Κορονοϊος - εγκύκλιος υπ. Υγείας: Μαθητές και ηλικιωμένοι αποφύγετε μαζικές επισκέψεις

Συστάσεις για την προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από τον κορονοϊο COVID-19 καθώς και των μαθητών δίνει με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας όπως χαρακτηριστικά τονίζει, έχει ως σκοπό την προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου για βαριά νόσηση από τον κορονοϊό SARS–COV-2 καθώς και των μαθητών.

Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις η σοβαρότητα των οποίων ποικίλοι στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου

το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. Ο κορωνοϊός SARS–COV-2 είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο.

Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός SARS–COV-2 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της νόσου, υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες με μέσο χρόνο επώασης τις 5 ημέρες.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 αποτελούν άνθρωποι με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Σε συνέχεια του σχετικού (4) και στο πλαίσιο της προστασίας των ομάδων του πληθυσμού που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 συνιστάται η αποφυγή μαζικών επισκέψεων σε κλειστούς χώρους ατόμων, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καθώς και των μαθητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα