στα πλοία συγκεκριμένες καμπίνες, οι οποίες να κρατούνται μόνο από άτομα που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό και πρέπει άμεσα να φύγουν από το νησί, όπου κάνουν διακοπές. Να χαρακτηριστούν δηλαδή ορισμένες καμπίνες ως «Covid».

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή εάν κάποιος διαγνωστεί με κορονοϊό σε νησί δεν μπορεί να φύγει από εκεί καθώς πρέπει να μείνει σε καραντίνα.

Αυξημένη διάδοση κρουσμάτων στις Κυκλάδες και την Κρήτη

«Τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση», δήλωσε το πρωί της Κυριακής (18/07), ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρρηγιάννης. Φαίνεται, ωστόσο, πως η Μύκονος δεν είναι ο μόνος τουριστικός προορισμός που μοιάζει να κινδυνεύει με εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Την περασμένη Πέμπτη (15/07), ο Νίκος Χαραδαλιάς σημείωσε πως εκτός από τη Μύκονο και οι περιοχές, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου βρίσκονται σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Ως και την Πέμπτη (15/05) και μέσα σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Πάρο, όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν.

Υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων στην Κρήτη

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 4 νέα κρούσματα εντοπίζονται το τελευταίο 24ωρο στο νησί της Μήλου, 8 στη Νάξο, 19 στην Πάρο, 2 στην Άνδρο, 4 στην Τήνο, 3 στη Σύρο και 13 στη Σαντορίνη.

Παράλληλα, η Κρήτη εξακολουθεί να καταγράφει συνολικά περισσότερα από 200 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως. Συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο, στο Ηράκλειο σημειώθηκαν 91 περιστατικά, 50 στο Ρέθυμνο, 45 στα Χανιά και 20 στο Λασίθι.

«Καμπανάκι» για τον τουρισμό η Μύκονος

«Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται», δήλωσε εξάλλου το πρωί της Κυριακής (18/07), ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και υπογράμμισε: «Ανησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από εκείνα του 2020 τόνισε ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημείωσε ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο, πρόσθεσε.

Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο νησί των ανέμων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.

Αλόννησος: «Στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, η οικογένεια με το θετικό κρούσμα κορονοϊού», τονίζει η Πολιτική Προστασία

Εν τω μεταξύ, η Πολιτική Προστασία πήρε θέση για το θέμα με την οικογένεια στην Αλόννησο, στην οποία βρέθηκε θετικό κρούσμα κορονοϊού και τονίζει ότι φιλοξενείται στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι στο νησί δεν έχει οριστεί ξενοδοχείο καραντίνας για θετικά περιστατικά κορονοϊού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα μέλη της οικογένεια να μείνουν στον δρόμο.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να αναφέρει: «Μόνο ντροπή όσα συμβαίνουν στην Αλόννησο με την οικογένεια που βρίσκεται στους δρόμους».

Μια γυναίκα φέρεται να υποβλήθηκε σε rapid test προκειμένου να επιβιβαστεί στο πλοίο της επιστροφής και βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

Από την πλευρά της η Πολιτική Προστασία αναφέρει:

«Σχετικά με τους ισχυρισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αφορούν σε οικογένεια στην Αλόννησο, μέλος της οποίας βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ότι η εν λόγω οικογένεια φιλοξενείται στην ξενοδοχειακή μονάδα όπου αρχικά διέμενε και δεν βρίσκεται ούτε «περιφερόμενη στο δρόμο» ούτε «σε απόγνωση», όπως αναληθώς διατείνονται στην ανακοίνωσή τους η κα Κ. Νοτοπούλου και ο κ. Α. Μεϊκόγλου.

Από την πρώτη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε ότι μεταξύ των μελών της οικογένειας υπάρχει κρούσμα, έδωσε σαφείς οδηγίες τόσο προς την οικογένεια, όσο και προς τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας για την παραμονή της στο χώρο έως την ολοκλήρωση της ενδεδειγμένης υγειονομικής απομόνωσης, καθώς στην Αλόννησο δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας.

Η δε εικόνα περί «περιφοράς» της οικογένειας στο νησί που με τόση γλαφυρότητα περιγράφεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά στην αυτόβουλη μετάβασή της στο λιμάνι της Αλοννήσου προς αναχώρηση, όπου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες Αρχές ότι αυτό δεν ήταν δυνατό για το προβλεπόμενο διάστημα της υγειονομικής απομόνωσης, καθώς μια τέτοια κίνηση επιφέρει σοβαρές διοικητικές, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές κυρώσεις.

Ως εκ τούτου, καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πιο προσεκτικός στα συμπεράσματά του και ελπίζουμε να κατανοεί ότι με τις αστήρικτες κατηγορίες του φέρνει σε δύσκολη θέση την ίδια την οικογένεια που υποτίθεται ότι «υπερασπίζεται».

18χρονοι με κορονοϊό περίμεναν για ώρες στην Πάρο

Για περίπου 16 ώρες έμειναν εκτός κέντρου Υγείας και εκτός δωματίου καραντίνας 18χρονοι στην Πάρο, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Οι νεαροί έψαχναν για ώρες κάποιο δωμάτιο καραντίνας αλλά δεν μπορούσαν να βρουν κατάλυμα στο νησί. Μάλιστα δύο από αυτούς είχαν πυρετό και ένιωθαν ρίγη. Όπως υπογράμμισε στο «OPEN TV» ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, «το ξενοδοχείο αναφοράς ήταν γεμάτο, το Κέντρο Υγείας ήταν γεμάτο, έπρεπε να βρούμε τρόπους, κάποιο τρόπο τα παιδιά αυτά να μην μείνουν στο δρόμο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, απευθυνθήκαμε σε όλους τους φορείς.

Η δημοτική αρχή επιχείρησε να βρει προσωρινό κατάλυμα για τους οκτώ νεαρούς, αλλά όπου κι αν απευθύνθηκε, έλαβε αρνήσεις. Τελικώς ένας ιδιώτης άνοιξε την κλινική του για να περάσουν τη νύχτα οι τέσσερις από τους οκτώ και με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας, όλοι τους μεταφέρθηκαν το πρωί με ελικόπτερο στην Αθήνα, για να περάσουν την καραντίνα σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσα:

«Ήρθαν τα παιδιά, τα φιλοξένησα. Σε μένα ήρθαν με τα πόδια, στο ιατρείο, τώρα προηγούμενα, απ’ ό,τι έμαθα από αυτόν που με ενημέρωσε, ήταν ότι τα παιδιά ήταν σε ένα πάρκο, απέναντι από το Κέντρο Υγείας. Πρέπει να ήταν αρκετές ώρες, ήταν ταλαιπωρημένα» σημείωσε στο OPEN o χειρουργός, Γιάννης Τσιγωνιάς.

Τζανάκης: Στους 100 ανθρώπους στη Μύκονο τα 4 είναι κρούσματα - Ποια είναι η 2η «κόκκινη» περιοχή

Για να γίνει κατανοητή η διασπορά στην Μύκονο ο καθηγητής, εξήγησε ότι αν το νησί έχει 40.000 κόσμο τώρα, αν περπατήσει κάποιος στα σοκάκια του νησιού στα 100 άτομα που θα συναντάει τα 4 θα είναι ενεργά κρούσματα.

«Οι μισοί μαθητές τελειόφοιτοι λυκείου μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι κορωνοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει. Θα ήθελα να δω όλα αυτά κρούσματα τι νοσηλείες και διασωληνομένους θα δώσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Θα κολλήσουν 9 ανεμβολίαστοι και 1 εμβολιασμένος

Ο καθηγητής ανέφερε πως το ποσοστό να κολλήσει κάποιος είναι 1 εμβολιασμένος προς 10 ανεμβολίαστους.

«Αν ο ιός έρθει σε επαφή με 10 ανθρώπους θα κολλήσουν οι 9 ανεμβολίαστοι και ένας εμβολιασμένος που ίσως δεν ανταποκρίθηκε καλά στο εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου πρέπει να υιοθετήσουν τα μέτρα και σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να μπει φρένο στην διασπορά του κορωνοιού.

Ο ίδιος επεσήμανε πως τα μέτρα θα πρέπει να εξατομικεύονται κατόπιν επιτήρησης και ανεύρεσης των κυρίων αιτιών των συρροών κρουσμάτων.

Παράλληλα, εξέφρασε την δραματική εκτίμηση ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοιού θα φτάσουν τις 300 την ημέρα.

Όπως ανέφερε αυτή την στιγμή αυτό που άρχισε να κινείται από τους βασικούς πανδημικούς δείκτες είναι οι νοσηλείες.

«Έχουμε δει μια μεταστροφή στο αριθμό των εισιτηρίων στα νοσοκομεία περίπου διπλασιασμό την τελευταία βδομάδα. Περιμένουμε ότι θα φτάσει τις 300 την ημέρα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο 60-70% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος».

Σημείωσε πως σε 10 ημέρες θα δούμε το αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους.

Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα ανέφερε πως σε ορισμένα γεωγραφικά τμήματα όπως είναι η Κρήτη, η Μύκονος, η Πάρος και ίσως η Αττική βρίσκεται σε ποσοστό πάνω από 70-80% ενώ σε επίπεδο χώρας σε ποσοστό πάνω από 60-70%.

Keywords
μυκονος, ξενοδοχεια, σχεδιο, μυκονο, έως ότου, το νησι, εν λόγω, βομβα mall, νέα, κρητη, sos, ΕΟΔΥ, λύση, συγκεκριμένο, επιταξη, ΑΠΘ, ηρακλειο, τηνος, χανια, ποξ, rapid, test, αθηνα, κινηση στους δρομους, συριζα, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, rapid, το θεμα, αλοννησος, αυτοκινητο, γυναικα, θεμα, ιος, κυκλαδες, νησι, νησια, οικονομια, ρεθυμνο, σαντορινη, ωρα, test, αυξηση, απλα, αττικη, βδομαδα, βρισκεται, γινει, γινονται, γρηγορης, δελτα, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δειχνει, δωματια, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, εμειναν, ενεργα, ενημερωση, εν λόγω, εξετασεις, εξελιξη, επρεπε, ετων, έως ότου, ιδια, θετικο, εικονα, κινηση, κρεβατια, κωβαιος, λασιθι, λύση, λογο, μηνες, ναξο, νυχτα, νοσοκομεια, ντροπη, ξενοδοχειο, οικογενεια, οκτω, παιδια, παρος, πεμπτη, πλοια, πλοιο, ποξ, προβληματα, πρωι, ριγη, σεζον, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συρο, τηνο, ωρες, δωματιο, χωρα, μεινει, μοιαζει, πληροφοριες, ποδια, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα