Κορονοϊός: 125 νεκροί - Συναγερμός για 55 νέα κρούσματα σε υγειονομικές δομές

Κορονοϊός: 55 νέα κρούσματα - τα περισσότερα αφορούν υγειονομικές δομές. Καμπανάκι από Τσιόδρα για τήρηση κανόνων και μέτρων.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας παγκόσμια έχουν καταγραφεί 2.668.000 κρούσματα, 730.000 ανάρρωσαν και 186.316 είναι οι θάνατοι. 

Στην Ελλάδα καταγράφονται:

55 νέα κρούσματα - τα περισσότερα αφορούν υγειονομικές δομές - συνολικά 2.463
- 56% άνδρες.564 σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό, 1131 με ήδη γνωστό κρούσμα 52 διασωληνωμένοι - 66 έτη  μέση ηλικία57 εξήλθαν από νοσοκομεία4 νέοι θάνατοι σήμερα - 125 συνολικά στην Ελλάδα, 33 ήταν γυναίκες - 90,4% με υποκείμενα νοσήματα59.241 έλεγχοι δειγμάτων έχουν γίνει.

Ο ιός αυτός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος.

Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς, σημείωσε. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους, υπογράμμισε.

Σε κλειστούς χώρους, όπως ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία η χρήση υφασμάτινης μάσκας θα γίνει με οδηγίες και στρατηγική για τον τρόπο χρήσης τους. Όποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες θα πρέπει να καλύπτει όλο το πρόσωπο, μύτη στόμα και να πλένει με αντισηπτικό τα χέρια πριν και μετά όταν τη βάλει, να μην βάζει τα χέρια μπροστά στη μάσκα... Αν είναι επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα να πλένεται στους 60% κελσίου και εάν είναι  μιας χρήσης να πετιέται.

Τα εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία θα αρχίσουν σιγά - σιγά στην επόμενη φάση να λειτουργούν ξανά. Η κατάσταση παραμένει καλή αλλά γρήγορα μπορεί να ξεφύγει. Τυχόν άνοδος κρουσμάτων λόγω χαλάρωσης θα είναι τεράστιο βήμα πίσω. Δεν διακινδυνεύουμε όσα κερδίσαμε - πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

Δείτε περισσότερα στοιχεία για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα εδώ. 

Χαρδαλιάς: Πώς η επόμενη φάση

«Τις τελευταίες 20 ώρες σήμανε συναγερμός σε δύο περιπτώσεις κρουσμάτων σε δομές υγείας. Χθες το βράδυ βγήκε 1 κρούσμα θετικό που κατέληξε το πρωί σε δομή με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους. Έχουν ληφθεί 130 δείγματα, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου. Σήμερα το μεσημέρι σε άλλη δομή εντοπίστηκαν 28 κρούσματα, 11 στους εργαζομένους, 13 σε τροφίμους, και τέσσερα κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε συναγερμός. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος διοικητικός και υπεύθυνος επιστημονικός» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Παρακολουθούμε και τα υπόλοιπα δείγματα, έχουμε να πάρουμε και 45 δείγματα ακόμη μέχρι το βράδυ. Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και ποινικά και πειθαρχικά για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς. Οι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων δουλεύουν στην υγεία δεν πρέπει να γίνονται, η ευθύνη για τις ζωές των άλλων είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε.

Τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν έως τις 4 Μαΐου και η μετάβαση στην κανονικότητα σε δύο διαδοχικές φάσεις, τον Μάιο και τον Ιούνιο, και με αποστάσεις τουλάχιστον 14 ημερών. «Θα προχωράμε εβδομάδα την εβδομάδα, μπορεί να χρειαστεί να μπει φρένο ή να επιστρέψουμε και σε προηγούμενα μέτρα» επισήμανε ο υφυπουργός. 

Σε καραντίνα μέχρι 30 Απριλίου η Νέα Σμύρνη Λάρισας. Είναι ένα καθαρά προληπτικό μέτρο καθώς όλα τα δείγματα που ελήφθησαν χθες είναι αρνητικά. Οι λαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν το Σάββατο 25 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός Live, Τσιόδρα, 125, - Συναγερμός,koronoios Live, tsiodra, 125, - synagermos