Κορονοϊός: 4 νέοι θάνατοι - 90 συνολικά - 56 νέα κρούσματα

Αναλυτικά η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Αναλυτικά η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ως σήμερα περισσότερα από 1.600.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί, ενώ

466.400 ανάρρωσαν. 97.496 οι θάνατοι.

Στην Ελλάδα έχουμε:

56 νέα κρούσματα – 2.011 συνολικά, το 57% άνδρες525 κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό77 διασωληνωμένοι -14 γυναίκες, οι υπόλοιποι άνδρες4 νέοι θάνατοι – 90 συνολικά στην Ελλάδα, 26 γυναίκες και υπόλοιποι άνδρεςΤο 89% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν από 70 και πάνω ηλικιακά.Δεν αποτελούν απειλή οι Ρομά - Είναι ευάλωτη ομάδα

Αναφερόμενος στους Ρομά, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν αποτελούν απειλή αλλά είναι ευάλωτη ομάδα. Θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη και δεν θα μείνουν έτσι. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, φόβο και διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας, τους ευχαριστούμε. Οι συνθήκες υγιεινής είναι πιο δύσκολες να εφαρμοστούν στους Ρομά, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την υγεία τους, πρόσθεσε, όπου υπάρχει φτώχεια, πληθυσμός ανασφάλιστος και ο οποίος δεν έχει πρόσβαση στην υγεία. Άνθρωποι φτωχοί και άστεγοι είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, καθώς δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα υγείας.

Τα πιο βασικά μέτρα σε αυτή την επιδημία είναι η υγιεινή χεριών και η απόσταση, επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας. Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται μια τεράστια προσπάθεια που αποδεικνύει περίτρανα τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν κάνουμε κάτι ομαδικά. Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε νικητές. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το φθινόπωρο και το τι θα γίνει, απάντησε σε ερώτημα για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Δεν θα καταργηθούν τα αεροπορικά ταξίδια, σημείωσε. 

Αναφερόμενος στους καπνιστές, απάντησε ότι το κάπνισμα δυνητικά μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου και πρόσθεσε ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου και οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Ο ίδιος είπε ότι κανένα μέσο δεν είναι πανάκια στον ιό. Ο ορός πλάσματος από άνθρωπο που έχει αναρρώσει γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια, γίνεται με συγκεκριμένο πρωτόκολλο, σημείωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου. Αν αυτό φαίνεται ότι θα δουλέψει είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας και το θέλουμε, πρόσθεσε.

Σίγουρα θα είναι μέσα στην στρατηγική μας, όπως και η χρήση τεστ αντισωμάτων που θα δείχνει ποιοι άνθρωποι θα μπορέσουν να δώσουν ορό, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι πολίτες σε εθελοντική βάση θα δίνουν ορό.

Χαρδαλιάς: 200 έλεγχοι στη Λάρισα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι έγινε 200 έλεγχοι στη Λάρισα γύρω από την περιοχή της κοινότητας των Ρομά. Δόθηκε εντολή να μεταφερθούν εκτός οι 20 θετικοί σε αυστηρή καραντίνα. Σχεδιάζεται η μεταφορά κατοίκων σε ξενοδοχείο πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους.

Αποφασίστηκε αναστολή στις λαϊκές αγορές στη Θεσσαλία για 14 ημέρες και απαγορεύεται το πλανόδιο εμπόριο. Γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες. Από το βράδυ θα υπάρχουν διαμεσολαβητές στους 4 δήμους για να κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Στη νέα Σμύρνη θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα.

Επίσης, κλείνει η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο λόγω συσχέτισης με τον οικισμό που βρίσκεται σε καραντίνα.Συνιστούμε στους κατοίκους της Θεσσαλία ένα παραμείνουν σπίτι τους, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Χαρακτήρισε δε, ως παντελώς αβάσιμα τα σχόλια ότι κινήθηκαν οι Ρομά εναντίων μας. Μας άκουσαν,αντιλήφθηκαν τι πρέπει να κάνουν - Μας άκουσαν τους εξηγήσαμε και κατάλαβαν, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Είναι μία δύσκολη κατάσταση, ένα επικίνδυνο επιδημιολογικό φορτίο, που αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η μάχη με τον ιό, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς που επανέλαβε με έμφαση τη σύσταση προς όλους τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σπίτια τους.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι αποφασίζεται με ΚΥΑ η παράταση έως 10 Μαΐου του κλεισίματος όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Επισήμανε αναφερόμενος στις εκκλησίες ότι οι χώροι λατρείας είναι όλοι κλειστοί για όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Live, Τσιόδρα - Χαρδαλιά,koronoios, Live, tsiodra - chardalia